Det ceremoniella  behöver inte kännas främmande, menar prästen Henri Järvinen.
Det ceremoniella behöver inte kännas främmande, menar prästen Henri Järvinen.

Det ska kännas festligt att gå fram till altaret

vigsel.

Bröllopstrenden ser inte ut att klinga av, tvärtom önskar dagens brudpar allt högre standard på sin bröllopsdag. Av kyrkan önskar man en stämningsfull ceremoni, det ska kännas festligt att gå fram till altaret.

5.4.2019 kl. 13:41

Prästen Henri Järvinen har stått timtal på bröllopsmässor där kyrkan utgör en av hundratals aktörer som vill hjälpa brudpar att ställa till med bröllop.

– Jag tycker å ena sidan att standarden och kraven verkar höjas för varje år. Förr tog man bröllopsfoto hos fotografen, nu gör man en hel bröllopsfilm, komplett med trailer och allt. Å andra sidan har själva innehållet och uppbyggnaden av dagen inte förändrats nästan alls, säger Järvinen.

Många önskar fortfarande gifta sig i kyrkan. Dels vill man ha en festlig och stämningsfull ceremoni, dels vill man följa traditionen.

– Det är ibland nästan svårt att formulera vilka önskningar och förväntningar man har på ceremonin eftersom det man önskar är ”det traditionella”. Man vill att vigseln ska se ut så som en kyrklig vigsel förväntas se ut, så som den alltid sett ut, säger Järvinen.

Samtidigt kan det ceremoniella också kännas väldigt främmande och skrämmande för brudparen.

– Men det behöver det inte alls vara. Också vigseln både får och kan man planera tillsamman med prästen. Församlingen försöker vanligen komma till mötes och uppfylla de önskningar brudparet har på bästa sätt.

Av prästen önskar de flesta ett personligt tal, att hen ska tala just till dem här och nu.

– Det sammanfattar kanske hela ”bröllopstänket” som råder just nu, att det ska vara personligt och utformat just för oss just i dag. Och att det ska vara festligt, ”det ska kännas festligt att gå fram till altaret” är en sak som många par nämner.

Provpromenera fram till altaret

Går du i bröllopstankar och vill förbereda dig på själva vigselakten så finns det möjlighet att komma till Johannes församling onsdagen den 10 april. Där lyssnar vi på vigselmusik, går igenom vigselformuläret och provpromenerar fram till altaret. Det är också möjligt att anhålla om hindersprövning från och med kl. 17.30. Hindersprövningarna är i kraft 4 månader och båda parter behöver närvara för detta.

Du behöver inte ha prickat in vigseldatum och festplanerna behöver inte vara storslagna - du som är nyfiken på att dela vardagen med någon i nöd och lust är välkommen! Vi bjuder på kaffe och bröllopstårta!

Högbergsgården (Högbergsgatan 10) onsdagen 10.4 kl. 18-20. Frågor till Pia Valtanen: tfn 050 380 3933, pia.valtanen@evl.fi.

Nina Österholm
När han mådde så dåligt att färgerna försvann ur hans liv började Matti Aspvik fotografera.

Depression. Vi är alla beroende av något, vi är alla missbrukare, säger Matti Aspvik. 13.12.2019 kl. 17:25
Han kallar sig en rastös rebell som hittat hem. Magnus Persson, tidigare pastor i partykyrkan United är nu lutherska präst.

präst. Han var pastor i en uppmärksammad och framgångsrik pingstförsamling i Malmö. Men ändå saknades något. Det var startskottet för en resa som ledde till Luther och till Evangeliska-Fosterlands Stiftelsen, EFS. Idag är Magnus Persson prästvigd och anställd av EFS. 13.12.2019 kl. 16:05

Esse. En donation på ett sexsiffrigt belopp av två privatpersoner har gett församlingshemmet i Esse en orgel. 13.12.2019 kl. 11:12

film. I Guds namn är en film om den lilla människan som farit illa i den ståtliga institutionen – och som trettio år senare kämpar för upprättelse och för att rättvisa ska skipas. 13.12.2019 kl. 15:28
Måste julklappen vara något man kan paketera?

julklappar. Julklapparna måste inte vara ett hot mot miljön eller plånboken, säger den gröna bloggaren Julia Degerth. Men hon vet att det inte är en enkel fråga. 12.12.2019 kl. 15:11
Jonas Jansson gillar jobbet på Intek i Jakobstad. Men ibland längtar han efter omväxling.

profilen. Jonas Jansson tycker om att prata med Gud och med sina grannar. Han skulle vilja att alla fick känna sig duktiga och fina. – Det viktigaste är att visa omtanke och bära varandras bördor. 13.12.2019 kl. 12:56
Stina Lindgård har tilldelats Pro ecclesia-medalj.

förtjänstmedalj. Kyrkostyrelsen har beviljat Pro ecclesia-utmärkelse till fyra personer. En av dem är Stina Lindgård som är kyrkoherde i Agricola svenska församling. 10.12.2019 kl. 17:28

lediga tjänster. Två tjänster har varit lediganslagna i stiftet och en sökande vardera. 10.12.2019 kl. 16:45
Välkommen till Matteus för att fira jul med bland andra diakoniarbetare Mari Johnson och frivilligarbetarna Marina Alén och Annica Söderström, eller till Petrus där julaftonen firas hemma hos Rebecka och Daniel Björk med familj.

julafton. I Matteus och Petrus församlingar sträcker sig julaftonens gemenskap ännu längre än julbönen. I Matteus firar man tillsammans i kyrkan och i Petrus hemma hos kyrkoherden. 12.12.2019 kl. 00:01
I butiken Lundagård i Jakobstad. Aja Lunds samlande är både jobb och hobby.

samlare. Man ska inte samla skatter på jorden, men tänk om sakerna är terapi, lek, möten och känslobehållare? 7.12.2019 kl. 11:13
Slutet nått