– Det är variationen som gör det intressant, säger Stefan Bergfors om sitt jobb som redigerare. FOTO: PRIVAT
– Det är variationen som gör det intressant, säger Stefan Bergfors om sitt jobb som redigerare. FOTO: PRIVAT

Redigeraren som säger ifrån

NÄRPES.

Hellenius hörna, Lyxfällan, Bytt är bytt – Närpesbon Stefan Bergfors klipper bekanta svenska underhållningsprogram med van hand. På sin blogg tar han ställning mot svartvita åsikter.

25.10.2023 kl. 19:24

Som bäst är det frågesportsprogrammet Jeopardy han klipper i sin dator hemma på Näveråsen i Närpes. Stefan Bergfors jobbar med att redigera och klippa tv-program, något han sysslat med i över 15 år.

– Roligast är mångsidigheten. Det är fråga om väldigt olika genrer och olika typer av program.

Det kan vara musikprogram som Så ska det låta, det kan vara gameshowaktigt som Bytt är bytt, frågesporter som Jeopardy, talkshower som Hellenius hörna och lite reality eller dokumentärt som Lyxfällan.

– Man får jobba både med teknik och det kreativa. Det är en bra kombination.

Mest jobbar han med rikssvensk underhållning, men han har också arbetat med finlandssvenska produktioner som Tills döden skiljer oss åt.

– Ibland får jag också vara med på inspelningar och vara bildproducent för lokala produktioner, jag har till exempel varit bildproducent när vi haft Skolmusik.

Jobbet kräver snabba ryck och det kan vara stressigt mellan varven.

– Deadliner kommer jämt och ständigt emot. Igår började jag med ett avsnitt av Jeopardy som ska vara färdigt på några dagar, och direkt efter kommer nästa avsnitt.

Det är något som skaver

Stefan Bergfors namn är numera också bekant från insändarspalterna.

I tonåren var han aktiv i olika frikyrkor, men så småningom började han uppleva att det var någonting som skavde i teologin. Synen på homosexualitet och hur man uttalade sig om homosexuellas samlevnad kändes främmande.

– Ironiskt nog var det samma sak som för 2–3 år sedan väckte mitt intresse för Bibeln igen. Jag hade hållit mig bort från kristna sammanhang i många år, men började hitta tillbaka till Bibeln. När jag började läsa på mera märkte jag att det finns ett helt annat djup där som jag inte fick undervisning om i tonåren.

Han studerade historien om hur böckerna i Bibeln har kommit till och formats, vad bibelforskare säger och vad konsensus är. Med hjälp av det försöker han ge en annan syn på saken än vad som varit dogmen, ”så här är det”, i olika traditioner.

– Det är viktigt att stå upp mot och argumentera mot homofobiska åsikter. Man måste kunna säga ifrån när någonting är fel eller något nedvärderar andra, säger han.

Förutom i insändare tar han aktivt ställning på sin blogg och i inlägg på sociala medier. Ändå vill han inte vara provokativ eller gå för hårt ut. Det är viktigt för honom att kunna se människan bakom åsikterna och hålla en respektfull ton.

– Lätt är det inte! Jag har fått radera många onödigt hårda formuleringar från inlägg på sociala medier och insändare. Samtidigt kan man inte vara för snäll bara för att man som kristna ska hålla sams.

– Medelvägen är svår att hitta, men jag gör så gott jag kan.

STEFAN BERGFORS

Bor på Näveråsen i Närpes sedan 2019, kommer ursprungligen från Kvevlax.

Familj: hustrun Johanna, hunden Elliott som är 16 år gammal.

På fritiden: springer en del, cyklar och tränar. Spelar gitarr och piano för husbehov. Skriver på bloggen ”stefanbloggarigen”.

PIAN WISTBACKA