Maria Sjöblom omger sig med växter och blommor. Den här ginkgo biloban är hennes favorit.
Maria Sjöblom omger sig med växter och blommor. Den här ginkgo biloban är hennes favorit.

Blommorna gav ny relation till kyrkan

nykarleby.

Uppdraget är att dekorera kyrkan. Maria Sjöblom hör till en grupp som kallar sig blomsterflickorna.

29.4.2021 kl. 12:31

För åtta–tio år sedan tog en grupp på fem, sex blomster­intresserade personer hand om att förse kyrkan med blommor och dekorationer. Lena Frilund var initiativtagare till gruppen och Maria Sjöblom blev blomsterflicka redan från start.

– Vi väljer blommor och andra dekorationer i kyrkan. Om det till exempel varit skördefest så har vi ett skördebord. Vid midsommar, konfirmationer och andra högtider försöker vi också tänka till, säger Maria Sjöblom.

Färgerna på blommorna väljer de så att de ska stöda söndagens text.

– Det är ganska viktigt att ha koll på läget. Den vecka när det är min tur att dekorera har jag kontakt med församlingen för att få reda på om det är något speciellt på gång. Det är en ganska positiv uppgift.

De har fått fria händer att dekorera och en fastslagen budget.

– Man får tänka på hållbarheten, plocka om och sorterar så att dekorationerna räcker hela veckan.

Medan coronan begränsat församlingens verksamhet har gruppens verksamhet minskat.

– Det ska nog vara blommor under coronatider också, men de anställda har tid att dekorera nu. Även om kyrkorummet står tomt för det mesta är det att visa det vördnad när man håller det snyggt och städat.

Maria Sjöblom har blommor i blodet. Som nybliven pensionär har hon nu fått mera tid för sina blommor. Sommartid plockar hon blommor till kyrkan ur sin egen trädgård.

– Mitt intresse för kyrkan, för det som händer där och hur byggnaden mår, har tagit fart i och med mitt engagemang i blomstergruppen. Jag har fått en helt ny insikt i allt detta. Det har gjort att jag upptäckt nya saker omkring mig, men också i mig själv, säger hon.

– Många gånger är jag i kyrkan ensam på kvällen för att kolla att det är fräscht där till nästa dag. Jag har fått en helt annan relation till kyrkan.

I samband med att hon engagerades som blomsterflicka blev hon också kyrkvärd. Före det var hon inte alls församlingsaktiv.

– Det ena gav det andra och den vägen hittade jag till församlingen. Därför tycker jag det är jätteviktigt att man gör folk delaktiga och ger dem uppgifter i gudstjänsten eller i församlingen. Det finns uppgifter åt olika människor, men man måste kanske tänka till lite.

Hon ser engagemanget som en överlevnadsfråga för kyrkan.

– Av ekonomiska orsaker är det självklart, för det kommer inte att finnas pengar för allt. Men jag tror också att det motverkar medlemsflykten från kyrkan. Många människor har ett intresse och en önskan att vara med, känna sig behövda och bli sedda.

Trots pensioneringen har Maria Sjöblom inte gett upp kontakten till sitt lärarjobb. Hon skriver läromedel för Utbildningsstyrelsen på halvtid.

– Som klasslärare hade jag fysik och kemi som specialämnen. Men sedan 2016 är de ämnena en del av omgivningsläran i lågstadiet. Nu skriver jag läromedel i fysik och kemi för årskurserna sju till nio.

Johan Sandberg