Kantorerna Mikaela Malmsten-Ahlsved, Diana Pandey och Henrik Östman bjuder in till körsång i höst.
Kantorerna Mikaela Malmsten-Ahlsved, Diana Pandey och Henrik Östman bjuder in till körsång i höst.

Storsatsning på körverksamheten i Pedersöre församling

PEDERSÖRE.

Gillar du sång och gemenskap? I så fall finns det sannolikt en kör i Pedersöre församling som väntar på dig.

30.8.2023 kl. 18:03

Pedersöre församling har en höst fylld av sångglädje framför sig. Församlingens etablerade körer fortsätter som förr samtidigt som några nya tillskott har dykt upp.

För yngre familjemedlemmar ordnar kantorerna en barnkörsdag i Kyrko-
strand den 23 september. Under dagen utlovas både sång och lekar.

– Vi har förstått på en del föräldrar att de gärna vill att barnen sjunger i kör men att de har så mycket annat att de inte hinner. Om man inte hinner med barnkören annars kan man komma med på den här dagen. Barnen får upptäcka hur roligt det är att sjunga tillsammans, säger Mikaela Malmsten-Ahlsved.

Barnkörsdagen avslutas med ett familjecafé dit alla som vill är välkomna för att ta del av vad gänget hunnit övat in under dagen.


Splitterny ungdomskör

För dem som passerat åldersgränsen till barnkören startar församlingen en ny ungdomskör.

– I dagens ungdomskultur är det mycket fokus på solister. Det finns så många duktiga solister, och det är otroligt roligt, men jag tror att det också finns många som tycker om att sjunga men som inte är så frimodiga att de vågar stiga upp och sjunga solo.

Ungdomskören kommer att öva varannan fredagkväll innan ungdomssamlingarna börjar. Var övningarna hålls är ännu öppet och beror delvis på var i församlingen det finns störst intresse för kören. Eventuellt blir det en ambulerande verksamhet så att alla ungdomar kan vara med på liknande villkor. Mer information dyker upp i församlingens kanaler vartefter.

Det finns också planer på att sätta upp en påskmusikal med ungdomskören om intresse finns.

– Vi hoppas att det också kommer sådana som spelar lite instrument. Låt budet gå. Man får frimodigt komma med!


Purmo läggs till på körkartan

Inte heller de vuxna förbises i höstens program. Det finns redan flera körer för vuxna i församlingen, men hittills inte i Purmo. Det ska det bli ändring på från och med den 14 september. Då startar en ny kör i Purmo kyrkhem. Kören övar varannan torsdagkväll från 19.30 till 21.00.

– Också dagens vuxna har ganska fullt upp. Om man inte kan komma med på första övningen kan man meddela mig att man gärna är med men inte har möjlighet just då, säger Mikaela Malmsten-Ahlsved.

Om man vill vara med i kören men har svårt att få tiden att räcka till varje övning lovar hon att det också går att lösa, och man behöver inte vara Purmobo för att gå med i kören. Alla är välkomna med.


Sången en andakt

Vid sidan av nämnda nysatsningar fortsätter de etablerade körerna i församlingen som förr under ledning av kantorerna Diana, Henrik och Mikaela.

De räknar upp några anledningar till varför de vill satsa på körverksamheten.

– Det är församlingens uppgift att sjunga och prisa Gud. Vi ska uppbygga varandra genom sång och musik, säger Diana Pandey.

Mikaela Malmsten-Ahlsved betonar gemenskapen, men också musikens kraft.

– Texterna fastnar då man sjunger. Det är klart att man sjunger för att kunna sjunga för andra, men det är också en andakt för en själv.

Text: Rebecca Pettersson