Michaela Rosenback och Lucas Dahlström tänkte om och ordnade ett småskaligt bröllop förra sommaren.

Bröllop i sommar, går det?

bröllop.

Går det att fira bröllopsfest i sommar, eller måste man skjuta på festen eller fira i mindre skala? Susanna Nygård hoppas få fira ett stort bröllop och Michaela Rosenback tänkte om i fjol.

17.3.2021 kl. 09:00

Susanna Nygård och hennes fästman planerar att gifta sig i juli. De har planerat sitt bröllop länge och den senaste tiden har känts som en emotionell berg- och dalbana.
– Vi trodde hela förra sommaren att det här skulle vara över sommaren 2021, men sedan började vi inse att det inte tar slut så fort.

De planerar ett bröllop med 90 gäster i juli och hoppas att restriktionerna inte kommer att sätta käppar i hjulet.
– Det känns hemskt om vi skulle behöva ta ställning till om vi ska ringa till personer och säga att de tyvärr inte längre är inbjudna, eller om vi bara ska skjuta upp bröllopet i så fall.

För Nygård hör bröllopsfirandet till de viktiga milstolparna i livet och det känns viktigt att få ordna fest för nära och kära.
– Jag har svårt att tänka mig att lämna bort vänner eller släktingar som känns som en självklar del av dagen.

Nygård gillar bröllopsplaneringen och tycker att bröllopsfesten är ett sätt att lyfta fram deras gemensamma intressen.
– Vi har funderat mycket över vad som för oss samman som par. Till exempel var böcker och musik intressen vi delade när vi träffades, så vi försöker föra fram boktemat i dekorationerna, sätter ihop spellistor och har bokat ett band.

»Många som ska gifta sig i slutet av sommaren är fortfarande hoppfulla.«

Än så länge har de inte gjort upp en plan för hur de ska göra om samhället lever med begränsningar för hur många personer som får träffas i juli.
– Det ger oss mycket hopp just nu att många av våra inbjudna gäster som hör till riskgruppen har fått bekräftade vaccin. Vi hoppas att restriktionerna ger en puff i rätt riktning och att vaccinationerna kommer igång. Det är ju ändå i mitten av juli som vi ska gifta oss, och vi hoppas att läget ska vara lika bra då som det var i fjol vid den tiden – och i år kommer personer i riskgruppen att vara vaccinerade då.

Nygård bloggar om sina bröllopsförberedelser på Andetag-bloggen. Hon är också aktiv i flera grupper på sociala medier där man diskuterar bröllopsplanering.
– Det har varit hemskt att se hur folk månad efter månad berättat: nu har vi ställt in eller skjutit upp vårt bröllop. Men många som ska gifta sig i slutet av sommaren är fortfarande hoppfulla.

Michaela Rosenback och Lucas Dahström ordnade trädgårdsbröllop med ett litet antal gäster sommaren 2020. Foto: Frida Lönnroos

Michaela Rosenback och hennes man hade tänkt sig ett stort bröllop sommaren 2020, men pandemin tvingade dem att tänka om.
– Jobbigast var tiden innan vi bestämde oss. Under våren 2020 levde vi i osäkerhet och visste inte hur vi skulle tänka.

På grund av pandemin bestämde de sig till sist för att ordna vigsel i hennes svärföräldrars trädgård med bara den närmaste familjen, brudfrämmor och bestmän.
– När vi väl fattade beslutet kändes det otroligt skönt. Vi hade äntligen landat i något. Jag tillät mig själv att vara ledsen ett par dagar men valde sedan att fokusera på att vi ändå skulle få fira vår kärlek och vårt äktenskap, om än på ett annat sätt än vi hade tänkt från början.

De inledde med vigsel på morgonen, fortsatte sedan med lunch i trädgården, bröllopsvals på gräsmattan och kaffe och kaka under solparasoll. På kvällen åkte de yngre i sällskapet till ett hus på landsbygden som brudparet hyrt och åt middag under äppelträden.

Hela bröllopet hölls utomhus och utan inhyrd personal för att minska antalet närvarande personer.
– Vi bad om hjälp och fick den tusenfalt! Min mamma och mina systrar lagade mat, brudfrämmorna fixade frisyr och smink, svärmor plockade brudbuketten och min svärfar, svåger och svägerska stämde upp i sång med tillhörande ackompanjemang vid ett flertal tillfällen under dagen.

»Ingen hade varit med om ett sådant bröllop tidigare.«



Hur kändes det efteråt?
– Helt fantastiskt! Att vi hade en liten vigsel och fest gjorde att stämningen blev väldigt speciell och personlig. Ingen hade varit med om ett sådant bröllop tidigare. Jag och min man hann prata med alla och jag tror att ett flertal programpunkter tillkom just för att vi var så få. Det är lättare att ställa sig upp och sjunga en musikallåt helt a cappella för en mindre publik.
– Jag är så glad över att vi valde att viga oss trots omständigheterna och vi fick en dag vi aldrig kommer glömma.

Michaela Rosenbacks tips till den som måste tänka om:

  • Tillåt dig själv att vara ledsen över att det inte blev som du hade hoppats, men sätt också punkt i något skede. Det kan bli fantastiskt ändå!

  • Går det att tänka om helt och hållet? Vi valde en helt annan vigselplats, festplats, tidtabell, meny, ja, ett annat upplägg för dagen helt enkelt. Det här kändes viktigt för att vår dag inte skulle bli en kompromiss. Vi skapade en helt ny plan och den blev perfekt!

Johan Terho är församlingspastor i Johannes församling. Han upplever att läget inför sommarens bröllop just nu känns ganska normalt.
– De flesta paren verkar optimistiska, även om viss oro märks. Många verkar inställda på att det nog ska gå att ordna bröllop i sommar.
– Vi hade fler vigslar än vanligt förra hösten, en del var sådana där paren skulle ha gift sig i somras men flyttade fram bröllopet till hösten.

Ett par som han vigde i höstas hade bestämt sig för att ordna vigseln trots allt och bjuda in till stor fest på sin ettåriga bröllopsdag i stället.
Enligt Terho vet paren bäst själva vad som passar dem om läget är sådant att bröllopsfesten inte kan ordnas utan begränsningar, men han förstår att det är en svår fråga.
– Om det är viktigt att få fira med familj, släkt och vänner kan det vara en bra lösning att skjuta upp bröllopet tills man kan fira tillsammans. Men om det känns viktigt att få gifta sig nu – gör det nu.

Susanna Nygård planerar bröllop i sommar. Johan Terho är församlingspastor och har hunnit förrätta flera småskaliga vigslar. Foto: Privat / KP-Arkiv

Vid de småskaliga vigslar som Terho förrättat under det senaste året har många par uttryckt att det varit viktigt för dem att gifta sig nu.
– Då har vi funderat på olika kreativa lösningar, som till exempel att ordna festen ett år senare eller streama vigseln. Tidigare har tanken att hålla en vigsel med en kamera bakom axeln känts ganska otänkbar, men numera stör det mig inte längre.
– Skjut upp om det känns bättre så. Bröllopet och vigseln sätter sin prägel på minnena, även om vigseln i första hand händer mellan paret och Gud.

Det senaste året har många valt att ordna bröllopsfester med färre gäster, men pandemin är kanske inte den enda orsaken.
– Jag tror att de stora bröllopen är en norm som snabbt börjat luckras upp nu i och med coronan, men jag anade en trend av småskaligare bröllop redan tidigare. Man behöver inte ha en fest med över hundra gäster, vissa har ordnat vigsel med familjen och tänkt att de ordnar fest för kompisarna senare.

Terho, som vid det här laget hunnit förrätta flera småskaliga vigslar. säger att de alla präglats av en både intim och högtidlig känsla.
– En brud sa att hon insåg att kyrkan var tom först när de vände sig om och skulle tåga ut.

Oavsett hur många gäster som är på plats uppmanar Terho brudparen att inte tänka så mycket när de väl står framme vid altaret.
– Det här är en sak ni bara gör en gång tillsammans, försök njuta av stunden och inte tänka så mycket på vad som händer sedan.

Kyrkan i Helsingfors ordnar ett samtal online 12 april kl. 18-19 om sommarbröllop med bland andra Michaela Rosenback och Johanna Långbacka. Läs mer här och anmäl dig till christina.elving-andersen@evl.fi så får du en teams-länk till diskussionen.

Erika Rönngård


rasism. Recenserade presidentfrun Jenni Haukios memoarbok som ”förvånansvärt smal” i invandrarfrågan. 30.11.-0001 kl. 00:00

rasism. Integreringen av utlandsfödda i arbetslivet har förbättrats i Finland, men den rasistiska retoriken och den strukturella rasimen frodas. – Jag ger 200 procent för att bidra till samhället, men debatten just nu får mig att känna mig som en exotisk utlänning, säger Emmanuel Acquah. 9.8.2023 kl. 14:26

BÖN. De träffades vid en lärjungaskola. Idag har de fem barn och har precis flyttat från Finland till Australien. Hur lever man ett familjeliv där allt går på Jesus villkor? 3.8.2023 kl. 11:18

KRISTEN MYSTIK. Vad ska jag göra av känslan av meningslöshet och rastlöshet? Hur ska jag stå ut med rädslan för att förlora dem jag älskar? Ibland vill man ställa sina tyngsta frågor till någon riktigt vis människa. 28.7.2023 kl. 15:53

ETT GOTT RÅD. Pastorn Stefan Löv är i dag en 52-årig man med varm utstrålning och perspektiv på livet, men sitt 20-åriga jag beskriver han som en ruggigt vilsen själ. 27.7.2023 kl. 15:25

skrivande. Att skriva är som att träna: om du tar paus är det svårt att komma igen, säger författaren, skrivinspiratören och handbollsspelaren Michaela von Kügelgen. Men alla kan skriva – också du. Bara fem minuter per dag leder så småningom till en hel roman. 26.7.2023 kl. 19:00

JORDFÄSTNING. Ibland får prästen Malin Lindblom veta att någon knappast kommer att närvara vid jordfästningar hon ska förrätta. Hittills har det ändå alltid dykt upp någon, men hur många som är på plats är aldrig avgörande för henne. – Jordfästningen är som en bön, säger hon. 25.7.2023 kl. 15:17

musik. Två händelser som mänskligt sett inte var förnuftiga bevisade för ”Banjo-Ben” Ben Clark att Gud ledde honom. 21.7.2023 kl. 21:59

Solf. Johan Kanckos och Camilla Svevar har sökt kyrkoherdetjänsten i Solf. De fick svara på några frågor om sig själva och sin syn på Solf och kyrkoherdejobbet. 31.5.2023 kl. 16:52

NÄRPES. Också i år är väskan packad och redo för lägerområdet Fridskär. – Det är en jättehärlig gemenskap, säger Kajsa Åbacka, som är hjälpledare i Närpes församling. 14.6.2023 kl. 16:49

VITTNESBÖRD. Han kom till Jakobstad för att göra målen som ska vinna matcherna för Jaro. Men för David Carty är det minst lika viktigt att vinna själar för Gud. 5.7.2023 kl. 19:00

Franciskusfest. Franciskusfesten på Hamnö, Kökar, är sommarens förvandlande händelse, ett återkommande mirakel på världens vackraste plats. I år var temat ”Glädje, lek och helig dårskap”. När vi bryter upp säger vi: Nästa år på Kökar! 2.7.2023 kl. 13:50

Åbo akademi. Var står den finlandssvenska akademiska teologin idag? Kyrkpressen har träffat ÅA:s rektor, teologen Mikael Lindfelt. På hösten för 36 år sedan började han vid akademin som gulnäbb från Karleby. 3.7.2023 kl. 10:00

sommarteater. I juli framför Myrbergsteatern pjäsen ”Guds kvarnar mala”. – Det är en otrolig satsning som de frivilliga skådespelarna gör, säger Eva Hietanen. 7.7.2023 kl. 12:00

profilen. Tove Holmström är församlingsmästare i Ekenäs kyrka, som är mycket välbesökt om somrarna. – I juli brukar det ofta bli över 300 besök på en dag. 4.7.2023 kl. 12:00

Personligt. Tuomas Enbuske är programledare, poddvärd, journalist, kändis – och numera också kristen. Han tror på arvsynd och på nåd. – Ju mindre vi stressar över att göra någonting gott, desto lättare är det att vara god. 28.10.2024 kl. 18:34

KYRKA OCH POLITIK. Tala med statsministern. Sitt med riksdagsgrupperna. Mejla ministerns medarbetare. Deala med ministeriet. Strategierna är många när kyrkan och relaterade organisationer lobbar för sina intressen. 28.10.2024 kl. 14:00

UTNÄMNING. Kyrkoherden i Jakobstads svenska församling Jockum Krokfors blir ny verksamhetsledare för Martyrkyrkans Vänner från och med den 1 april nästa år. 25.10.2024 kl. 16:34

KARRIÄRSBYTE. Efter tolv år som kantor i Korsholm bytte Susanne Westerlund inriktning och utbildade sig till florist. – Musiken har jag inte lämnat, jag har bara kompletterat mitt kreativa språk, säger hon. 21.10.2024 kl. 16:48

ETT GOTT RÅD. – Varje år har det blivit lite lättare att leva. Jag önskar att jag hade varit snällare mot mig själv som ung, säger Anne Hietanen. 16.10.2024 kl. 10:00