Korsholms kyrka – nu blir nya församlingsstrukturer aktuella i Korsholms kyrkliga samfällighet.
Korsholms kyrka – nu blir nya församlingsstrukturer aktuella i Korsholms kyrkliga samfällighet.

Nya församlingsstrukturer utreds i Korsholm

AKTUELLT FRÅN DOMKAPITLET.

Clas Abrahamsson ska utreda en ändring i församlingsstrukturerna i Korsholms kyrkliga samfällighet. Dessutom utannonserade domkapitlet i måndags kyrkoherdetjänster i Pedersöre och i Solf.

22.3.2023 kl. 11:12

När domkapitlet samlades i måndags fattade man beslut om att utse prosten, domkapitlets tidigare notarie Clas Abrahamsson till utredningsman för att utreda en ändring i församlingsstrukturerna i Korsholms kyrkliga samfällighet. En rapport ska inlämnas senast sista november till domkapitlet.

Korsholms kyrliga samfällighet består av fem församlingar: Korsholms svenska församling, Kvevlax församling, Solfs församling, Replots församling och Mustasaaren suomalainen seurakunta.

Kyrkoherdetjänsten i Pedersöre utannonseras på nytt. Senast fick tjänsten inga sökande. Ansökningar ska inlämnas till domkapitlet senast den 19 april. Också kyrkoherdetjänsten i Solf utannonseras med samma tidtabell som tjänsten i Pedersöre. Bägge valen ska förrättas som direkta val, alltså så att församlingsborna får gå till valurnan och rösta.

Andra beslut från domkapitlet:

Val av prästassessor för perioden 1.9.2023–31.8.2026

Domkapitlet besluter att val av prästassessor för perioden 1.9.2023-31.8.2026 förrättas i stiftets prosterier onsdagen 24.5.2023 klockan 13.00.

Förordnanden

Kaplanen i Esbo svenska församling Irene Erkko beviljas tjänstledighet 1.3-31.12.2023.

Församlingspastorn i Esbo svenska församling Johan Kanckos förordnas som tf. kaplan i Esbo svenska församling 1.3-31.12.2023.

Pastor Janne Sironen förordnas som församlingspastor på viss tid 1.3-31.12.2023 i Esbo svenska församling.

Kaplanen i Kronoby församling Ville Kavilo beviljas tjänstledighet 22.5.2023-23.1.2024.

Pastor Frank Isaksson förordnas som församlingspastor i Kronoby församling 1.4.2023-21.1.2024.

Kaplanen i Jakobstads svenska församling Johanna Björkholm-Kallio avgår 30.3.2023 på egen begäran. Domkapitlet i Borgå stift beviljar pastor Johanna Björkholm-Kallio dimission till S:t Michels stift.

Pastor Benjamin Häggblom förordnas som församlingspastor 18.3-30.6.2023 i Korsholms svenska församling och Solfs församling.

Församlingspastorn i Kvevlax och Replots församlingar Ruth Vesterlund avgår 30.6.2023 på egen begäran.

Pastor Benjamin Häggblom förordnas som församlingspastor i Kvevlax församling och Replots församling från 1.7.2023 tills vidare.

Pastor Ann-Mari Audas-Willman förordnas som församlingspastor (sjukhuspräst) i Pedersörenejdens kyrkliga samfällighet 1.5-31.12.2023.

Pastor Terttu Laaksonen förordnas som tf. kaplan i Nagu kapellförsamling på viss tid 1.4.2023-31.3.2024.

Pastor Saara Maria Roto förordnas fortsättningsvis som tf. kaplan i Väståbolands svenska församling 1.3-31.5.2023.

Pastor Eva-Lotta Blom förordnas som församlingspastor 1.3-31.5.2023 i Iniö kapellförsamling.

Pastor Päivi Lukkari förordnas som församlingspastor i Tyska församling från 1.8.2023 tills vidare.

Församlingspastorn i Karis-Pojo svenska församling Fanny Mäkirinta beviljas tjänstledighet 1.9.2023-30.8.2024.

Församlingsstruktur, Korsholms kyrkliga samfällighet

Domkapitlet utser prosten Clas Abrahamsson till utredningsman för att utreda en ändring i församlingsstrukturerna i Korsholms kyrkliga samfällighet. En rapport skall inlämnas senast 30.11.2023 till domkapitlet.

Kaplanstjänst i Ekenäsnejdens svenska församling

En kaplanstjänst i Ekenäsnejdens svenska församling har inom utsatt tid sökts av församlingspastorn i samma församling Meri Yliportimo. Domkapitlet har konstaterat Yliportimo vara behörig för tjänsten i fråga. Domkapitlet uppmanar församlingsrådet i Ekenäsnejdens svenska församling att välja Meri Yliportimo till kaplan eller alternativt begära att domkapitlet på nytt förklarar tjänsten ledig.

Lediga tjänster i stiftet

Kyrkoherdetjänsten i Pedersöre församling förklaras på nytt ledig att sökas hos domkapitlet 19.4.2023 kl. 12.00. Domkapitlet intervjuar de sökande 27.4.2023. Valet förrättas som ett direkt val. Tidpunkt för valproven och valdag fastställs senare. Den som söker en kyrkoherdetjänst ska ha avlagt pastoralexamen och examen i ledning av församlingsarbete. Språkkraven är: utmärkta muntliga och skriftliga kunskaper i svenska samt nöjaktig förmåga att förstå finska. Kyrkoherdetjänsten är placerad i kravgrupp K20. Den som söker tjänsten bör bifoga utdrag ur prästmatrikeln och ett godtagbart läkarintyg.

Kyrkoherdetjänsten i Solfs församling förklaras ledig att sökas hos domkapitlet senast 19.4.2023 kl. 12.00. Domkapitlet intervjuar de sökande 27.4.2023. Valet förrättas som ett direkt val. Tidpunkt för valproven och valdag fastställs senare. Den som söker en kyrkoherdetjänst ska ha avlagt pastoralexamen och examen i ledning av församlingsarbete. Språkkraven är: utmärkta muntliga och skriftliga kunskaper i svenska samt nöjaktig förmåga att förstå finska. Kyrkoherdetjänsten är placerad i kravgrupp K10. Den som söker tjänsten bör bifoga utdrag ur prästmatrikeln och ett godtagbart läkarintyg.

Kaplanstjänsten i Väståbolands svenska församling (Pargas distrikt) förklaras ledig att sökas hos domkapitlet senast 19.4.2023 kl. 12.00. Den som söker en kaplanstjänst ska ha avlagt pastoralexamen. Utdrag ur prästmatrikeln bör bifogas ansökan. Språkkraven är: utmärkta muntliga och skriftliga kunskaper i svenska samt nöjaktig förmåga att förstå finska. Därtill önskar församlingsrådet anföra följande önskemål:
Av den som fäljs till Väståbolands svenska församlings kaplanstjänst i Pargas förväntas:
1) Goda insikter i samt intresse för familjearbete och kyrkans fostran.
2) Goda insikter i samt intresse för missionsarbete.
3) Flexibilitet, beredvillighet att uppsöka och möta församlingsborna där de är, över hela församlingens område.
Därtill önskar församlingen att den som väljs till tjänsten har körkort och tillgång till bil.

En kaplanstjänst i Jakobstads svenska församling förklaras ledig att sökas hos domkapitlet senast 19.4.2023 kl. 12.00. Den som söker en kaplanstjänst ska ha avlagt pastoralexamen. Utdrag ur prästmatrikeln bör bifogas ansökan. Språkkraven är: utmärkta muntliga och skriftliga kunskaper i svenska samt nöjaktig förmåga att förstå finska. Därtill önskar församlingsrådet anföra följande önskemål: Av de sökande förväntar sig församlingsrådet, utöver de formella kraven för tjänsten, att sökanden är lyhörd, empatisk och kommunikativ samt har förmåga att engagera och inspirera medarbetare och leda grupper.

Följande sammanträde

Domkapitlets samlas nästa gång till sammanträde den 27 april.

Sofia Torvalds


Fredrik Kass är kyrkoherde i Kvevlax församling.

Kolumn. Som barn minns jag att det var roligt när någon hade ordnat skattjakt för en. Det kunde vara i skolan, på någon födelsedagsfest eller i juniorerna. Man fick en karta i handen, några uppgifter att tänka på och sedan ut för att leta. 20.7.2024 kl. 11:55
Jona Granlund  i Grankulla jobbar med alla åldrar, också med barn och unga.

PRÄSTER. Över 400 gudstjänster, dop, vigslar och begravningar på ett år – det kan tre präster i en medelstor finlandssvensk församling få dela på. Prästernas arbetsmängd varierar stort från församling till församling, visar Kyrkpressens granskning. 15.7.2024 kl. 10:00
För 25 år sedan uppträdde Birthe Wingren, Sören Lillkung och Riko Eklundh och Henrik Wikström i Nötö kyrka. Samma kvartett är med i år.

SOMMARSÅNG. För 25 år fick skådespelaren Riko Eklundh en idé om göra en sommarkonsert i Nötö kyrka i Nagu skärgård. Idén förverkligades och konserten blev en succé. I år firar Sommarsång jubileum med två konserter. 16.7.2024 kl. 18:41
Värmländsk folkkyrklighet är ÅA-professor Cecilia Nahnfeldts avstamp i livet.

PRAKTISK TEOLOGI. Cecilia Nahnfeldt är professor i praktisk teologi vid Åbo Akademi. Hon har fördjupat sig i tanken om att kallelse är någonting som kommer utifrån, mer än inifrån. Och hon ser att det finns en förväntan på kyrkan, 12.7.2024 kl. 10:00

tro. Jag känner djup trygghet i tanken att längta efter Gud och hans rike. Kanske är det också att tro? 11.7.2024 kl. 16:24
Minna Kukkonen-
Karlander jobbar i dag i en chefsposition på CMI:s Asien-team. Tidigare i sin karriär var hon rådgivare till Martti Ahtisaari.

FREDSARBETE. Att arbeta för fred är ett komplext jobb anno 2024. Men om man dummar ner det lite kanske man kunde säga att principerna är ungefär desamma som i en parrelation – om man vill nå fred gäller det att lägga egot åt sidan, spela med öppna kort och försöka förstå den andra parten. Minna Kukkonen-Karlander, elev till Martti Ahtisaari, öppnar upp om arbetet för fred i en tid av polarisering. 11.7.2024 kl. 18:11
När Gud reste Stefan Myrskog ur mörkret fick han en levande tro.

Personligt. Då mörka moln samlat sig över Stefan Myrskog och han funderade om livet var värt att leva utmanade han Gud: Jag ger dig en termin. 8.7.2024 kl. 17:44
Mycket sägs om Israel med gamla judeklichéer, anser André Swanström.

antisemitism. Kritisera Israel är okej. Men nidbilder och grumliga anspelningar om judar av bara farten är inte det, anser ÅA-docenten André Swanström. 8.7.2024 kl. 10:00
Kjerstin Sikström vill vara aktiv – därför har hon fortfarande sångelever och dirigerar en kör.

sorg. Med sin sista, stora kärlek Jocke Hansson fick hon bara fem gemensamma år. – Jag har varit arg på Gud och frågat mig varför det här skulle hända mig. Men idag är jag tacksam – hellre fem år än inget alls, säger Kjerstin Sikström. 5.7.2024 kl. 11:32

KYRKANS SAMTALSTJÄNST. Det hjälper att prata. De som svarar har tystnadsplikt och du får vara anonym. Tjänsten erbjuder stöd och någon som lyssnar också under sommaren. 5.7.2024 kl. 16:55
Bibelstudium och existentiellt samtal i gröngräset i Taizé.

ÅLANDS UNGA KYRKA. Trots de spartanska omständigheterna blev ungdomarnas resa till Taizé i Frankrike en upplevelse de aldrig kommer att glömma. Det var gemenskap, tusenskönor och fåglars glädjesång dygnet runt. 1.7.2024 kl. 16:32
Laura Kota-aho och Mia Bäck har en del läger i bagaget, men än har ingen av dem tröttnat.

konfirmandarbete. Åbo svenska församling svängde på hela skriba-konceptet. Under en solig eftermiddag på ön Kakskerta berättar kyrkoherde Mia Bäck varför. 28.6.2024 kl. 15:17
Anita Höglund bodde länge på Bertahemmet i Helsingfors.

Nekrolog. Anita Höglund, omtyckt krönikör och tidigare redaktör vid Kyrkpressens föregångare Församlingbladet, har dött. 25.6.2024 kl. 10:44
Sley och Kansanlähetys lovar att "inte befrämja" ryska prästvigningar

INGERMANLANDS KYRKA. Missionsorganisationerna har svarat på biskopsmötets frågor om prästvigningarna i Sankt Petersburg. Den ena av dem utmanar biskoparna om hur man tillämpar och tolkar ett missionsavtal. 10.6.2024 kl. 15:50

lekholmen. Nora Sønnerstad är hjälpledare vid Johannes församlings skriftskolläger för tredje sommaren. Hon kommer också att jobba som holmungdomsledare med den öppna verksamheten. Bara tanken att vara på Lekis halva sommaren och kalla det för mitt sommarjobb är ganska ”win-win". 29.5.2024 kl. 20:32

Fredrik Kass är kyrkoherde i Kvevlax församling.

Kolumn. Som barn minns jag att det var roligt när någon hade ordnat skattjakt för en. Det kunde vara i skolan, på någon födelsedagsfest eller i juniorerna. Man fick en karta i handen, några uppgifter att tänka på och sedan ut för att leta. 20.7.2024 kl. 11:55
Jona Granlund  i Grankulla jobbar med alla åldrar, också med barn och unga.

PRÄSTER. Över 400 gudstjänster, dop, vigslar och begravningar på ett år – det kan tre präster i en medelstor finlandssvensk församling få dela på. Prästernas arbetsmängd varierar stort från församling till församling, visar Kyrkpressens granskning. 15.7.2024 kl. 10:00
För 25 år sedan uppträdde Birthe Wingren, Sören Lillkung och Riko Eklundh och Henrik Wikström i Nötö kyrka. Samma kvartett är med i år.

SOMMARSÅNG. För 25 år fick skådespelaren Riko Eklundh en idé om göra en sommarkonsert i Nötö kyrka i Nagu skärgård. Idén förverkligades och konserten blev en succé. I år firar Sommarsång jubileum med två konserter. 16.7.2024 kl. 18:41
Värmländsk folkkyrklighet är ÅA-professor Cecilia Nahnfeldts avstamp i livet.

PRAKTISK TEOLOGI. Cecilia Nahnfeldt är professor i praktisk teologi vid Åbo Akademi. Hon har fördjupat sig i tanken om att kallelse är någonting som kommer utifrån, mer än inifrån. Och hon ser att det finns en förväntan på kyrkan, 12.7.2024 kl. 10:00

tro. Jag känner djup trygghet i tanken att längta efter Gud och hans rike. Kanske är det också att tro? 11.7.2024 kl. 16:24