Biskop Bo-Göran Åstrand och Johan Bärlund, professor i nordisk rätt, kommenterar HFD:s beslut för Kyrkpressen.

Kyrkan måste själv bestämma hur den ska göra med äktenskapen

äktenskapssyn.

I dag kom beslutet från Högsta förvaltningsdomstolen – Uleåborgs domkapitel hade rätt att utfärda en varning till präst som vigt ett samkönat par. Rättsväsendet griper inte in för att hjälpa kyrkan fatta beslut om äktenskapssynen – men kyrkan måste enligt biskop Bo-Göran Åstrand bestämma sig snart.

18.9.2020 kl. 16:15

Högsta förvaltningsdomstolen har i dag kommit med ett beslut i fallet som gäller en präst som fått en varning från Uleåborgs domkapitel efter att han vigt ett samkönat par sommaren 2017. Högsta förvaltningsdomstolen anser inte att domkapitlet förfarit lagstridigt när det gett prästen en varning. HFD bedömer inte att Finlands evangelisk-lutherska kyrkas äktenskapssyn eller vigselbestämmelser har förändrats på grund av ändringen av äktenskapslagen.

Biskoparna publicerade ett uttalande där de konstaterade att HFDs avgörande klargör det rättsliga läget gällande den långvariga diskussionen om kyrkans vigselpraxis.

– HFD har avgjort ärendet om huruvida en präst som vigt par av samma kön kan åläggas följder. Att besluta om kyrkans äktenskapssyn hör å sin sida till kyrkans egna beslutsorgan som en fråga som faller inom ramen för den religionsfrihet som tryggas i grundlagen, konstaterar biskoparna.

Biskop Bo-Göran Åstrand säger att han och de andra biskoparna levt länge i ett tillstånd där det varit svårt att förutse hur det kommer att gå.

– Det här var ett plötsligt beslut med tanke på hur diskussionerna gått den senaste tiden, men samtidigt också ett logiskt beslut. HFD vidhåller kyrkans integritet och ställning i samhället, och det ser jag i grunden som en god sak.

Men, och det här anser biskopen vara viktigt: Beslutet från HFD betyder inte på något sätt att den här frågan är avgjord för kyrkans del. Nu är man tillbaka på den ruta där man var innan det här fallet togs upp i domstol: kyrkan måste själv fatta beslut i frågan. Alla frågor finns fortfarande kvar.

– Läget håller på att bli ohållbart på det kyrkliga fältet eftersom det finns så många präster och så många av kyrkans medlemmar som anser att det borde vara möjligt att viga samkönade par.

Dagens beslut innebär enligt Åstrand att rättsväsendet inte griper in för att hjälpa kyrkan, utan kyrkan måste hitta en egen lösning – och det börjar bli bråttom.

– Över hälften av kyrkans präster är redo att viga samkönade par så fort det blir möjligt. Eftersom det också finns goda teologiska motiveringar för det måste vi lösa den här frågan så snart som möjligt. Annars finns det risk att en del av medlemmarna tröttnar och tycker att kyrkan inte beaktar situationen för dagens människor.

Biskop Bo-Göran Åstrand. Foto: Kp-arkiv / Nicklas Storbjörk.


Men det finns också en risk att väckelserörelserna börjar röra sig bort från kyrkan.

– Det har hörts röster från väckelserörelserna som säger att den dag kyrkan börjar viga samkönade par är risken överhängande att de kommer att lämna kyrkan. Men det hjälper inte någon att någon packar väskan och far innan det här är klart. Vi måste bara komma underfund med hur vi ska lösa den här frågan.

Åstrand har tidigare talat för en lösning där kyrkan skulle omfatta ett könsneutralt äktenskapsbegrepp och viga enligt det, men där de präster som håller fast vid en traditionell syn ges tillåtelse att endast viga par av olika kön. Mot bakgrund av att det inte är sannolikt att en kvalificerad majoritet i kyrkomötet skulle vara beredd att utvidga kyrkans äktenskapssyn under den nuvarande mandatperioden förespråkar han för tillfället en kompromisslösning. Den skulle behålla kyrkans syn på äktenskapet som ett förbund mellan man och kvinna men samtidigt ge par av samma kön möjlighet till vigsel genom att präster tillåts viga dem.

– Då skulle kyrkan få frid över den här frågan och vi skulle kunna koncentrera oss på frågor som borde vara mycket relevanta. Just nu använder vi väldigt mycket energi på ett inbördes bollande fram och tillbaka utan att komma någon vart.

Har HFD nu gjort det fritt fram att utdela varningar till präster som viger samkönade par?

– Man måste se närmare på det enskilda fallet eftersom varje fall är unikt. Men jag förmodar att HFD med sitt beslut sagt att kyrkan har rätt att utfärda en varning under vissa omständigheter.

Biskopsmötet kommer att samlas för att diskutera hur man ska gå vidare, och Åstrand tror att frågan om kyrkans äktenskapssyn snart kommer att landa i kyrkomötet igen.

– Hela den här saken har aktualiserats på ett sådant sätt att jag är säker på att den dyker upp på ett eller annat sätt i kyrkomötet.

Lars-Eric Henricson, lagfaren assessor vid domkapitlet i Borgå stift, anser att beslutet var väntat.

– Högsta förvaltningsdomstolens beslut följer gällande lagstiftning, med beaktande av de särskilda stadganden som gäller för den evangelisk lutherska kyrkan i Finland. Inget är oklart till den delen. Domslutet klarlägger ytterligare vilken betydelse kyrkoordningen och kyrkohandboken har, ifall man inte kände till det från tidigare.


Johan Bärlund
, arbetsledig
professor i nordisk rätt och rektor för Svenska social- och kommunalhögskolan vid Helsingfors universitet, är förvånad över beslutet. Han säger att det är beklagligt att det finns en så här konservativ falang inom Högsta förvaltningsdomstolen.

– Högsta förvaltningsdomstolen har en väldigt formalistisk syn. De konstaterar att domkapitlet inte gjort fel men går inte alls in på en argumentation kring den enskilda prästens rättsskydd.

Johan Bärlund är arbetsledig professor i nordisk rätt och rektor för Svenska social- och kommunalhögskolan vid Helsingfors universitet. Foto: KP-arkiv / Sofia Torvalds

Högsta förvaltningsdomstolen var inte enhällig i sitt beslut utan rösterna föll 4-1 efter en omröstning.

– Det riktigt viktiga här är att det varit ett omröstningsfall, vilket visar att det rättsligt går att argumentera i bägge riktningarna. Då blir det egentligen en fråga om politik och värderingar, och det handlar om de värderingar domarna står för.

Bärlund konstaterar att juridik ibland är politik och tycker att det justitieråd som var i minoritet argumenterade mer analytiskt.

– Minoriteten kommer bland annat till att äktenskapet inte är ett sakrament och att frågan därför inte ligger i kärnan av religionsfriheten. Därför är påföljden – den här varningen – för grov i förhållande till överträdelsen.

Han tycker också att det är intressant att HFD så tydligt lyfter fram att det här är en intern fråga för kyrkan.

– Jag tycker att frågan har människorättsliga aspekter, i och med att kyrkan inte är vilket religiöst samfund som helst.

Bärlund är övertygad om att HFD:s beslut kommer att väcka debatt i samhället, och han tror inte att debatten kommer att vara till kyrkans fördel.

– Biskoparnas uttalande om att HFD:s avgörande klargör att det rättsliga läget också är politik. När vi har en minoritet i HFD visar den att det går att argumentera på bägge sätten. Här borde nog biskoparna på allvar fundera på vad som är bättre för kyrkan. Att de går ut så här starkt och bejakar avgörandet kan leda till att allt fler lämnar ur kyrkan.

– Om man själv tror på att kyrkan naturligtvis ska viga par även av samma kön leder det här till att utvecklingen i rätt riktning går långsammare. När vi ser på våra nordiska systerkyrkor är det ändå klart i vilken riktning vi är på väg. Risken med avgörandet är också att en präst som viger ett samkönat par kan komma att utsättas för tjänstemannarättsliga åtgärder. Det kan bana väg för nya rättsprocesser där den argumentation som HFD:s majoritet står för inte håller.


Uppdaterad 21 september 2020 kl. 15:25 med en kommentar från lagfarne assessorn Lars-Eric Henricson.

Erika Rönngård



jul. Många församlingar ordnar julaftonsfester som vem som helst kan delta i. – Det ger så mycket att få göra något för andra, säger värdinnan Mona Andersson i Tenala. 19.12.2016 kl. 00:00

Helsingfors . – Det var mycket lugnare att sova här än i stadens härbärge, säger han som inte har ett eget hem. 16.12.2016 kl. 16:50

givmildhet. Kan vi förändra oss själva och världen genom att kombinera barnets blick och den vuxnas plånbok? 16.12.2016 kl. 14:53

Helsingfors. Efter en lång process blir nu Daniel Björk officiellt kyrkoherde i Petrus församling i Helsingfors. 14.12.2016 kl. 15:38

krishjälp. Evanglisk-lutherska kyrkans samtalstjänst är öppen på grund av branden i Nordsjö där fyra personer dog. 9.12.2016 kl. 13:00

religiösa högtider. Finländare firar fler religiösa fester än någonsin – och lucia kvalar in bland de populäraste tre för oss finlandssvenskar. 8.12.2016 kl. 13:24

Helsingfors. Medieforskaren Ari Nykvist kommenterar reaktionerna på den julkalender som församlingarna i huvudstadsregionen sänt till sina medlemmar. 8.12.2016 kl. 13:10

Strukturer. I Kristinestad fortsätter diskussionen om en sammanslagning av den finska och den svenska församlingen. Församlingsrådet i den svenska församlingen vill utreda frågan vidare och för den till det gemensamma församlingsrådet. 1.12.2016 kl. 16:03

Svenskt rum. S:t Jacobs kyrka är ett viktigt svenskt rum på Drumsö. Det var signalen från de Drumsöbor och församlingsanställda som samlades till möte i går kväll för att ta strid för sina utrymmen. 1.12.2016 kl. 11:53

böcker. "Det är viktigt för alla stressade människor att hinna landa en aning och få julstämning." 1.12.2016 kl. 10:31

församlingsstruktur. Processen kring en möjlig sammanslagning av församlingarna i Pedersörenejden har tagit ett steg framåt. Vart det leder är ännu oklart. 30.11.2016 kl. 13:09

advent. Hör Emma Audas, Lucas Snellman och Katarina Gäddnäs andakter i advent. 25.11.2016 kl. 13:07

eutanasi. Bibeln ger oss inget direkt svar på frågan om aktiv dödshjälp. Det tunga ansvaret ligger på oss. Det säger Hilkka Olkinuora, som välkomnar diskussionen också inom kyrkan. 24.11.2016 kl. 13:25

profilen. Sara Razai har bestämt sig för att inte vara rädd och för att släppa kontrollbehovet. I hennes hem samsas muslimsk bordsbön med kristen söndagsskola. Och i familjen pratar de svenska, finska, dari och engelska. 24.11.2016 kl. 10:31

nödlogi. Ett kvällsmål, en natt på en madrass, morgonmål när du vaknar. I Petrus församling förbereder sig anställda och frivilliga för det tillfälliga härbärge som är öppet den 5–12 december. 22.11.2016 kl. 10:29

GUDSBILD. När Helena Rönnberg växte upp var Gud en sträng far som krävde ständiga prestationer – och matade hennes egen perfektionism. Idag är Gud bara en sak för henne: kärlek. 14.11.2022 kl. 15:13

ekonomi. Församlingarna får inte de utlovade sänkta pensionsavgifterna. Kyrkomötet ansåg att vi lever i osäkra tider och ändrade sitt beslut från i fjol höstas. Pengarna ska betalas till Helsingfors som förut. 11.11.2022 kl. 16:38

mission. Den lilla utbrytargruppen ur SLEY fick inte officiell status helt utan gnissel i kyrkomötet och biskopsmötet. 11.11.2022 kl. 13:50

KOMIKER. Komikern och författaren Alfred Backa räds inte utmaningar. När han fick frågan om han vill underhålla Borgå stifts alla präster med en show blev svaret naturligtvis ja. 10.11.2022 kl. 16:08

psalmbok. Nej, kyrkan ska inte slå fast vilka psalmer som hör till finländsk allmänbildning. Kyrkomötet i Åbo röstade ner initiativet direkt. 9.11.2022 kl. 16:33