Camilla Pagliaroli
Bloggen:
Camilla Pagliaroli
Camilla Pagliaroli är uppvuxen i Österbotten men jobbet, livet och Gud förde henne ut i världen för drygt tio år sen. Nu njuter hon av ett långsammare familjeliv bland olivträd och vinrankor i Toscana.

Våga, vinna - gör en vit pizza!

04.05.2012 12:09
Mat och bak har alltid legat nära mitt hjärta, och här i Italien är det en dröm att kunna gå på frukt- och grönsaksmarknader och bara plocka på sig det som säsongen har att erbjuda, färskt, lokalproducerat och till bra pris. Det var en sån sak som jag inte ens tänkte på att be om, men Gud kände mitt hjärta och placerade mig i matparadiset här i Toscana! Under månadens lopp vill jag också gärna dela med mig lite av mina kulinariska äventyr här.
Inför helgen vill jag tänja på uppfattningen om hur en pizza "ska" se ut och smaka. Vi är ju vana att alltid ha tomatsås som bas, men en vit pizza kan också vara jättegod men en fyllning man gillar! Jag gjorde en med vegetarisk fyllning (foto nedan), men naturligtvis kan man sätta till t.ex. skinka eller lättfräst pancetta (baconbitar) också. Två saker att tänka på: använd rikligt med god olivolja och dränk inte pizzan i smaklös smörgåsost, utan riv hellre en mindre mängd parmesanost, så framhäver du den övriga fyllningen samtidigt.
Camillas vita pizza
Dethär behövs:
1 sats pizzadeg (recept nedan)
Exempel på fyllning: 
Tunt skivad äggplanta (som gärna får ligga och safta av sig med lite salt på en timme eller så, och vill man så skalar man den innan man skivar den, så blir det inga sega kanter)
Gröna eller svarta oliver
Gul paprika
Riven parmesanost
Lite färskmald svartpeppar
Extrajungfruolivolja
Pizzadegen - de flesta har väl sina favoritrecept på pizzadeg, och själv erkänner jag villigt att det tyska brödmixmjöl som Lidl säljer (med jäst och salt färdigt i) ofta får agera pizzabotten hemma hos oss. Jag gillar speciellt det lite mörkare mjölet med solrosfrön i, och då blandar jag alltid en matsked olivolja i smeten redan när jag rör i hop degen, och gör lite mer så det räcker till ett eller två bröd samtidigt. Den är så god att det inte gör så mycket om pizzan jäser lite i plåten också innan jag gräddar den och blir lite tjockare, tycker jag.
Men en riktig italiensk pizzadeg gör man såhär, det fick jag lära mig för 13 år sedan i Mamma Cieris kök utanför Pescara:
1/2 kg (ca 8 dl) mjöl
30 g jäst
1 1/2 - 2 dl vatten
salt
God olivolja till plåten
Tillredning:
Tillred jästdegen och låt den jäsa dragfritt i 30 minuter. Smörj en plåt med rikligt med olivolja. Bulta ut degen på plåten och sätt på fyllningen. Häll eller pensla över lite mer olivolja, speciellt kring kanterna.
Grädda i 200-225 grader ca 20 minuter.
Servera gärna med en fräsch grönsallad med goda tomater och en dressing av olja, balsamvinäger, salt och lite peppar som blandas och hälls över salladen strax innan du serverar.
Buon appetito!
Camillas vita vegetariska pizza - god även som picknickmat dagen efter!

Kyrka. Om det sker en storolycka kommer församlingens samtalstjänst i framtiden att hålla öppet dygnet runt. Otryggheten ökar vanligen bland befolkningen i samband med storolyckor och många behöver någon att tala med. 20.9.2011 kl. 00:00

Kyrka. När Finska Missionssällskapet samarbetsförhandlar är det inrikesarbetet som drabbas. – Församlingarna kan inte stöda oss på samma sätt som tidigare, säger chefen för missionssällskapet, Seppo Rissanen. 19.9.2011 kl. 00:00

Kyrka. Ungdomar i Åbo drabbades i slutet av förra veckan av sorgebud när en aktiv profil bland annat i Höstdags- och UK-sammanhang dog i en tragisk trafikolycka. 19.9.2011 kl. 00:00

Kyrka. Kaplanstjänsten i Johannes församling har sökts av tre personer. 19.9.2011 kl. 00:00

Kyrka. Du kan sända respons på nya KP till redaktionen. 15.9.2011 kl. 00:00

Människa. Monika Fagerholm var förtrollad av alkohol sedan tonåren. Nu är det åtta år sedan hon slutade supa. – Jag älskar vardagen. Det trodde jag aldrig jag skulle säga. 15.9.2011 kl. 00:00

Sofia Torvalds. Jag är en nervös, hypokondrisk person som nästan alltid har ont i magen. I sjuttonhundratalets England hade mitt tillstånd kanske varit föremål för ett milt intresse. Diagnosen på mode hette ”melankoli” och sammanfattade också vardagens alla lidanden och sorger. 15.9.2011 kl. 00:00

Kyrka. Biskopsmötet anser att man kan gå vidare med diakonatreformen även om det ännu finns frågor som behöver lösas. 15.9.2011 kl. 00:00

Kyrka. Biskopsmötet godkände en framställning om innehållet i en treårig specialutbildning för sjukhussjälavårdare. 15.9.2011 kl. 00:00

Kyrka. Biskopsmötet vill att personer utan hemort i Finland ska kunna bli medlemmar i evangelisk-lutherska kyrkan. 15.9.2011 kl. 00:00

Kyrka. Biskopsmötet i Salo den 13-14 september gav bland annat utlåtande om kyrkans framtidsredogörelse, om invandrares medlemskap i kyrkan, även om de inte har hemort i Finland, och om diakonatet. 15.9.2011 kl. 00:00

Kyrka. Då tiden för nomineringen av kandidater till biskopsvalet i Esbo gick ut på tisdag eftermiddag stod det klart att det bara blir en valomgång. 15.9.2011 kl. 00:00

Ledare. Annorlunda, men ändå densamma – det är förhoppningsvis känslan när Kyrkpressens läsare slår upp veckans nummer. Annorlunda – men ändå forfarande ens egen. 15.9.2011 kl. 00:00

Kultur. Som kristen filmmakare vill Klaus Härö att hans livsåskådning ska komma fram i filmerna. Men det finns ingen färdig formel på hur man gör kristen film. 14.9.2011 kl. 00:00

Kyrka. Kaarlo Kalliala höll öppningstalet då biskopsmötet öppnades i Salo i dag, tisdag. 13.9.2011 kl. 00:00

Åbo. Åbo svenska församling arbetar aktivt för flyktingar. – Jag har insett hur ensam en människa kan vara, och hur mycket kontakt betyder, säger Malena Björkgren. 1.10.2020 kl. 11:37

Utmärkelse. Församlingspastorn Patricia Högnabba i Matteus församling i Helsingfors har beviljats Kyrkans förtjänsttecken för barn och ungdomsverksamhet. Priset delades ut idag vid Forum för kyrkans fostran. 30.9.2020 kl. 15:29

jordbruk. För Mats Björklund handlar jordbruket om att anpassa sig till vädret och naturen, om att odla det som andra ska äta – och om att förvalta Guds gåvor. 30.9.2020 kl. 11:53

vardagsbön. "Öppna varsamt upp det mina fingrar krampaktigt håller tag om i onödan." 30.9.2020 kl. 10:30

Lärkkulla. Lärkkulla-stiftelsens direktor Björn Wallén avgår på egen begäran från och med årsskiftet för att övergå till andra arbetsuppdrag. 29.9.2020 kl. 17:01