Bloggarkiv

Vårt dagliga bröd
Vårt dagliga bröd
Vårt dagliga bröd är en serie recept och tips på hur man får till olika sorters matbröd. Bianca Holmberg, Chribbe Aarnio, Gunnevi Winberg och Martin Nord turas om med att bjuda KP-läsarna på sina läckraste recept och bästa tips.

En god focaccia ska simma i olja

17.11.2014 08:54

Jag och min familj flyttade förra veckan. Mina goda vänner, hjälpte till, och bar in låda efter låda. Jag hade tidigt planerat att då vi är klara så äter vi, förstås något hemgjort. Men ett flytt är ett kaos utan like, så istället blev det en lokal pizzerias utbud vi njöt av.

Med lite planering hade jag lätt kunnat bjuda på en annan italiensk brödprodukt. I focaccians hemland bakas den i otaliga variationer, nedan mitt välprövade recept.

Focaccia med oliver och rosmarin

Fördegen
5 gr jäst
4 dl kallt vatten
4 dl vetemjöl

Deg / bortnötning
20 gr jäst
3 dl vatten
3 msk olivolja
8–10 dl vetemjöl

Fördegen
1 msk salt
Olivolja
Flingsalt
Svarta oliver (skurna i bitar)
Rosmarin

Fördeg
Lös upp jästen i vattnet. Tillsätt vetemjöl och salt. Rör tills den ganska lösa degen är jämn. Låt degen vila i en lätt oljad plastbunke i minst tre timmar, helst ett dygn i kylskåp.

Bortgörning
Lös upp jästen i vattnet. Blanda fördegen med ca 8 dl vetemjöl och olivoljan. Knåda i ungefär tio minuter och sätt i saltet. Fortsätta jobba med degen ännu ett par minuter. Degen skall nu vara ganska lös, men det är riktigt bra.

Nu får degen jäsa och växa i närmare tre timmar i en väloljad bunke. En god focaccia skall simma i olja, men för jäsningen räcker det med att bunken har lite mer än bara olje-glänsande sidor.

Vik ihop degen försiktigt, dubbelt mot sig själv, varje heltimme, alltså tre gånger.

Häll rikligt med olja i en plåt och lyft ut degen på den. Jobba försiktigt med degen så du inte trycker ut luften, som blir vackra hål i det färdiga brödet. Vik degen än en gång på den oljade plåten och häll på lite mer olja. Sväng om degen en så den är ordentligt oljad på alla sidor.

Värm ugnen till 250°. Medan ugnen når rätt temperatur, låter du brödet ännu en sista gång jäsa. Just före du skall sätta in brödet, dekorera den med flingsalt, svarta oliver och rosmarin.

Tryck gropar med jämna mellanrum på hela brödet, gärna så att oliver och rosmarin sjunker ner.

Spruta in lite vatten i ugnen med en blomspruta före du lyfter in brödet. Grädda i 25-30 minuter, tills ytan är gyllenbrun. Låt brödet svalna en aning innan servering. Brödet är bäst samma dag.

Text och foto:
Chribbe Aarnio

INGERMANLANDS KYRKA. Inom maj månad ska två av kyrkans missionsorganisationer förklara varför flera av deras anställda har prästvigts i en luthersk kyrka i Ryssland. Biskop Ivan Laptev i den ingermanländska kyrkan tycker ståhejet är märkligt. 14.5.2024 kl. 10:00

KYRKOMÖTET. Många nya delegater i kyrkomötet. De tunga frågorna som samkönad vigsel eller organisationsreform i kyrkan kommer upp på onsdag. 13.5.2024 kl. 20:10

FOTOGRAFI. När fotografen Kasper Dalkarls pappa dog blev hans relation med mamma Åsa Dalkarl Gustavsson tätare. De började gå i bastu tillsammans, de blev vänner. Kaspers fotoutställning ”Mor och son” är deras gemensamma projekt. 13.5.2024 kl. 14:36

SVENSKA LITTERATURSÄLLSKAPET. Hon går från ett toppjobb till ett annat. Ruth Illman har gått i sina föräldrars fotspår, men motivationen kommer utan tvekan inifrån. Från och med september är hon ny forskningschef vid Svenska litteratursällskapet. 10.5.2024 kl. 19:52

kyrkoherdeinstallation. Kristi himmelsfärdsdagen blev en festdag i Vörå församlingen då nya kyrkoherden Samuel Erikson installerades av biskop Bo-Göran Åstrand under högtidliga former. Och Vöråborna slöt upp, både kyrkan och församlingshemmet var välfyllda. 9.5.2024 kl. 16:15

ÅRETS KANTOR. Utmärkelserna har haglat tätt för Lisen Borgmästars. Under tre efterföljande dagar fick hon vetskap om en utmärkelse per dag. Nu senast har hon blivit utsedd till Årets kantor 2025. 5.2.2025 kl. 22:01

LAESTADIANERNAS FRIDSFÖRENINGARS FÖRBUND. Stig-Erik Enkvist har återkommit som verksamhetsledare för LFF efter fem års paus. Han kommer till en ny organisation och ny adress. 5.2.2025 kl. 13:40

slef. Trots att Evangeliföreningen sålt sin mjölkko, en industrifastighet i Esbo, satsar föreningen friskt på ny verksamhet och nyanställningar. En ny stugby på lägerområdet Klippan i Monäs, Nykarleby är också under planering. 2.2.2025 kl. 09:07

BORGÅ STIFT. Borgå stift gör en ny strategi 18 år efter den föregående. Fast till mångas överraskning är den inget färdigt visionsdokument, utan ett arbetshäfte med frågor. Kyrkpressen frågade biskop Bo-Göran Åstrand varför. 3.2.2025 kl. 13:41

UK. Äktenskapsfrågan och samarbetet mellan kyrka och skola – det var frågor som väckte debatt när Borgå stifts ungdomsparlament Ungdomens kyrkodagar samlades i Karis i helgen. 3.2.2025 kl. 17:22