
Lucka 9. Mera gospel i Radio Extrem
En ”trogen men modern och absolut inte någon insnöad radiolyssnare” berättade följande ungefärligt återgivna snack och intryck från den extrema morgonradion.
”Jag lyssnade till Radio Extrem som vanligt i morse. Det är lite ledsamt att de är så kategoriskt anti-religiösa och anti-kristna där, men annars har de mycket bra och intressant att komma med. Nu hade Isa besökt New York och fått uppleva lite äkta svart gospel. Hon hade med sig en låt med 'nån Kirk Douglas'. (Hon menade förstås Kirk Franklin en av de mest framgångsrika gospelartisterna i vår tid, Kirk Douglas var skådis, far till Michael Douglas. JE:s anmärkning). Isa konstaterade att musiken var så bra att man nästan kunde bli religiös för mindre. Sen säger Janne (och jag citerar ur minnet) ’om kristendomen handlade om gospel så kunde jag nästan tänka mig att bli troende’.
Är det inte ett fantastiskt citat! Hur lite man vet. Hur rädd man är för religion. Hur lite man fått vara med om. Hur litet man velat ta reda på. Hur många negativa erfarenheter som
fått dominera. Hur mycket fördomar man har om kristen tro och musik. Suck! Och, att man blir förvånad över att det finns bra musik 'av kristna'. Man vet inte ens var man ska börja upplysningskampanjen”.
Nej det kan hända. Men hej, här är chansen för kyrkan i det post-kristna samhället: att överraska, att bjuda över de lågt ställda förväntningarna, att visa att kyrkan förvaltar musik, erbjuder gemenskap, har ett budskap, är relevant.
Men visst kan vi börja upplysningskampanjen också, här till exempel:
1) Gospel betyder goda nyheter. Det innebär glädje och förekommer i någon form i alla kyrkor och samfund i de mest skiftande former. Glädje är (tro det eller ej) en viktig del av den kristna tron och en orsak till varför många väljer att bli eller fortsätter att vara troende kristna.
2) Gospelrötterna finns i så gott som all musik som spelas på Radio Extrem. I rätt nedstigande led. Moderna sångare som Celine Dion, Mariah Carey, Toni Braxton, Christina Aguilera, LaAnn Rimes, Jessica Simpson, Nelly Furtado, Kelly Clarkson, Britney Spears, Ciara, Pink, Ashanti, Robin Thicke, Jennifer Hudson, Stacie Orrico, Amerie, Destiny’s Child mfl nämner WHITNEY HOUSTON som förebild. Whitney lärde sig sjunga gospel i kyrkan av sin mor Cissy och gudmor ARETHA FRANKLIN. Aretha lärde av och sjöng med gospellegenden MAHALIA JACKSON. Mahalia turnerade och sjöng med THOMAS A. DORSEY, den första gospelartisten, pionjär i att förena bluesen med de svartas kyrkomusik och den första som skrev "gospel songs". (Precious Lord, Peace in the Valley, Must Jesus bear the cross alone och mer än 400 andra).
Exkurs för den som ännu orkar: Sister Rosetta Tharpe var gospelsångare och Chuch Berrys förebild i att spela rockgitarr. Elvis Presley lärde sig höftvickningarna i gospelkyrkan och sjöng ofta Dorseys sång Peace in the Valley. Sam Cooke (som lyssnat på R.H. Harris) och Marion Williams visade hur man skulle ”waila”. Gospelkvartetternas falsettsång hörs i the Bee Gees, Earth Wind and Fire.
Artister som rört sig i gränslandet till (eller från gospeln) är bl.a. Aretha Franklin, Whitney Houston, Rolling Stones, Bob Dylan, James Brown, Paul Simon (lyssna på Loves me like a rock med Dixie Hummingbirds på backing-vocals eller hans moderna gospel Bridge over troubled water), Stevie Wonder, Ray Charles, Ry Cooder, artisterna i filmerna om The Blues Brothers och hundratals andra.
Nåja, det räcker med att upprepa det som de flesta känner till: utan gospel ingen rock, ingen
soul, inget liv.
Slutsats: Mera gospel i Radio Extrem, tack!