Simon Lampenius tror på samarbete och uppmuntran, när det gäller att jobba för miljön.
Simon Lampenius tror på samarbete och uppmuntran, när det gäller att jobba för miljön.

Simon Lampenius: "Miljödiplomet har en miljöfostrande aspekt som kanske kan inspirera andra"

Borgå.

Samfälligheten i Borgå siktar på ett miljödiplom. Miljötänk är nåd och uppmuntran.

14.10.2020 kl. 00:00

De flesta av oss har hört om och kanske känt miljö- och klimatångest.

– Forskning visar att det inte är produktivt att belasta någon och säga: Det är din uppgift att lösa det här. I stället måste vi uppmuntra till känslan av att också du kan bidra. Det kan minska ångesten.

Det säger Simon Lampenius som är kommunikationschef vid Borgå kyrkliga samfällighet. Det som också minskar negativa känslor är att göra något tillsammans. Samfälligheten och församlingarna i Borgå strävar efter att i år få kyrkans miljödiplom som beviljas av Kyrkostyrelsen.

– Diplomet är ett certifieringsverktyg som går ut på att man ska uppnå vissa nivåer som är uppställda i verktyget. Man får ett visst antal poäng beroende på vilka åtgärder man gjort.

Lampenius hoppas samfälligheten ska lyckas.

– Men i så fall får vi inte diplomet för livstid, utan det görs nya utvärderingar där vi måste visa att vi uppnår målen. Det är ett fortlöpande arbete.

– Något som slagit mig är på hur många punkter man kan tänka på de här frågorna. Vi släcker lampor och sopsorterar, men församlingar äger till exempel också skog: Hur sköts den? Det omfattar också fordon; fastighetsväsendet har en hybridbil och en elbil. Det gäller dessutom kontorsmaterial, mat, städning, uppvärmning och så vidare.

Hur påverkar det församlingsborna?

Det miljöarbete som nu görs i församlingarna kommer den vanliga församlingsbon bara till viss del att märka av.

– Det kan till exempel vara i form av en tacksägelsegudstjänst för skörden, genom eko-
fastatemat och genom att vi försöker prata om hållbarhet, informera och inspirera.

Vid servering försöker man i mån av möjlighet bjuda på närproducerade och ekologiska varor.

– Och i barnverksamheten pysslar vi till exempel av återvinningsmaterial när det är möjligt. Men de här frågorna har vi tänkt på länge, det är inget nytt.

Hur tänker du om du slås av hopplöshet inför stora miljöfrågor?

– Vi måste försöka samla energi från varandra, uppmuntra varandra och inte vara för hårda heller. Vi kan inte vara miljösmarta i alla livssituationer. Om man har småbarn så finns det kanske inte ork eller tid att laga ekologisk morotspuré. Vi måste ha en nådefull approach till det.

Vi har ansvar

Det har betydelse att kyrkan och församlingar är med och arbetar för miljön.

– Redan i skapelseberättelsen kan man hitta motiveringar: vi har ansvar för den här planeten och för varandra. Vi kan föregå med gott exempel och visa att det här är viktiga saker att prata om och göra något för.

När församlingarna i Borgå nu ska försöka fullfölja sitt miljötänk är Lampenius glad över att jobbet förankrats på olika nivåer.

– Vi har frivilliga och förtroendevalda som jobbat hårt för det här, som är aktiva och kommer med idéer. Dit hör bland andra Benita Ahlnäs, Jere Riikonen och Anu Harjumaaskola.

Ulrika Hansson

Mikaela Björk är prästfru, trebarnsmamma, teolog och kock.

Kolumn. Förr eller senare kommer vi alla att avlövas, skriver Mikaela Björk. 15.10.2020 kl. 16:20
Sara Löfs-Snellman och Gerd Erickson tros med att jobba i team.

jakobstad. Sara Löfs-Snellman och Gerd Erickson är nya diakoner i Jakobstads svenska församling. De vill vandra en bit på vägen med dem som behöver stöd. 15.10.2020 kl. 16:13
Karl af Hällström är kaplan i Agricola svenska församling.

Kolumn. "Det är ett underbart tillstånd, men ibland leder det till skador …" 14.10.2020 kl. 00:00
Carola Rantti som är husmor på Nilsasgården tycker om att planera sitt jobb självständigt. Utsikten från kapellet över Storträsket hör till hennes favoriter.

sibbo. – Här springer älgarna, hjortarna och rävarna. Carola Rantti är husmor på Nilsasgården, församlingens mångsidiga lägergård. 14.10.2020 kl. 00:00
Titti Sundblom säger att hantverkande i första hand är en livsstil, inget man nödvändigtvis blir rik på.

mariehamn. Titti Sundblom jobbar med smycken, hon är nämligen guldsmed. Hon är troende sedan länge. – Men det gör ju inte att jag är någon bättre människa. Jag har till exempel ett fruktansvärt temperament. 14.10.2020 kl. 00:00
Tinca Björke är informatör i Mariehamns församling.

Lokalt. Hej då perfektionisten! säger Tinca Björke, informatör i Mariehamns församling. 14.10.2020 kl. 08:00

Väståboland. ”För tjock klang och för osmidig, färdig för museet”, experterna dömde ut orgeln i Korpo kyrka på 1970-talet. Men så blev det inte. Nu firar den 150 år! 14.10.2020 kl. 00:00
Hanna Hofmans superkraft skulle vara att se till att alla människor har tillräckligt med pengar på kontot.

korsnäs. Jobber tar inte slut när klockan slår fyra. Hon möter sina medmänniskor både som diakonen och som Hanna. 14.10.2020 kl. 16:50
Susanne Lindbäck är värd för stickcaféet som sammanstrålar i hennes butik. Att de kunde sticka tröstesjalar var Gunilla Teirs idé.

Kristinestad. Den som besöker en sörjande människa kan bära med sig något som värmer, det ser stickcaféet till. För dem är handarbetet och gemenskapen lika viktiga. 14.10.2020 kl. 16:45
Barbro Wester är medlem i Solfs församling.

Kolumn. Kanske jag salufört kaffepausen lite extra. Kanske är det den jag själv minns från min barndom. För han frågade med glädje i rösten: "blir det kaffepaus?" 14.10.2020 kl. 16:31
Slutet nått