Bloggarkiv

Äta tillsammans
Äta tillsammans
Kyrkpressens matserie bjuder på mat för den som vill lyssna och umgås i stället för att prestera i köket. Matskribenterna är Bianca Holmberg och Rolf af Hällström.

Den bästa toasten gör du själv

23.05.2014 09:35

Festsäsongen är här, är du redo? Den bästa toasten gör du själv.

Det är igen den tiden på året då man stöter på tårögda människor på stan. För endel är det pollenallergi, för andra den stolthet de känner när deras avkomma ska utexamineras från gymnasiet eller yrkesskola. Eller kanske det är frågan om en annalkande konfirmation eller ett bröllop.

Det här brödet passar utmärkt till festsäsongen. Receptet är en anpassad version av Jan Hedh och Klas Anderssons toastbröd som finns i boken med den enkla titeln Bröd. Efter flera försök och minst lika många misstag har jag tillämpat receptet så att det blir två fina toastbröd eller passligt råvara för en liten smörgåskaka. Receptet passar även till hotdog- eller hamburgerbröd.

Ingredienser:

800 gram vetemjöl
50 gram jäst
3 äggulor
4 dl mjölk
30 gram honung
100 gram smör (rumsvarm, skuren i bitar, cirka 80 gram till degen, 20 gram att smörja formarna)
1 matsked salt
2 st brödformar á 2 liter

Sätt äggulorna och honungen i en bunke. Värm mjölken till ca 37° och lös upp jästen i den. Häll vätskan i bunken och rör lätt om. Väg upp mjölet och börja knåda.

När du känner att degen börjar få spänst börjar du tillsätta smöret i omgångar. Degen blir nu lite fuktigare igen, blir den alltför klibbig och lös lägger du till lite mjöl. Tillsätt saltet och knåda degen så den är ordentligt seg och elastisk.

Lägg upp degen på ett mjölat arbetsbord och dela i två bitar. Rulla bitarna till runda stänger och dela båda stängerna i fyra delar. Lägg bitarna löst bredvid varandra i de smorda formarna, de här avlånga bullarna jäser ihop senare. På det här sättet får man ett bröd som är mjukare inuti än om man lägger degen som ett helt bröd i formen.

Låt brödet jäsa till dubbel storlek, 30–40 minuter. Värm ugnen till 250°. Innan du lyfter in formarna: spruta vatten i ugnen med en blomspruta. Baka i fem minuter och sänk värmen till 180°.

Ta ut formarna efter 30 minuter. Stjälp upp bröden på ett galler – det borde lyckas lätt om du smörat formarna ordentligt. Lägg bröden ännu fem minuter i ugnen, så att brödet får fin skorpa runtomkring.

Receptet räcker till cirka 10 hotdog- eller hamburgerbröd. De gräddas på plåt i ungefär 15–20 minuter. För att skorpan på dessa inte ska bli alltför hård är det viktigt att du sprutar in vatten i början och gärna på nytt efter fem minuter då du sänker temperaturen i ugnen.

TIPS: som toast eller hamburgerbröd blir det extra gott och snyggt om man pryder bröden med sesamfrön!

Chribbe Aarnio

Det gäller att knåda tills degen blir ordentligt seg. (Foto: Chribbe Aarnio)

vänskap. Alla förtjänar en kompis som ringer och frågar: Ska vi gå på kaffe? eller Kommer du med till gymmet? Vänverksamhet hjälper personer med funktionsnedsättning att hitta den kompisen. 16.10.2020 kl. 13:06

historia. När Emil Anton började skriva om den kristna trons historia i Irak upptäckte han sina egna rötter. Men boken resulterade också i en kamp med Gud som nästan kostade honom hans tro. 15.10.2020 kl. 16:01

Nekrolog. Det sociala engagemanget för de svagaste i världen utgjorde den bärande linjen för Ulf Särs under flera årtionden. Hans frånfälle var helt oväntat. 15.10.2020 kl. 17:14

Kolumn. Förr eller senare kommer vi alla att avlövas, skriver Mikaela Björk. 15.10.2020 kl. 16:20

Förändring. Brenda Serralde Luna föddes i Mexico City men bor i Borgå. Hon har upplevt en jordbävning, plötslig fattigdom och stor kärlek. Det svåraste var när hon förlorade sin mamma. 15.10.2020 kl. 15:33

Försäljning. Efter många års kämpande för att bevara församlingshemmet, men utan gehör, ger man nu upp den tanken. – Vi måste kunna gå vidare och utreda andra alternativ, säger Mats Lindgård. 15.10.2020 kl. 15:04

teater. När Josefin Silén står på musikalscenen i Mary Poppins gestalt är hon sval, lätt bitsk och värdig. Men i verkliga livet har hon insett att det är fruktansvärt tråkigt att alltid vara cool och stark. 14.10.2020 kl. 18:20

val. Inom utsatt tid har den ledigförklarade kaplanstjänsten i Pedersöre församling sökts av två personer. 14.10.2020 kl. 17:18

restriktioner. Offentliga tillställningar och allmänna sammankomster med fler än tio personer är förbjudna i Vasa sjukvårdsdistrikt till slutet av oktober. Församlingarna följer samma direktiv. Tre kyrkoherdar vittnar om en viss coronavana – men också om coronatrötthet. 14.10.2020 kl. 13:58

Kyrkpressen. Veckans nummer av Kyrkpressen innehåller två mindre förändringar. Den ena är estetiskt och den andra är kopplad till formatet. 13.10.2020 kl. 16:20

Lokalt. Hej då perfektionisten! säger Tinca Björke, informatör i Mariehamns församling. 14.10.2020 kl. 08:00

Höst. "När peppen och inspirationen är borta är det ofta människorna runt omkring oss som blir stödet." 14.10.2020 kl. 00:01

konfirmandarbete. Under sommaren har unga haft roligt och känt sig trygga i skriftskolan. Det här framgår av en enkät som 16 000 ungdomar svarat på. De unga gav skriftskolan det nationella skolvitsordet 9-. 8.10.2020 kl. 16:24

covid-19. Begränsningarna baserar sig på beslut fattade av Vasa stads social- och hälsovårdsnämnd den 5 oktober och är i kraft till och med den 25 oktober. Samfällighetens ledningsgrupp har också gett anvisningar om att deltagare i församlingarnas gudstjänster och övriga evenemang ska använda ansiktsmask. 5.10.2020 kl. 22:26

profilen. Hon kom till Helsingfors som svar på någon annans bön. Frisören blev ledare för lärjungskolan. Nu vill Ida-Maria Pekkarinen skaffa mandat att fortsätta i en uppgift som känns som hennes. 1.10.2020 kl. 17:04

VEM ÄR DU?. År 2019 var Elisabeth Stubb, som är doktor i historia och forskare, utan jobb. Den våren bestämde hon sig för att göra något hon drömt om ända sedan hon läste om det i Kyrkpressen för många år sedan: vandra Israelleden, vandringsleden genom Israel. Upplevelsen blev en bok som känns väldigt aktuell. 6.11.2023 kl. 18:53

HÖSTDAGARNA. Årets Höstdagar arrangeras det här veckoslutet i Toijala. Årets tema är "Kamp". Dagarna bjuder på traditionellt upplägg med verkstäder, café, musik, show, mässor, andakter, glada människomöten, bön, gemenskap och skratt. 4.11.2023 kl. 15:52

Kolumn. Jag slogs en morgon av hur mycket det finns att förundras över när sommar går över till höst och höst till vinter. Färgerna, dofterna, tystnaden. Det är något speciellt när naturen skiftar och går in i en annan säsong. Det påminner mig om att världen och livet har en rytm att följa. 6.11.2023 kl. 08:00

Stiftsdagar. Firandet av Borgå stifts 100-årsjubileum kulminerade i en festmässa i Borgå domkyrka. Kyrkpressen frågade några festdeltagare vad de tyckte mest om under stiftsdagarna i Borgå – och vad de tror om de följande 100 åren. 29.10.2023 kl. 15:22

Kolumn. På vägen till kyrkan möter jag tiggare och brödköer. Nyheterna har påmint mig om krig, människor på flykt, ensamhet, våld i hemmen och om hur dåligt vår underbart vackra planet mår. Det gör ont och jag känner mig maktlös. Helst skulle jag stänga ut alltsammans, leva i min egen bubbla, sluta bry mig. 28.10.2023 kl. 21:38