Några gånger per termin erbjuder både Johannes och Petrus församling en form av parallellprogram för barn, som pågår under gudstjänsttiden på söndag.
– Vi börjar alla tillsammans i kyrksalen med att sjunga och be, och så välsignar vi barnen innan de går till sitt eget program. Där läser vi sedan ofta en bibelberättelse tillsammans och pratar lite kring den. Vi ber en enkel bön på något sätt, kanske med hjälp av bönestenar. Ofta finns det också en möjlighet att pyssla. Vi brukar bjuda på saft och kex och man hinner oftast också leka en stund, berättar Anne Koivula som är präst i Petrus församling.
Församlingen erbjuder barnprogram under Petrusmässor, det vill säga cirka en gång i månaden. Johannes församling å sin sida erbjuder tre–fyra söndagsskolsamlingar per termin i samband med mässan i Johanneskyrkan, Tomaskyrkan eller Drumsö kyrka.
– Söndagsskola är ett traditionellt namn vi använder för att anknyta till vår brevsöndagsskola, berättar Helena Hollmérus, som är ledare inom småbarnspedagogiken i Johannes församling och som tillsammans med barnledarna planerar och genomför bägge söndagsskolorna – en på plats i kyrkan och en som man kan beställa hem per post.
Helena Hollmérus tipsar om barnens pysselhylla, som finns längst bak i Johanneskyrkan. Där finns också en babyfilt och leksaker att låna. FOTO: Nina Österholm
Någon regelrätt lektion med katederundervisning är det däremot inte frågan om i någon av söndagsskolorna. Fokus ligger på pyssel och berättelser som anknyter till kyrkoåret, gemenskap och glädje.
– Ritualer som hör ihop med tron, som ljuständning och bön, är också viktiga. Jag vill att söndagsskolan ska ge grundtrygghet och hopp. Jag vill också gärna lära barnen att bönen ger trygghet och hjälp i världen. Vi får känna att det finns någon som är större än vi som kan hjälpa oss på vägen, säger Hollmérus.
Brevsöndagsskolan, som kan beställas från församlingen, innehåller bibelberättelser och pyssel, ibland ett bönekort eller en massagesaga.
– Många barn blir överlyckliga över att få ett eget brev på posten, det är så ovanligt i dag. En familj berättade att de använder söndagsskolebrevet som sin andaktsstund. De läser berättelserna, tänder ljus och pysslar, berättar Helena Hollmérus.
Käpphästar och maracas
Matteus församling erbjuder ingen söndagsskola men i kyrksalen finns en lekhörna där unga gudstjänstbesökare kan läsa, rita eller vila. Några gånger per termin ordnas också en familjegudstjänst där allt från musik och predikan till nattvardsgång är anpassat för småbarnsfamiljer.
– Vi ordnar också särskilda familjemässor och senast på palmsöndagen red vi in i kyrkan med käpphästar, viftade med färggranna sjalar och spelade maracas. Predikan var i form av en lekberättelse med rörelser, så man fick också springa en stund i kyrksalen, berättar Anne Koivula i Petrus församling.
Kan man på riktigt ta med sina barn till kyrka fast de för ljud och springer runt?
– Absolut, kyrkan ska vara öppen för alla åldrar. Jag tycker att det är fint att barn för med sig liv till kyrkan. Det är en stor glädje att ha dem med och de får synas och höras, precis som också vi vuxna, säger Koivula.
Helena Hollmérus hoppas på möjlighet att utveckla gudstjänstlivet för barn och familj i Johannes församling. Egentligen skulle hon vilja erbjuda en helt egen gudstjänst för barnen med kreativa uppgifter för alla.
– En glad och familjär stämning är viktigt, en känsla av att här hör jag hemma och får vara som jag är.