Biskop Bo-Göran Åstrand och Johan Bärlund, professor i nordisk rätt, kommenterar HFD:s beslut för Kyrkpressen.

Kyrkan måste själv bestämma hur den ska göra med äktenskapen

äktenskapssyn.

I dag kom beslutet från Högsta förvaltningsdomstolen – Uleåborgs domkapitel hade rätt att utfärda en varning till präst som vigt ett samkönat par. Rättsväsendet griper inte in för att hjälpa kyrkan fatta beslut om äktenskapssynen – men kyrkan måste enligt biskop Bo-Göran Åstrand bestämma sig snart.

18.9.2020 kl. 16:15

Högsta förvaltningsdomstolen har i dag kommit med ett beslut i fallet som gäller en präst som fått en varning från Uleåborgs domkapitel efter att han vigt ett samkönat par sommaren 2017. Högsta förvaltningsdomstolen anser inte att domkapitlet förfarit lagstridigt när det gett prästen en varning. HFD bedömer inte att Finlands evangelisk-lutherska kyrkas äktenskapssyn eller vigselbestämmelser har förändrats på grund av ändringen av äktenskapslagen.

Biskoparna publicerade ett uttalande där de konstaterade att HFDs avgörande klargör det rättsliga läget gällande den långvariga diskussionen om kyrkans vigselpraxis.

– HFD har avgjort ärendet om huruvida en präst som vigt par av samma kön kan åläggas följder. Att besluta om kyrkans äktenskapssyn hör å sin sida till kyrkans egna beslutsorgan som en fråga som faller inom ramen för den religionsfrihet som tryggas i grundlagen, konstaterar biskoparna.

Biskop Bo-Göran Åstrand säger att han och de andra biskoparna levt länge i ett tillstånd där det varit svårt att förutse hur det kommer att gå.

– Det här var ett plötsligt beslut med tanke på hur diskussionerna gått den senaste tiden, men samtidigt också ett logiskt beslut. HFD vidhåller kyrkans integritet och ställning i samhället, och det ser jag i grunden som en god sak.

Men, och det här anser biskopen vara viktigt: Beslutet från HFD betyder inte på något sätt att den här frågan är avgjord för kyrkans del. Nu är man tillbaka på den ruta där man var innan det här fallet togs upp i domstol: kyrkan måste själv fatta beslut i frågan. Alla frågor finns fortfarande kvar.

– Läget håller på att bli ohållbart på det kyrkliga fältet eftersom det finns så många präster och så många av kyrkans medlemmar som anser att det borde vara möjligt att viga samkönade par.

Dagens beslut innebär enligt Åstrand att rättsväsendet inte griper in för att hjälpa kyrkan, utan kyrkan måste hitta en egen lösning – och det börjar bli bråttom.

– Över hälften av kyrkans präster är redo att viga samkönade par så fort det blir möjligt. Eftersom det också finns goda teologiska motiveringar för det måste vi lösa den här frågan så snart som möjligt. Annars finns det risk att en del av medlemmarna tröttnar och tycker att kyrkan inte beaktar situationen för dagens människor.

Biskop Bo-Göran Åstrand. Foto: Kp-arkiv / Nicklas Storbjörk.


Men det finns också en risk att väckelserörelserna börjar röra sig bort från kyrkan.

– Det har hörts röster från väckelserörelserna som säger att den dag kyrkan börjar viga samkönade par är risken överhängande att de kommer att lämna kyrkan. Men det hjälper inte någon att någon packar väskan och far innan det här är klart. Vi måste bara komma underfund med hur vi ska lösa den här frågan.

Åstrand har tidigare talat för en lösning där kyrkan skulle omfatta ett könsneutralt äktenskapsbegrepp och viga enligt det, men där de präster som håller fast vid en traditionell syn ges tillåtelse att endast viga par av olika kön. Mot bakgrund av att det inte är sannolikt att en kvalificerad majoritet i kyrkomötet skulle vara beredd att utvidga kyrkans äktenskapssyn under den nuvarande mandatperioden förespråkar han för tillfället en kompromisslösning. Den skulle behålla kyrkans syn på äktenskapet som ett förbund mellan man och kvinna men samtidigt ge par av samma kön möjlighet till vigsel genom att präster tillåts viga dem.

– Då skulle kyrkan få frid över den här frågan och vi skulle kunna koncentrera oss på frågor som borde vara mycket relevanta. Just nu använder vi väldigt mycket energi på ett inbördes bollande fram och tillbaka utan att komma någon vart.

Har HFD nu gjort det fritt fram att utdela varningar till präster som viger samkönade par?

– Man måste se närmare på det enskilda fallet eftersom varje fall är unikt. Men jag förmodar att HFD med sitt beslut sagt att kyrkan har rätt att utfärda en varning under vissa omständigheter.

Biskopsmötet kommer att samlas för att diskutera hur man ska gå vidare, och Åstrand tror att frågan om kyrkans äktenskapssyn snart kommer att landa i kyrkomötet igen.

– Hela den här saken har aktualiserats på ett sådant sätt att jag är säker på att den dyker upp på ett eller annat sätt i kyrkomötet.

Lars-Eric Henricson, lagfaren assessor vid domkapitlet i Borgå stift, anser att beslutet var väntat.

– Högsta förvaltningsdomstolens beslut följer gällande lagstiftning, med beaktande av de särskilda stadganden som gäller för den evangelisk lutherska kyrkan i Finland. Inget är oklart till den delen. Domslutet klarlägger ytterligare vilken betydelse kyrkoordningen och kyrkohandboken har, ifall man inte kände till det från tidigare.


Johan Bärlund
, arbetsledig
professor i nordisk rätt och rektor för Svenska social- och kommunalhögskolan vid Helsingfors universitet, är förvånad över beslutet. Han säger att det är beklagligt att det finns en så här konservativ falang inom Högsta förvaltningsdomstolen.

– Högsta förvaltningsdomstolen har en väldigt formalistisk syn. De konstaterar att domkapitlet inte gjort fel men går inte alls in på en argumentation kring den enskilda prästens rättsskydd.

Johan Bärlund är arbetsledig professor i nordisk rätt och rektor för Svenska social- och kommunalhögskolan vid Helsingfors universitet. Foto: KP-arkiv / Sofia Torvalds

Högsta förvaltningsdomstolen var inte enhällig i sitt beslut utan rösterna föll 4-1 efter en omröstning.

– Det riktigt viktiga här är att det varit ett omröstningsfall, vilket visar att det rättsligt går att argumentera i bägge riktningarna. Då blir det egentligen en fråga om politik och värderingar, och det handlar om de värderingar domarna står för.

Bärlund konstaterar att juridik ibland är politik och tycker att det justitieråd som var i minoritet argumenterade mer analytiskt.

– Minoriteten kommer bland annat till att äktenskapet inte är ett sakrament och att frågan därför inte ligger i kärnan av religionsfriheten. Därför är påföljden – den här varningen – för grov i förhållande till överträdelsen.

Han tycker också att det är intressant att HFD så tydligt lyfter fram att det här är en intern fråga för kyrkan.

– Jag tycker att frågan har människorättsliga aspekter, i och med att kyrkan inte är vilket religiöst samfund som helst.

Bärlund är övertygad om att HFD:s beslut kommer att väcka debatt i samhället, och han tror inte att debatten kommer att vara till kyrkans fördel.

– Biskoparnas uttalande om att HFD:s avgörande klargör att det rättsliga läget också är politik. När vi har en minoritet i HFD visar den att det går att argumentera på bägge sätten. Här borde nog biskoparna på allvar fundera på vad som är bättre för kyrkan. Att de går ut så här starkt och bejakar avgörandet kan leda till att allt fler lämnar ur kyrkan.

– Om man själv tror på att kyrkan naturligtvis ska viga par även av samma kön leder det här till att utvecklingen i rätt riktning går långsammare. När vi ser på våra nordiska systerkyrkor är det ändå klart i vilken riktning vi är på väg. Risken med avgörandet är också att en präst som viger ett samkönat par kan komma att utsättas för tjänstemannarättsliga åtgärder. Det kan bana väg för nya rättsprocesser där den argumentation som HFD:s majoritet står för inte håller.


Uppdaterad 21 september 2020 kl. 15:25 med en kommentar från lagfarne assessorn Lars-Eric Henricson.

Erika Rönngård



Franciskus. Kombinationen av tyst meditation och förundran inför Skapelsen passar även den som inte annars går i gudstjänsten. 7.7.2015 kl. 12:53

Han var på villovägar, men Håkan Streng fann vägen igen. I dag vill han vandra vägen så att både han och omgivningen mår bra. Och helst vill han också ha sällskap under vandringen. 2.7.2015 kl. 09:17

Försöket med stiftsskreterarna för mission har utfallit väl. Men missionsorganisationerna vill inte stå för sekreterarnas löner. I synnerhet inte för de arbetsuppgifter som inte har med mission att göra. 1.7.2015 kl. 08:41

utlandshjälpen. Utrikesministeriet meddelade i dag att 43 % av medlen för utvecklingsarbete fråntas Kyrkans utlandshjälp. Enligt utlandshjälpens uträkningar betyder det här att över 300 000 människor inte får den hjälp de annars hade fått. 30.6.2015 kl. 14:52

pride. Evangelisk-lutherska kyrkan deltog på förra veckans Pridefestival i Helsingfors med flera egna evenemang. 29.6.2015 kl. 13:56

mariehamns församling. Mariehamns församling sätter ner foten och kräver att Kyrkostyrelsen åtgärdar de problemen med folkbokföringssystemet Kirjuri. 25.6.2015 kl. 11:27

påven. Medier världen över har reagerat på det officiella offentliggörandet av påven Franciskus encyklika om miljön. 25.6.2015 kl. 11:17

pride. Dickursby och Vandaforsens församling uppmärksammas av Helsingfors pridefestival. 25.6.2015 kl. 11:05

maria immonen. Lutherska världsförbundet har valt FM Maria Immonen, 46, till chef för avdelningen för Världstjänst för de följande fem åren. Immonen är den första kvinnan i den ledande positionen. 22.6.2015 kl. 10:11

midsommar. Varför använder han så hårda ord? Är det kläderna som gör mannen? Och har han faktiskt en god relation till sin släkting Jesus? Johannes Döparen berättar allt i en tuff midsommarintevju med KP:s redaktör Ulrika Hansson från år 2010. 19.6.2015 kl. 08:00

Årets största andliga möte i Norden hålls nästa vecka på Söderfjärden i Vasa. 75 000 människor väntas delta i gammellaestadianernas sommarmöte Suviseurat. 17.6.2015 kl. 14:25

Domkapitlet i Borgå stift har fått en ny stiftssekreterare för personalvård. 17.6.2015 kl. 13:53

slef. Det blir ingen ändring i Helsingfors kyrkliga samfällighet fördelning av bidragen till missionsorganisationerna. Endast en del organisationer får stöd. 12.6.2015 kl. 15:22

juliette day. Docent Juliette Day är passionerat intresserad av de kvinnor som levde och verkade i den tidiga kyrkan. – De var vanliga människor. En del av dem var rika kvinnor med makt och autonomi, jag kallar dem för ”Rich Bitches in the Holy Land”. 11.6.2015 kl. 16:16

Enligt den pakistanska pastorn Joel Samuel var 2014 det värsta året hittills för Pakistans kristna. Han får medhåll av biskop Humphrey Sarfaraz Peters som besökte Finland förra veckan. – Den religiösa intoleransen har vuxit. 4.6.2015 kl. 14:01

kyrkbrand. Bergans kapell byggdes av frivilligkrafter på 1920-talet. Myndigheterna utesluter inte mordbrand. 14.4.2022 kl. 09:24

KONFIRMANDLÄGER. Ungdomsledaren Camilla ”Ino” Dannholm i Esbo ordnar konfirmationsläger på påsken. – Konfirmanderna lever i påskens högtid, säger hon. 12.4.2022 kl. 10:30

NYTT FRÅN DOMKAPITLET. Kyrkoherden i Matteus församling Stefan Forsén valdes hösten 2018 till direktör för det gemensamma församlingsarbetet vid samfälligheten i Helsingfors. Sedan dess har han varit tjänstledig från tjänsten som kyrkoherde i Matteus församling. Nu meddelar Forsén att han avgår från kyrkoherdetjänsten. Det här och en lång rad andra ärenden behandlade domkapitlet vid Borgå stift på sitt möte på torsdagen. 8.4.2022 kl. 14:45

BORGÅ DOMKAPITEL. Hon för in erfarenhet av över 20 år vid Röda Korset – och är nyvigd som präst. 8.4.2022 kl. 09:34

Ukraina. Det tog Olha Holubova över en vecka att ta sig från hemmet i Charkiv till tryggheten hos dottern Mariia Skog med familj i Korsholm. Kvar i Charkiv blev maken Yevhen. 8.4.2022 kl. 19:00