Camilla Pagliaroli
Bloggen:
Camilla Pagliaroli
Camilla Pagliaroli är uppvuxen i Österbotten men jobbet, livet och Gud förde henne ut i världen för drygt tio år sen. Nu njuter hon av ett långsammare familjeliv bland olivträd och vinrankor i Toscana.

Våga, vinna - gör en vit pizza!

04.05.2012 12:09
Mat och bak har alltid legat nära mitt hjärta, och här i Italien är det en dröm att kunna gå på frukt- och grönsaksmarknader och bara plocka på sig det som säsongen har att erbjuda, färskt, lokalproducerat och till bra pris. Det var en sån sak som jag inte ens tänkte på att be om, men Gud kände mitt hjärta och placerade mig i matparadiset här i Toscana! Under månadens lopp vill jag också gärna dela med mig lite av mina kulinariska äventyr här.
Inför helgen vill jag tänja på uppfattningen om hur en pizza "ska" se ut och smaka. Vi är ju vana att alltid ha tomatsås som bas, men en vit pizza kan också vara jättegod men en fyllning man gillar! Jag gjorde en med vegetarisk fyllning (foto nedan), men naturligtvis kan man sätta till t.ex. skinka eller lättfräst pancetta (baconbitar) också. Två saker att tänka på: använd rikligt med god olivolja och dränk inte pizzan i smaklös smörgåsost, utan riv hellre en mindre mängd parmesanost, så framhäver du den övriga fyllningen samtidigt.
Camillas vita pizza
Dethär behövs:
1 sats pizzadeg (recept nedan)
Exempel på fyllning: 
Tunt skivad äggplanta (som gärna får ligga och safta av sig med lite salt på en timme eller så, och vill man så skalar man den innan man skivar den, så blir det inga sega kanter)
Gröna eller svarta oliver
Gul paprika
Riven parmesanost
Lite färskmald svartpeppar
Extrajungfruolivolja
Pizzadegen - de flesta har väl sina favoritrecept på pizzadeg, och själv erkänner jag villigt att det tyska brödmixmjöl som Lidl säljer (med jäst och salt färdigt i) ofta får agera pizzabotten hemma hos oss. Jag gillar speciellt det lite mörkare mjölet med solrosfrön i, och då blandar jag alltid en matsked olivolja i smeten redan när jag rör i hop degen, och gör lite mer så det räcker till ett eller två bröd samtidigt. Den är så god att det inte gör så mycket om pizzan jäser lite i plåten också innan jag gräddar den och blir lite tjockare, tycker jag.
Men en riktig italiensk pizzadeg gör man såhär, det fick jag lära mig för 13 år sedan i Mamma Cieris kök utanför Pescara:
1/2 kg (ca 8 dl) mjöl
30 g jäst
1 1/2 - 2 dl vatten
salt
God olivolja till plåten
Tillredning:
Tillred jästdegen och låt den jäsa dragfritt i 30 minuter. Smörj en plåt med rikligt med olivolja. Bulta ut degen på plåten och sätt på fyllningen. Häll eller pensla över lite mer olivolja, speciellt kring kanterna.
Grädda i 200-225 grader ca 20 minuter.
Servera gärna med en fräsch grönsallad med goda tomater och en dressing av olja, balsamvinäger, salt och lite peppar som blandas och hälls över salladen strax innan du serverar.
Buon appetito!
Camillas vita vegetariska pizza - god även som picknickmat dagen efter!

konfirmation. I Borgå går 85 procent av årsklassen i Domkyrkoförsamlingens konfirmandundervisning, och Borgå "exporterar" hjälpledare. Men för allt flera konfirmander är kyrkans termer nya och främmande. Som Guds Lamm eller Kristus Frälsaren, säger lägerprästen Elefteria Apostolidou. 29.7.2022 kl. 16:00

unga vuxna. Rebecka Stråhlman jobbar med den åldersgrupp som allra mest skriver ut sig ur kyrkan, något årtionde efter skriban. 1.8.2022 kl. 16:34

SEKUNDÄR TRAUMATISERING. Att känna empati är viktigt för dem som jobbar med att möta människor med trauma. Då de känner empatitrötthet eller har svårt att släppa tanken på klientens berättelse har dedrabbats av sekundär traumatisering. 24.7.2022 kl. 19:03

ANDETAG. Språket har en helt central betydelse i Mao Lindholms tillvaro. – Djupt allvar och smågalen humor tvinnar ihop sig till ord och meningar, ibland nästan obegripliga även för mig själv, säger Mao som bloggar på Kyrkpressens sajt. 24.7.2022 kl. 19:13

profilen. Det finns mycket att lära sig av ekumeniken. Men Sara Torvalds som är ordförande för Ekumeniska rådets finlandssvenska arbete gillar som katolik sin egen kyrkas kontinuitet och tradition. 22.7.2022 kl. 15:00

KYRKANS FÖRVALTNING. Stat och kommun har förenklat sin förvaltning. Men den utvecklingen har inte nått kyrkan. Den uppfattningen har Olav Jern i Vasa. 22.7.2022 kl. 08:00

KYRKANS FRAMTID. För ett år sedan blev Edgar Vickstöm präst efter en lång karriär bland annat som bankdirektör. Ett år senare är han förbryllad och lite bekymrad. En kyrka som handskas med personal, tid och pengar borde våga tänka på effektivitet. Men varför vet kyrkan inte ens om den har ett mål? 20.7.2022 kl. 19:12

BRÖLLOP. I mitten på 50-talet bestämde sig Lumparlands marthor att skramla ihop till en brudkrona till kommunens flickor. Till det behövdes 200 gram silver och 13 000 mark. Men när man ville skänka den till församlingen sade dåvarande pastorn nej tack. Några årtionden senare hittade den ändå till kyrkans förvar. Nu har den dammats av för en historisk tillbakablick. 21.7.2022 kl. 15:00

beslutsfattande. I början av juni sände Kyrkpressens redaktion iväg en enkät till alla församlings- och kyrkorådsmedlemmar i Borgå stift, och fick in 180 svar. En av frågorna lydde så här: Kyrkans lagstiftning ger kyrkoherden en stor roll i församlingens beslutsfattande. Tycker du att den är för stor? 6.7.2022 kl. 17:41

Personligt. – Och sen låta sig slukas av dem innan man kan komma upp till ljuset igen, säger My Ström. 7.7.2022 kl. 19:58

Franciskusfest. Sedan år 1979 har den ekumeniska Franciskusfesten firats på Kökar den första helgen i juli. Se foton från årets fest! 3.7.2022 kl. 19:41

Nekrolog. Bjarne Boije somnade in den 19 juni, mätt på livet, 101 år och två månader gammal. 1.7.2022 kl. 15:54

sommarteater. När församlingens ungdomsarbetsledare står på scen kan han plötsligt vara rebell, medan församlingens barnledare driver en bar. Christer Romberg och Mikaela Ståhl-Kokkola sjunger och dansar i Raseborg i sommar. – Vi gör egentligen samma sak som på jobbet: njuter av musik och gemenskap, säger de. 29.6.2022 kl. 19:30

Personligt. – Jag hade inte insett att hälsa är någonting man måste upprätthålla hela tiden, säger Markus Andersén, som bloggar på Kyrkpressens sajt. 25.6.2022 kl. 15:12

folkkyrka. Vad ska det bli av kyrkan? Kyrkskatteflödet sinar. Den evangelisk-lutherska kyrkan stöps om från en riksinstitution till en folkrörelse. Är det den väg frikyrkorna redan prövat i 150 år som väntar? Då finns det saker att ta som förebild. Och annat att att akta sig för, skriver Kyrkpressens opinionsredaktör Jan-Erik Andelin. 23.6.2022 kl. 11:30

INGERMANLANDS KYRKA. Inom maj månad ska två av kyrkans missionsorganisationer förklara varför flera av deras anställda har prästvigts i en luthersk kyrka i Ryssland. Biskop Ivan Laptev i den ingermanländska kyrkan tycker ståhejet är märkligt. 14.5.2024 kl. 10:00

KYRKOMÖTET. Många nya delegater i kyrkomötet. De tunga frågorna som samkönad vigsel eller organisationsreform i kyrkan kommer upp på onsdag. 13.5.2024 kl. 20:10

FOTOGRAFI. När fotografen Kasper Dalkarls pappa dog blev hans relation med mamma Åsa Dalkarl Gustavsson tätare. De började gå i bastu tillsammans, de blev vänner. Kaspers fotoutställning ”Mor och son” är deras gemensamma projekt. 13.5.2024 kl. 14:36

SVENSKA LITTERATURSÄLLSKAPET. Hon går från ett toppjobb till ett annat. Ruth Illman har gått i sina föräldrars fotspår, men motivationen kommer utan tvekan inifrån. Från och med september är hon ny forskningschef vid Svenska litteratursällskapet. 10.5.2024 kl. 19:52

kyrkoherdeinstallation. Kristi himmelsfärdsdagen blev en festdag i Vörå församlingen då nya kyrkoherden Samuel Erikson installerades av biskop Bo-Göran Åstrand under högtidliga former. Och Vöråborna slöt upp, både kyrkan och församlingshemmet var välfyllda. 9.5.2024 kl. 16:15