Mats Fontell är ungdomsarbetsledare i Borgå svenska domkyrko­församling.
Mats Fontell är ungdomsarbetsledare i Borgå svenska domkyrko­församling.

Med sprakande färger och härliga rytmer

Kolumn.

"Bråttom är ett ord som nästan ingen tycker om, det skapar mest gräl och sjuk mage."

27.10.2022 kl. 12:10

I oktober har skolorna haft sitt efterlängtade höstlov. Så också våra skolor i Borgå. Under höstlovet drar vi alltid iväg på läger med de yngsta skolbarnen till vår vackra lägergård i Pellinge skärgård. Naturen sprakar av härliga färger och ett alldeles speciellt skimmer ligger över havet före vinterns och isarnas ankomst.

Varje läger har ett tema och i år lånade vi rubriken från en omtyckt andlig barnsång som sjungs på olika håll i Norden. Med sprakande färger och härliga rytmer, vad kan väl passa bättre som tema på ett höstlovsläger? Höstens sprakande färgpalett som skaparen bjuder på är i sig inspirerande både under andaktsstunder och i pysselprogram. Härliga rytmer är också livets ständiga följeslagare. Under lägret fick barnen bygga sina egna färgglada rytminstrument som bildade en stor skön lägerorkester. I kombination med ord och små verser blev resultatet en oförglömlig höstläger-rap!

Barnen fick också fundera på vilka ljud i olika rytmer Guds natur med allt dess liv bjuder på. Regnet som droppar, göken som sjunger sitt kukkuu, vindens prassel bland löven och mycket mera. Vi var överens om att det är bäst och skönast när livet har en lagom lugn rytm. Ofta ska det vara så bråttom så både vuxna och barn blir stressade. Bråttom är ett ord som nästan ingen tycker om, det skapar mest gräl och sjuk mage. En promenad till exempel i skogen hjälper oss att hitta tillbaka till den där lugna fridfulla livsrytmen igen.

Under lägerandakten i vårt mysiga skärgårdskapell pratade vi om den första sköna och trygga rytmen som vi lever med när vi i mammas mage vaggas intill ljudet av hennes hjärtslag.

Du skapade mig, du vävde mig i moderlivet, du såg mig innan jag föddes, skriver David i Psaltaren 139.

Mats Fontell