Eva Grop beskriver sig som en praktisk människa. – Det är därför jag är missionssekreterare.
Eva Grop beskriver sig som en praktisk människa. – Det är därför jag är missionssekreterare.

Missionsarbetet fascinerar, men att åka utomlands var aldrig hennes dröm

kvevlax.

Eva Grop hör till dem som stöder kyrkans utlandsarbete genom att engagera sig i hemförsamlingen.

20.1.2021 kl. 13:46

Eva Grop säger att hennes barnatro funnits med genom åren och blivit en vuxentro. Idag är hon aktivt med i sin hemförsamlings arbete, som medlem i församlingsrådet och med att stöda missionsarbete.

Sedan 2005 är hon missionssekreterare och redan före det var hon medlem i missionskommittén.

Varför ville du arbeta för missionen?

– I Kuni hade vi en missionär som hette Inga Villför, som for ut till Owamboland, i nuvarande Namibia, år 1947 och kom tillbaka 1963. Hon var en personlighet när jag växte upp, hon var lärare och höll sedan söndagsskola – hon var lite överallt och berättade mycket om mission.

Andra som gett inspiration är Ann-Katrin och Tor-Erik Store, som arbetat i Senegal och som har varit prästfamilj i Kvevlax.

Att själv jobba utomlands har inte varit något Eva Grop drömt om.

– Jag är kanske inte så äventyrlig av mig.

Det behöver också finnas någon på hemma­plan som understöder dem som är borta – och på det sättet får hon något av båda världarna. Hon tycker det är intressant att ta del av berättelser om arbetet under missionärernas besök och från deras rundbrev.

– Jag har tryggheten här hemma, men ändå spänningen i att jag kommer mycket i kontakt med arbetet i andra länder.

Eva Grop

  • Arbetar som hälsovårdare.
  • Bor på landet. Har fyra katter.
  • Medlem i församlingsrådet och ordförande för missionskommittén i Kvevlax församling.

Marknad, kafé, auktion

Församlingen understöder medarbetare och projekt inom missionsarbetet, genom avtal med olika missionsorganisationer. Just nu går stödet till familjer som arbetar i östra Asien och i Senegal.

För att samla in pengar till missionen – utöver de medel som samlas i kollekt och ingår i församlingens budget – ordnas olika evenemang under året. En tradition är julkafé med inbjudna försäljare och grötservering.

– Den här gången kokade vi risgrynsgröt som folk fick beställa och hämta, och sålde lotter, bröd och kakor. Det blev också lyckat.

Missionsauktionen i Kuni har mycket långa anor. På våren ordnas missionslunch och på hösten marknad med skördeprodukter.

De evenemang som ordnas för missionen fyller också en viktig funktion som sociala sammanhang. För de stora tillställningarna krävs mångas insatser, människor som ställer upp och ger av sin tid. För dem är samvaron också givande, och känslan av att ha en uppgift.

Eva Grop hoppas att nya generationer vill komma med i arbetet – ”vi börjar bli på äldre sidan allihopa”, säger hon – och kanske bjuder framtiden även på nya idéer och metoder.

Hon är också medlem i församlingsrådet i Kvevlax församling. Även här behövs fler och yngre församlingsbor som vill ställa upp för sin församling.

– Som förtroendevald får man en helt annan insikt i det som händer bakom kulisserna i församlingslivet.

Frågorna församlingsrådet behandlar ligger närmare verksamheten, medan samfällighetens gemensamma kyrkofullmäktige sköter de mer övergripande besluten och budgeten. De ekonomiska detaljerna lämnar Eva Grop gärna åt dem som är insatta i ekonomi – själv beskriver hon sig som en människa som tycker om praktiska uppgifter.

Medlemmar i missionskommittén i Kvevlax församling är Berit Wiklund, Margareta Nikus, Margareta Skräddar, Karin Fors och Agneta Nykvist.

Emelie Wikblad