Bloggarkiv

Adväntrum
Adväntrum
Thomas Lundin bloggar under adventstiden om något av det han gillar allra mest – julsånger. På julradion.fi kan du lyssna på kvalitativ julmusik utan reklamavbrott, dygnet runt.

God jul!

24.12.2014 10:19

Så är den här, dagen som alla små och större barn har väntat på. Sen i fjol. Sen barndomen. Ett år av längtan och förväntan når sitt slut. Och inleds. Igen och igen. Önskar en varm och fridfull jul till dig som har adväntat med mig här i min julblogg. Hoppas att du får och ger det du vill ha och behöver. Dagens julsång blir min favorit framom alla: Sibelius och Topelius "Julvisa". Det är den enda melodin som har förekommit två gånger i mitt Adväntrum - i samband med första advent valde jag Mikael Wiehes alternativa text till Sibelius Julvisa som dagens julsång. Båda är fina, men originalet är den version som ger mig den riktiga julstämningen. Om några timmar i Ekenäs kyrka. Nu här för dig, framförd av Loa Falkman. GOD JUL!

Fjärde ljuset

21.12.2014 21:10

"Adventsljusen tänder vi

ett efter ett

En brinnande bön

för sanning och rätt

Det första ska lysa i mig

djupt härinne

Bevara mitt hjärta

och värma mitt sinne

Det andra ska lysa

för alla jag känner

Att alla får plats

och kan leva som vänner

Det tredje ska lysa

för alla som lider

Som kämpar och drömmer

om lyckliga tider

Det fjärde ska lysa

för marken och skogen

För luft och för hav

och vår framtid på jorden

Adventsljusen tänder vi

ett efter ett

En brinnande bön

för sanning och rätt."

MARAGRETA MELIN

Dagens julsång är "Nu står jul vid snöig port", framförd av Dag Brandth.


Jullov(e)

20.12.2014 22:58

NU är det jullov, riktigt på riktigt! Efter två fina konserter med Åsa Jinder och 80-års jubilerande Nykarleby manskör blev det slutligen efterlängtad semester. Jullovet inleddes på bästa möjliga sätt med delikat julbord och ett par snapsar. Sällan, eller egentligen aldrig, har jag jobbat så mycket under ett år, som i år. Under sommaren hade jag ingen riktig semester - så NU är det dags för både sommarlov och jullov. Och jul-love. Snart ska här flygas hem! <3 Dagen julsång blir manskörssång, förstås. Orphei Drängar sjunger "När det lider mot jul".


Jul i Stockholm

19.12.2014 12:38

SÅ lång blev inte vilan därhemma... Innan den riktiga julfriden sänker sig ska jag hinna med ännu en kort turné i Österbotten och dit åker jag via Stockholm, där jag ska göra lite radio. Stockholm är en av mina favoritstäder. Vacker som få, vänlig och högdragen på en och samma gång. Ängslig, men med bra självkänsla där i grunden. Eller kanske tvärtom? Skrudad till jul är staden i alla fall. Åkte just taxi genom centrum och det kändes som att vara mitt i en amerikansk familjefilm om julen. Allt är upplyst och pyntat - skyltfönstren, parkerna, mänskorna. Leenden överallt, välartade och väluppfostrade barn, trygga föräldrar. Snygga är dom dessutom. Satt där i taxin och bara tittade på denna julscenografi, medan taxichauffören spelade julmusik. När jag steg ur bilen insåg jag att det förstås hade funnits en massa stressade, olyckliga mänskor längs min väg genom Stockholm i morgonrusning. Hemlösa. Och andra tärda, som kanske inte har så mycket julfrid i kropp och själ. Som inte har lyxen att glida omkring i en taxi och bara glo på julens prålighet, likt ett barn. Jag skämdes. Dagens jullåt får bli "Gå inte förbi" med Peter Jöback & Sissel Kyrkjebö.


Att landa i vardagen

17.12.2014 19:07

De senaste dagarna har gått åt till att landa i vardagen. Det brukar ta sin lilla tid. Man ska vänja sig vid vardagslivet och, de för all del välsignade, rutinerna. Man ska avvänjas från turnélivets underliga och fria livsrytm och den allomslukande bubbla man levt i, mänskorna man umgåtts så intensivt och djupt med. Och inte minst applåderma, som man plötsligt ska leva utan. Låter kanske som ett skämt - men det är inte det lättaste. I mitt jobb som frilansande artist och programledare med hela Norden som arbetsfält, blir det en hel del resdagar per år. Men efter att mina barn föddes år 1999 och 2001 har jag aldrig varit så här länge borta hemifrån, som det nu blev. Sammanlagt 24 dagar. Det samma gäller ju för familjen - de ska också vänja sig vid att jag är hemma. Just som de lärde sig att jag inte var det. Alla som nångång har längtat intensivt efter någon, vet vilket antiklimax det kan bli. Det stora återförenandet, liksom. Det blir sällan som på film, om man säger så... Hur som helst - det är underbart att vara hemma. Jag tror att det är extra lätt att landa hemma just i advent. Det är mycket som ska fixas och göras - jullimpor och senap och julgodis och julbordets lådor. Alla de många köttbullarna. Juklappar som ska köpas och packas, inköpslistor som ska skrivas. Och medan man gör det, vänjer man sig sakta vid vardagen och varandra igen. I skenet av adventsljus och till tonerna av julmusik. Lite som en film, trots allt, märker jag. Dessutom kan man i bästa fall få lite applåder för god julmat.

Häromkvällen hade jag turen att själv få gå på julkonsert, efter att ha sjungit 25 konserter på 22 dagar! Goda vännerna Åsa Jinder och Thomas Enroth bjöd på en avskalad och stämningsfull och varm konsert på Karelia. Nyckelharpa, piano, sång och roliga historier, gripande berättelser och julstämning bjöd de på. Till helgen har jag glädjen att musicera med dem och 80-års jubilerande Nykarleby manskör i kyrkorna i Vörå och Nykarleby. Dagens julsång blir "Jul, jul strålande jul" framförd av Åsa Jinder.

Tredje ljuset

14.12.2014 11:39

"Adventsljusen tänder vi

ett efter ett

En brinnande bön

för sanning och rätt

Det första ska lysa i mig

djupt härinne

Bevara mitt hjärta

och värma mitt sinne

Det andra ska lysa

för alla jag känner

Att alla får plats

och kan leva som vänner

Det tredje ska lysa

för alla som lider

Som kämpar och drömmer

om lyckliga tider"

MARGARETA MELIN

Dagens jullåt framförs av en av mina favoritartister: norska Kari Bremnes. Hennes julskiva är en av dem jag lyssnar mest på under advent. På min egen julskiva har jag den stora äran att få sjunga en av hennes låtar, i min egen översättning. Hoppas att hon genom det kunde bli mera känd här i Svenskfinland. Dagens julsång heter "Lite barn som kommer".

Intensivt och stilla

10.12.2014 11:11

Vår julturné har gått in i sitt intensiva slutskede, därför har det varit lite tyst här i mitt Adväntrum. Det har varit flera spelningar om dagen, skivsigneringar på julmarknader och långa avstånd mellan spelningarna. I förrgår spelade vi i Terjärv skola, i går i Nagu vackra kyrka, i kväll är vi i Topeliussalen i Sibbo. Härs och tvärs och hit och dit och över allt möts vi av en förväntansfull publik. Vilken lycka. Har ju levt i julstämning nästan hela året, på grund av arbetet med min julskiva. Men den riktigt riktiga julstämningen infann sig i går när vi kom ut till Nagu kyrka. Nedsläckt och fullsatt, några ljus på altaret. Stillhet. 1400-talet möter 2014.

Dagens julsång blir Koppången - framförd av Sonja Aldén.

Andra ljuset

07.12.2014 10:48

"Adventsljusen tänder vi

ett efter ett

En brinnande bön

för sanning och rätt

Det första ska lysa i

mig djupt härinne

Bevara mitt hjärta

och värma mitt sinne

Det andra ska lysa

för alla jag känner

Att alla får plats

och kan leva som vänner"

MARGARTETA MELIN

Dagens julsång får bli "Vinterhamn" av Björn & Benny. Sjungen av Helen Sjöholm.

Ha en skön söndag i din vinterhamn. Själv ska jag sjunga två konserter! :)


...minnas vad vi bär på...

06.12.2014 23:30

Jag har firat Finlands 97-års dag i arbetets tecken; högtidligt och varmt med konsert i den majästetiska Schauman-salen i Jakobstad. Vilken härlig stämning det var när alla 450 i publiken reste sig upp på slutet och sjöng med i Vårt land. Då kände man att vi verkligen bor i Fin-land eller "Hienomaa" som landet borde heta på finska. Hoppas att vi alla kunde komma ihåg det - alltid, all tid. Inte tappa bort oss själva och det fina vi har skapat tillsammans i det här mörka, nordliga hörnet av världen. Inte låta de kalla högervindarna som drar över Europa skingra oss och göra oss främmande för varandra. I dystra stunder känns det som att just det håller på att ske. Hoppas att jag har fel. När vi körde hem efter konserten brann det ljus i fönstren i de allra flesta husen. En skön tystnad över nejden. Dagens julsång får pausa i dag. Vi kör med den vackra tystnaden också här. Efter dagens dikt.

Det gäller att vandra igenom nutiden

lugnt så att skärvorna av mänskor

hinner finna varandra och följa med,

ändå snabbt nog för att undgå

att själv splittras till smulat glas.

Nu mer än tidigare

måste vi hålla varandra i händerna,

minnas vad vi bär på,

att vi är på väg. Ännu inte framme.

Varje budskap om att vi slutat vandra

är falskt!

Varje meddelande om att motståndet upphört

är lögn!

Svepta under en grandunges vinge

sover många möjligheter,

nu nästan döda av köld.

Ropa inte högt.

Andas bara varsam värme.

BIRGITTA BOUCHT

Glad självständighetsdag!

- och längta dit

05.12.2014 23:25

I dag fortsatte turnén efter vår enda lediga dag. Den gjorde gott. Skönt att vila, skönt att fylla dagarna med nåt annat än jobb. Skönt att få ens lite avstånd till det som just nu är "hela livet". Och skönt att sakna sina kolleger och publiken. Längta dit. Himmelskt att igen stiga upp och göra det man älskar; möta en publik. Och få applåder på jobbet. Dem blir man beroende av. Vi hade en härlig kväll i Stjärnhallen i Nykarleby.

Dagens dikt och dagens julsång handlar om att längta.

På andra sidan

lyser ett klart ljus,

som är det enda

jag ser i mörkret.

Fastän jag vet

att det är Selmas taklampa,

som syns genom fönstret,

kan jag inte låta bli

att tänka på himmelens strand

- och längta dit.

ERIK GRANVIK

Också i dag får Sofia Karlsson sjunga dagens julsång. Detta mästerstycke heter "Julkortet".