Olof Jern är ungdomsarbetsledare i Solfs församling.
Olof Jern är ungdomsarbetsledare i Solfs församling.

Till vilket pris?

Kolumn.

"I Bibeln står det att skapelsen slits ut som en klädnad. Det börjar märkas här och nu."

11.11.2021 kl. 11:18

Det finns ett ordspråk som jag tycker väldigt mycket om eller egentligen så är det ett ordspråk och en knorr. Det är träffsäkert och beskrivande. Ordspråket lyder så här:

”Livet är orättvist och det skall du vara tacksam för”

I skrivande stund är FN:s klimatmöte COP26 i Glasgow igång. Det talas om att det här mötet är en ödesstund för jorden. Vår sista chans att rädda vår civilisation.

Vad är egentligen problemet? Som jag ser det är det vår egoism och vinningslystnad som är det stora problemet. Vi har arbetat oss till ett bekvämt och bekymmerslöst liv där friheten står främst. Vi får, och kan göra vad vi vill.

Ett gott exempel på vår bekvämlighet är bilen, symbolen för friheten. Jag minns då jag bodde och arbetade i Kenya så förundrades jag över att jag hade en bil stående på gården. En bil som när som helst kunde ta mig 1000 km utan några större problem. Det var en stor kontrast till alla grannar som inte hade någon bil.

Bilen kommer dock med ett högt pris. Ett pris som vi inte betalar här och nu utan sedan då vi blivit gamla. Det kan till och med hända att det är våra barn och barnbarn som får betala priset. Betalningen kanske inte ens krävs här utan i en fattigare del av världen. Bilen är bara en liten del av problematiken. För att lyckas måste vi skära ner kraftigt på hela vår konsumtion, inklusive användandet av bilen.

I Bibeln står det att skapelsen slits ut som en klädnad (Ps. 102:27). Det börjar märkas här och nu. Det som sliter ut skapelsen är vår synd. Det finns också ett annat ordspråk som jag gillar: ”Alla bara tänker på sig. Det är bara jag som tänker på mig.”

Synden som jag tänker på är egoism och den är vi alla befläckade med. Kristna har dock ett hopp för framtiden. Vi är lovade en ny skapelse. Jesus övervann synden och döden då Han dog på korset och uppstod igen till evigt liv. Det var den största segern i hela historien.

Men Jesus håller inte själviskt fast vid sin seger utan Han vill dela den med oss.

Mänskligt sett är Gud inte rättvis. Han dömer oss inte enligt våra gärningar. Han ger nåd och förlåtelse där vi skulle kräva ut straff. Gud är rättvis för Han bjuder ut sin nåd och förlåtelse fritt åt varje mänska.

Vill du komma med i det vinnande laget?

Olof Jern