Jakobstad utreder alternativ till inställda konfirmandläger

Coronapandemin.

Finns det förutsättningar att skapa någon form av gemenskapsdagar för konfirmanderna i Jakobstads svenska i stället för de inställda konfirmandlägren? Den frågan söker nu kyrkoherde Jockum Krokfors svar på.

20.5.2020 kl. 16:34

Den modell Krokfors nu utreder är någon form av dagsläger där ungdomarna vistas på Pörkenäs under dagtid och åker hem till kvällarna. Men innan det kan bli av är många frågor öppna.

– Det är för tidigt att säga om det går att genomföra, men jag hoppas på det. Jag har fört samtal med många aktörer i går och i dag. Idag har jag sänt ett brev till konfirmandernas föräldrar där jag ställt några frågor som jag vill ha svar på senast fredag klockan 12, säger Krokfors.

Sedan det blev känt att församlingen inte ordnar några konfirmandläger i sommar har många föräldrar kontaktat församlingen och uttryckt önskemål om att ungdomarna ska få vara på Pörkenäs. Församlingsrådet diskuterade frågan i går kväll under ett möte som varade nästan till midnatt.

– Tongångarna i församlingsrådet är att vi vill tillmötesgå dem så långt det bara är möjligt med tanke på Pörkenäs, personalen, konfirmanderna och gällande restriktioner. För att det här ska gå att genomföra är det många som ska höras på kort tid och många komponenter som ska lösas jättesnabbt. Men viljan finns – absolut, säger Cecilia Åminne, församlingsrådets viceordförande.

Några beslut fattade rådet inte. Det här är frågor som kyrkoherden besluter.

– Han tog upp frågan för han ville höra rådet. Vi stötte och blötte vad vi kan göra och vilka möjligheter vi har.
Vi vet ju alla att gemenskap som skapas i lägermiljö inte kan jämföras med en dagskriftskola på församlingshemmet, säger Åminne.

Skriftskolan börjar den 1 juni för den första gruppen. Den gruppen skulle ursprungligen ha börjat sitt läger på Pörkenäs. Men restriktionerna gör att man inte får ordna övernattningsläger före midsommar. Om det inte blir ett dagsläger kommer gruppen att undervisas i Församlingscentret. Och i rättvisans namn gäller samma procedur för den andra gruppen som skulle på läger senare i sommar.

– Så finns det ju också osäkerhetsfaktorer som vi inte kan något åt, ifall en andra våg bryter ut och landet stängs på nytt, säger Åminne.

Anders Eklund, förälder till en konfirmand, kallar dagslägret – ifall det blir av – en kompromiss.

– Min dotter säger att övernattningen ju är det som karaktäriserar ett läger. Men det är ändå betydligt bättre att få uppleva Pörkenäs och gemenskapen där än att sitta vid en skolbänk i Församlingscentret och sedan åka hem.

Han har full respekt för den svåra situation som råder just nu.

– I vår familj har vi varit jätteförsiktiga och restriktiva och inte tillåtit kompisar inomhus. Men jag tror jag inte smittorisken är större på Pörkenäs än om man skulle sitta i Församlingscentret med en massa folk och träffa många andra på hemvägen genom stan. På Pörkenäs är man ändå ganska isolerad.

Om den viktiga gemenskapsbiten på Pörkenäs faller bort finns risken att vi får en årskull som inte har något intresse för församlingen, tror Eklund.

– Därför är ett dagsläger bättre än ingenting. Där får ungdomarna i alla fall en liten smak av att vara på läger.

– Mentalt skulle de verkligen behöva det här just nu. För ungdomarna är så långt under isen just nu i frågan om umgänge.

Johan Sandberg

Klientkontakterna har ökat med en ungefär en tredjedel under de senaste månaderna, många nya klienter har tagit kontakt.

diakoniarbete. Helsingforsarna mår sämre på grund av coronasituationen, det syns i församlingarnas diakoniarbete. 26.5.2020 kl. 15:48
Bengt Norrlin är en av dem som skött strömningen av gudstjänsterna från Pedersöre och Jakobstads kyrkor. Nu strömmas gudstjänsten från Esse.

strömning. När gudstjänsterna skulle börja strömmas fick kyrkvaktmästarna en ny arbetsuppgift.Den kom över en natt, säger Bengt Norrlin. 25.5.2020 kl. 13:06
Jari Heikkilä är kaplan i den finska församlingen i Väståboland.

Väståboland. Jari Heikkilä brukade sitta på labbet och studera virus, idag är han präst i Väståboland. Men en sak bär han med sig från sitt förflutna: han är noga med att tvätta händerna! 22.5.2020 kl. 09:28
Viking Norrbäck med sitt dragspel.

undantagstillstånd. Viking Norrbäck fick somna in i sitt hem i Esse omgiven av sin familj. Det var så han ville ha det. Men coronan gjorde att han inte fick den begravning han önskat. 20.5.2020 kl. 17:26
– Jag är kvinna, människa, mamma, präst, maka – jag har många roller. Styrkeidrottare är bara en bland dem.

styrka. I skolan blev Salla Romo mobbad för sin storlek. När hon började styrketräna hade hon inget särskilt mål. Två år senare kunde hon kalla sig Finlands tredje starkaste kvinna. Den styrkesportande prästen har hittat det hon är född att göra, och önskar att andra skulle få uppleva detsamma. 21.5.2020 kl. 13:23
Eva Frantz är uppvuxen i Helsingfors men bor idag i Esbo.

deckardrottning. Hur gör en deckardrottning med mingelskräck? Hon vågar mingla fast hon är hur rädd som helst. 20.5.2020 kl. 14:15
– Hur vi har behandlat skapelsen visar hur vi föraktat Gud som skapare, säger Peter Halldorf.

Klimathot. Peter Halldorfs närläsning av Jeremias bok i Gamla testamentet fick honom att ta klimatnyheterna på större allvar. Det resulterade i boken Därför sörjer jorden, en bok som handlar om klimathot, ansvar och hopp. 21.5.2020 kl. 07:00
Tom Nylund är ofta utrustad med kikare. Han vill följa med minsta myra till största duvhök. Därför gillar han vintern, då är intrycken färre.

Äventyrare. Tom Nylund har mött en arg och hungrig isbjörn. Han har också klarat av en allvarlig sjukdom. – Jag fick verkligen bli du med tanken på att det kan vara kört, säger han. 19.5.2020 kl. 19:50
Om kyrkan är stor kan hela 500 personer samlas till exempel till ett bröllop eller en konfirmation. Men för festen efteråt gäller 50-personersgränsen.

anvisningar. Idag kom biskoparna med mer detaljerade anvisningar om hur gudstjänster och förrättningar kan ordnas från första juni. Det maximala antalet deltagare är 500 personer 19.5.2020 kl. 10:31
Trefaldighetskyrkan i Vasa

permitteringar. Permitteringarna i Vasa kyrkliga samfällighet föreslås återkallas, meddelar Vasa kyrkliga samfällighet i ett pressmeddelande. 18.5.2020 kl. 16:25
Slutet nått