Kammarkören Psallite i Korsholms kyrka med Susanne Westerlund som dirigent.

Ett levande musikliv!

korsholm.

Körer, orkestrar, konserter och musikaler – det finns något för alla i församlingarnas utbud. De flesta grupperna är redan igång. – Det här är ändå inget hinder för att komma
med och prova på en ny musikform, säger kantor Rodney Andrén.

28.9.2022 kl. 14:09

Höstens musikliv är igång för fullt i Korsholm, Solf, Kvevlax och Replot. Det är många som tagit ett steg in i musicerandet tack vare den lokala församlingen. Och faktum är att det finns något för de flesta smaker – både för dem som vill medverka och för dem som vill lyssna.

– Eftersom vi redan kommit en bit in på höstterminen så har de flesta grupper redan börjat. Det här är ändå inget hinder för att komma med och prova på en ny musikform. Speciellt i barnkören kommer det ännu in nya barn, då det tar tid för föräldrarna att få ihop barnens scheman, säger Rodney Andrén som är kantori Kvevlax församling.

– Musikverksamheten är i första hand tänkt att stöda församlingens verksamhet, gudstjänster, samlingar och projekt, tillägger han.

Ett fint exempel på det är körverksamheten i Solf. Där har bland annat barnkören Solfångarna startat.

– Vi sjunger roliga sånger och använder musik och rörelser för att uttrycka oss. Ibland uppträder vi på gudstjänster och andra tillställningar. Under hösten deltar vi i familjegudstjänsterna på mikaelidagen och första advent, säger Heidi Lång som leder kören.

I Solf sjunger också Koralkören som leds av tf. kantor Patrik Vidjeskog.

– Koralkören är en blandad projektkör som medverkar i gudstjänsten vid utvalda helger ett par gånger per termin. Förutom egna sånger stöder kören då också församlingen i psalmsången.

Under hösten medverkar kören under Alla helgons dag och första advent.

– Vi sjunger inga svåra saker. Alla gamla och nya sångare är hjärtligt välkomna med! säger Vidjeskog.

Orkestern Skäriblåset i Replot fortsätter öva på torsdagar i oktober. Om man vill ansluta sig är det en fördel om man är notkunnig och har spelat tidigare.

– Inspirationen ligger i att träffas och spela tillsammans. Musicerandet är ett gemensamt bygge där vi kommer vidare en aning varje gång, säger Robert Kronqvist som leder orkestern.

Korsholms svenska församling har ett digert utbud i höst, inte minst tack vare musikskolan.

– Det känns mycket bra att musikverksamheten får börja återgå till det normala efter pandemin. Och säsongen med julsånger ser jag alltid fram emot, säger Ann-Christine Nordqvist-Källström som är kyrkomusiker i Korsholms svenska församling.

MUSIKEN UNDER HÖSTTERMINEN

Korsholm

Sång- och musikgrupper

Körskola, åk 1 - 4, Korsholms kyrka, onsdag kl. 17.30-18.10, Erica Nygård. Start 14.9.

Ungdomskören Germivox, från åk 5, Sockenstugan, torsdag 17.30 – 18.15, Erica Nygård. Start 15.9.

Kör för alla, församlingshemmet (servering från kl. 18.30) varannan onsdag (udda veckor), A-C Nordqvist-Källström. Start 14.9.

Korall-kören (kyrkokör), Korsholms kyrka, torsdag kl. 19-20.30, A-C Nordqvist-Källström. Start 8.9.

Kammarkören Psallite, Korsholms kyrka onsdag kl. 18.45-20.45, Mari Renvall och A-C Nordqvist-Källström. (kontakta A-C N-K) Start 17.8.

Orkester för alla, Sockenstugan, varannan tisdag kl. 19-20.15 (udda veckor), Rainer Holmgård. Start 13.9.

Korsholms kammarorkester, Korsholms kyrka, fredag kl. 18.15-20.15, Erica Nygård. Obs! Start 2.9.

Adelcrantz blockflöjtsensemble, Musikkansliet, söndag kl. 19-21, Rainer Holmgård (kontakta A-C N-K). Start 11.9.

TIPS för ungdomarna! Torsdagar mellan 18.15 - 20.30 har församlingen öppet hus i ungdomsutrymmena i Gamla Vasa. Närmare info av församlingens ungdomsarbetsledare Tommy Rannanpää, tfn: 040 0706576.

Konserter, musikgudstjänster och matinéer

Sö. 9.10 kl. 18 Under Valven i Korsholms kyrka. Adelcrantz blockflöjtsensemble, dir. Rainer Holmgård. Fritt inträde, servering.

Sö. 16.10 kl. 18.30 Välgörenhetskonsert med Singsbykören m.fl. i Korsholms kyrka. Dir. Tina Martin. Inträde.

To. 3.11 kl. 18 Musikskolans elevmatiné i församlingshemmet i Gamla Vasa. Fritt inträde, servering.

Lö. 5.11 kl. 19 Allhelgonakonsert i Korsholms kyrka. Medverkande: Korsholms kammarorkester, dir. Erica Nygård. Solist: Ann-Louise Wägar, fagott. Inträde.

Sö. 6.11 kl. 18 Innerlighetens mässa med parentation i Smedsby församlingsgård. Medverkande: Korall-kören, dir. A-C Nordqvist-Källström. Musiken till mässan är skriven av kantor Gerd Lindén-Liljehage och en del texter av prästen Jessica Bergström.

Sö. 13.11 kl. 18 Under Valven i Korsholms kyrka. Elena Hämäläinen, barockcello och Anna Roos, cembalo. Fritt inträde, servering.

Fre. 25.11 kl. 19 Konserten ”Inför Advent” i Korsholms kyrka. Medverkande: Wasa sångargilles seniorkör och Korsholms kammarorkester, dir. Rainer Holmgård. Fritt inträde.

Må. 5.12 kl. 18 Musikskolans julmatiné i Korsholms kyrka. Andakt, servering.

Ons. 14.12 kl. 19 J.S Bach: Juloratorium i Korsholms kyrka. Vasa stadsorkester och Kammarkören Psallite. Solister: Helianna Herkkola, sopran; Ida Wallén, alt; Simo Mäkinen, tenor; Waltteri Torikka, bas. Dirigent, Tomas Djupsjöbacka. Arrangör: Vasa stadsorkester. Inträde.

Sö. 25.12 kl. 21 Juldagskvällens konsert i Korsholms kyrka. Kammarkören Psallite, dir. A-C Nordqvist-Källström och Mari Renvall. Solister: Jenny Sandelin, sång och Erica Nygård, flöjt. Fritt inträde.

De vackraste julsångerna 2022–2023

Sö. 27.11 kl. 18 Gudstjänst med DVJ i Smedsby församlingsgård. Medverkande: Kör för alla.

Sö. 18.12 kl. 11 Gudstjänst med DVJ i Korsholms kyrka. Medverkande: Körskolan och musikskolans elever.

Sö. 18.12 kl. 19 De vackraste julsångerna i Korsholms kyrka. Medverkande: Korsholms kammarorkester, Kör för alla, Korall-kören.

Fre. 6.1.2023 kl. 18 Gudstjänst med DVJ i Smedsby församlingsgård. Medverkande: Kantorskören (Korsholms prosteri).

I samarbete med andra

Lö-sö. 15-16 oktober deltar åtta sångare från Korall-kören i Kyrkomusikfesten i Åbo.

Musikalen Jakten på den försvunna psalmskatten med barnkörerna i Kvevlax, Replot, Solf församlingar samt Körskolan, Germivox, Korall-kören (Korsholms sv. församling) framförs på Kyrkomusikforum i Vasa och Korsholm 11.1 2023.

Kvevlax

TORSDAGKVÄLLAR I FÖRSAMLINGSHEMMET

Barnkören övar kl 18.oo- 18.45. Barnkören riktar sig till barn i åldern 6 år och uppåt. Förutom kantor Rodney så är också Åsa Österbacka med som ledare. Just nu förbereder vi en barnmusikal som skall göras i samarbete med barn och ungdomar från de övriga svenska församlingarna i Korsholm och Vasa. Vi övar också sånger för familjegudstjänster och snart är det dags för advent-, Lucia- och julsånger.

Kyrkokören övar kl 19.00-20.30. Körens repertoar består av både nyare och mera traditionella sånger. De flesta sjungs i fyrstämmigt men vi sjunger även unisona sånger. Det går bra att komma med och prova på även om man inte har så stor körvana.

Manskören övar kl 20.30-21.45. Vi är för närvarande 17 sångare. Kören fungerar litet som en projektkör, vilket betyder att det kan bli en lång rad med övningar inför ett framförande och sen är det paus tills följande evenemang närmar sig. Manskörens övningskvällar har varierar mellan torsdagkväll och söndagkväll.

ONSDAGAR I FÖRSAMLINGSHEMMET

Ekumeniska (pensionärs)kören övar i regel varannan onsdag kl 12.00-13.00. Den samlar daglediga sångare från alla församlingar i Kvevlax. Kantor Rodney och Yngve Svarvar leder kören. Vi inleder övningarna 5.10.

Orkestern Stråkdraget övar varannan onsdag kl 17.30-19.00. I orkestern finns både stråk- och blåsinstrument. Repertoaren består av relativt enkla orkesterarrangemang. Ledare är kantor Rodney och Svante Nylund.

Sö 2.10 KL. 10 Högmässa. Kyrkokören medverkar.

Sö 30.10 kl. 10 Familjegudstjänst i församlingshemmet. Barnkören och dagklubbsbarnen medverkar. Frukost serveras från kl. 9.

Lö 5.11 kl. 10. Allhelgonagudstjänst. Kyrkokören medverkar.

Sö 27.11 kl. 10 Adventsgudstjänst, barnkören, dagklubbsbarnen och kyrkokören medverkar.

Sö 4.12 kl. 18 Julkonsert. Medverkande: Simon Granlund, sång, Martin Söderbacka, gitarr, Eevalotta Matikainen, kontrabas, Mikael Svarvar, piano.

Ti 6.12 kl. 10 Självständighetsdagens gudstjänst. Karakaffets kör och ekumeniska kören medverkar.

Sö 11.12 kl. 18 De vackraste julsångerna. Församlingens körer och orkestern Stråkdraget. Kvevlax sångkör.

Lö 17.12 kl. 19 Julkonsert med Hans M

Solf

Psalmgudstjänst ordnas tillsammans med KU-kretsen 23.10 kl. 18.

Psalmafton kommer också att hållas i höst. Håll utkik i annonseringen!

Barnkören Solfångarna riktar sig till lågstadiebarn och övar på fredagar kl 12.20–13.00 i Solf skolas musiksal.

Koralkören är en blandad projektkör som i regel övar onsdagskvällar kl. 18.30–20 i församlingshemmet. De första övningarna är tänkta att börja hållas under andra hälften av oktober.

Replot

Körerna startar torsdag 13.10 i Replots församlingshem. Unga röster övar kl. 15.40-16.30 och Skärikyrkans kör kl. 19, kaffe från 18:30 för Skärikyrkans kör.

Skäriblåsets orkesterövningar hålls från 13.10 på torsdagar kl. 17.30–18.30.

Ulrika Hansson


BORGÅ STIFT. Efter pandemin har det varit svårare att få till dop. Begravningar och minnesstunder har förändrats. Vid prästernas synodalmöte i Åbo sade biskop Bo-Göran Åstrand att kyrkan inte blir som förut – också dess särställning som folkkyrka ifrågasätts nu i riksdagen. 29.9.2022 kl. 00:00

SYSKON. Kjell Westö och Mårten Westö är bröder, författare och spelar i samma band. De har ärvt ett depressivt stråk, men hanterar det på olika sätt. Den ena är intensiv, den andra är lugn. Den ena ber ibland, den andra köpslog en gång med Gud och blev avslöjad som spelare. 28.9.2022 kl. 10:38

BORGÅ STIFT. 21-åriga Moa Eklund har skapat logon för Borgå stifts hundraårsjubileum. – Sedan jag flyttade till Helsingfors har jag fått upp ögonen för gemenskapen i stiftet, säger hon. 26.9.2022 kl. 19:09

KRISTEN BILDKONST. Den svensk-israeliska konstnären Birgitta Yavari-Ilan åkte för 50 år sedan ut ur Vetlanda i Småland i sin ljusblå Volkswagen för att bosätta sig i Jerusalem. För en generation i Norden har hon stått för ett kristet bildspråk kring tro, kärlek och glädje. 27.9.2022 kl. 19:00

Åbo akademi. Genusforskaren och teologen Cecilia Nahnfeldt blir sannolikt ny professor i praktisk teologi vid Åbo Akademi. Fakultetsrådets val ska ännu formellt bekräftas av universitetets ledning. 27.9.2022 kl. 16:52

FÖRSAMLINGSVALET. I Esbo, Grankulla och Vanda blir det inget församlingsval på svenska i höst. Orsak: för få kandidater. I Esbo var Jannika Lassus valombud för den enda kandidatlista som nu besätter alla 26 platser med 26 kandidater – i landets största svenska församling. 23.9.2022 kl. 11:32

ALZHEIMER. När Hanna Jensens mamma fick en minnessjukdom blev mamman aktiv, företagsam, pratsam – och väldigt ilsken. – Det fanns en tid då jag var så frustrerad att jag inte ville se henne i ögonen, men idag ser jag på mamma med varm blick. 22.9.2022 kl. 16:15

JÄMSTÄLLDHET. Kyrkostyrelsen har beviljat kyrkans pris för jämställdhet och likabehandling till biskop emerita Irja Askola. 22.9.2022 kl. 15:09

kina. Professorn i Kinastudier Julie Yu-Wen Chen vid Helsingfors universitet har rötter i Taiwan. Hon oroar sig för Kinas växande hot mot hennes hemland. Hon är kristen och försöker avsluta varje dag med att lyssna på en predikan online. 15.9.2022 kl. 10:37

SYNODALMÖTE. Efter sina pastoralkurser under den första tiden som präst saknar många vardagsteologer de regel­bundna samtalen om kyrkans lära, eller samtalen kring biskopens linje. För det finns sedan år 1686 det sällsynta synodalmötet – som snart hålls i Åbo. 14.9.2022 kl. 15:16

FÅNGA DAGEN. Lena Kumlin lever med en hjärntumör som inte går att operera och som kommer att leda till döden inom ett år. – Carpe diem! säger hon, och kämpar för att leva i nuet och njuta av sitt liv med fulla andetag. 13.9.2022 kl. 16:22

Konst. I september visas utställningen KYSS – en meditation i ord och bild över Höga visan i Borgå domkyrka. – Höga visan är en erotisk bok i Bibeln som både är oerhört trygg men ändå radikal, säger konstnären, bildsatirikern och prästen Kent Wisti. 13.9.2022 kl. 10:14

nykarleby. Under sista tiden av studierna upplevde Mats Edman en tydlig kallelse att bli präst. – Vi var samlade i en bibel- och bönegrupp och vi tog mannakorn. Mitt mannakorn var från Apostlagärningarna: ”Var inte rädd. Tala och tig inte. Jag är med dig och ingen ska göra dig något ont för jag har mycket folk här i staden.” Nästa dag ringde han biskop Erik Vikström och bad om prästvigning. 12.9.2022 kl. 20:05

Inbesparingar. Resultatet av omställningsförhandlingarna vid Helsingfors kyrkliga samfällighets gemensamma tjänster har klarnat. Under de kommande tre åren ska de gemensamma tjänsternas verksamhetsbidrag sänkas med 4,8 miljoner, vilket bland annat innebär att antalet årsverken minskar med 45. 9.9.2022 kl. 17:11

KYRKORNAS VÄRLDSRÅD. Kyrkornas världsråd vände och vred i kulisserna på sina ord om kriget i Ukraina. Rådet avslutar på torsdag sin generalförsamling med över 4000 delegater i tyska Karlsruhe. 7.9.2022 kl. 15:11

INGERMANLANDS KYRKA. Den ingermanländska kyrkans präster skapar förvirring bland kyrkfolket, säger ärkebiskop Tapio Luoma. I vems mässa går man, till vilken kyrka blir ens barn döpt? 3.6.2024 kl. 10:00

STIFTSFULLMÄKTIGE. Anita Ismark fortsätter leda stiftsfullmäktige. Missnöje med att den konservativare kandidatlistan blev illa representerad i personvalen. 30.5.2024 kl. 18:45

SOMMARLÄGER. – Arrangörerna får akta sig, för jag tror det kommer mer folk i år än ifjol då de som avvaktade får höra att lägret funkar bra i Nykarleby också, tror Anna Finell. 29.5.2024 kl. 20:04

sverige. I Arjeplog i Norrbotten i Sverige har det varit tradition att hålla högstadiets avslutning i kyrkan. Under pandemin föll den traditionen bort och skolan började fira avslutning i klassrummet i stället. 29.5.2024 kl. 19:38

Kolumn. Jag stiger ut genom den lilla dörröppningen på båten, sätter min fot på bryggan. Den gungar i de skvalpande vågorna, träet knarrar. Vidare, upp mot ön. Solen gassar, den säregna doften av träd blandat med grus möter mig. 29.5.2024 kl. 20:25