Bloggarkiv

Laura Hellsten
Laura Hellsten
Laura Hellsten är född och uppvuxen i Mariehamn. Hon bor i Åbo där hon nyligen ansökt om att få börja doktorera i teologi. Laura är 33 år och gift med Markus. De bor i kollektivet Ödmjukhetens palats, tillsammans med några nära vänner.
– Jag kommer att blogga om vårt nya hem och hoppas kunna inspirera och uppmuntra människor att våga ta steg för att uppfylla sina drömmar.

Onsdag = Palatsmöte

04.04.2013 11:10

Igår kväll hade vi palatsmöte. Det har vi varje onsdag.

Nu kanske någon av er undrar vad ett sådant går ut på, så jag tänkte berätta :)

Palatsmöte är då vi en gång i veckan samlas med intentionen att alla som bor i palatset får bli hörda, sedda och att de olika behov som kan finnas får talas igenom. Ofta har vi också delat en gemensam måltid för att inleda palatsmötet. Just nu blir mötestiden ofta så sen på onsdagar att vi istället för gemensam middag, dricker en kopp te eller äter någon liten kvällsbit.

Det första vi gjorde igår var att påminna var och en om att vi samlas för att höra varandra och då är det viktigt att lämna telefonen, datorn och andra distraktioner borta för den stund vi är tillsammans. Efter det hade vi en kort bön där vi tackade för att vi nu äntligen får ha vårt första möte i det nya palatset.

Sedan fortsatte vi med vad som kallas en Kyrie och Gloria runda - något jag snappat upp på min förra arbetsplats (Åbo svenska församling), av Fredrik Portin. En Kyrie och Gloria runda går ut på att var och en får dela vad som varit jobbigt, utmanande eller ledsamt under den gångna veckan och sedan berätta vad som varit glädjeämnen, tacksägelser eller bönesvar. Ofta är det så att våra Kyrior och Glorior går ihop - det som varit en utmaning, förvandlar Gud till en gåva och det som varit ett sorgeämne har Han transformerat till Glädje. Efter Kyriet och Gloriat, delar man ännu vad vi ser fram emot under den kommande veckan.

När alla fått gå igenom och dela sina Kyrien, Glorior och sitt Hopp övergår mötet till att gälla mera "husangelägenheter". Med detta menar vi att vi delar hur det går med dom olika sysslor var och en sköter i hushållet, vi tar upp ifall någon är missnöjd med något eller önskar förändring på något. Även här är tanken att alla skall bli hörda och seddas. Vår filosofi är att om vi utgå från våra gemensamma värderingar, som alla delar, och är villiga all lyssna till varandras synpunkter i olika frågor, så hittar vi alltid på praktiska lösningar till dom konkreta utmaningarna. Ifall man istället försöker stirra på problem och ställa mitt sätt att göra emot dit sätt att göra, finner man sällan lösningar som inga blir halv-dåliga kompromisser. Den här typen av dialog, där behoven och värderingarna är centrala, kräver så klart, lite mera tid och krafter. Men och andra sidan, är vår erfarenhet under de senaste 3 åren av palatsboende, att vi nästan aldrig har gräl, kriser eller inflammerade situationer. Med hjälpa av denna kommunikations modell och genom att investera i att komma samman varje vecka, undviker vi de flesta utmaningar före de ens uppstår.

Under mötet igår, gick vi även igenom behovet av nya rutiner och nya "poster" (för hushållssysslor) nu när vi har nytt hus och nya saker att sköta. T.ex. kunde vi konstatera att vi behöver någon som ansvarar för oljepannan och att handelsministern har mera att göra, nu när butikerna är längre borta och vi fortsättningsvis varken har eller kommer att skaffa, någon bensindriven bil.

Samtidigt kunde vi konstatera att vi inga ännu kan besluta slutligen om vem som sköter riktigt vad eftersom vi ännu inga vet vilka nya rutiner detta hushåll kommer att innefatta. Så, precis som det är ibland, kommer det upp ämnen vi pratar om och kan konstatera vad vi strävar efter, men där vi ännu inga är i ett läge om att göra beslut om. Ibland behövs det bön, ibland bara tid och ibland finns det andra faktorer som behöver falla på plats förrän vi kan gå vidare i frågan. Det här är stunder som en "effektivitets centrerad" människa som jag, får lära sig att öva mitt tålamod.

På palatsmötet berättar vi även om vilka gäster som bett om att få komma till oss och kollar av med alla ifall vi har plats och utrymme för dessa. Vi hör även ifall någon av oss har resor eller jobb-keikkor som leder till att våra rum står lediga och då kan vi kanske ha flera människor på besök än vanligt.

Vi pratar också pengar och ekonomi på ett palatsmöte. Vi ser hur det står till i vår gemensamma matkassa och vilka utgifter vi kommer att ha här framöver. Tanken är alltså den att vi delar på allt. Det finns inga egna hyllor i köket eller frysen, utan alla mat, tvättmedels, toalettpappers, internet och andra utgifter står vi gemensamt för. Var och en ger av sina tillgångar till den gemensamma kassan och så sköter "handelsministern" om att köpa det alla önskar att skall finnas på plats. Själv får man sköta inköpen av kläder, personliga hygienartiklar, godis, alkohol och snabbmat eller icke-ekologiska köttprodukter, ifall detta är något man väljer att konsumera.

På palatsmötet ser vi också på olika specialfall som kan uppstå i samband med matkassan. T.ex. bjöd vi ju på både Sedermåltid och Uppståndelsefrukost under påsken och då har våra tillgångar överskridit det normala bruket. Gästfrihet hör ju till våra grundvärderingar, så vi skulle aldrig be gästerna om pengar, istället delar vi antingen gemensamt på det som tillkommer eller så väljer någon av oss som just då råkar ha lite extra finanser att välja att ge en lite större gåva den månaden. Ibland har vi ju också besökare som vill bidra och vara med på ett hörn, så då får dom lägga pengar direkt i kassan. Det är dock viktigt för oss att veta att de som ger finansiella tillskott gör det för att dom vill, inga för att dom har dåligt samvete eller lärt sig att så här "skall" man göra om man är gäst. Så under en lång tid, vägrade vi alls att ta emot pengar från utomstående. Nu har vi dock lärt oss att det faktiskt finns folk som ärligt och öppet blir så glada över det vi gör och hur vi tjänar varandra och andra, att de vill bidra med sina slantar och därför har vi faktiskt öppnat ett nytt palatskonto: FI90 4055 0011 4980 90 :)

När vi sedan tagit upp alla ärenden och blickat in i den kommande veckan, så avslutar vi mötet med att tacka varandra för tid och uppmärksamhet. Det samma vill jag göra för dig som orkat läsa ett så här långt inlägg!

Vårsolen

03.04.2013 15:39

Nu som då brukar jag göra morgonandakter till radions program Andrum.

Idag när jag gick hem från bussen hoppade en sådan betraktelse på mig.

Eftersom nästa gång en av mina andakter kommer ut, är i mitten på maj, så tänkte jag dela denna med er istället.

Du har tillåtelse att kisa med ögonen

När vårsolen tränger sig på med sitt klara, ljusa sken och avslöjar allt i vår närhet med obarmhärtig tydlighet, då har du tillåtelse att kisa med ögonen.

De flesta av oss är tacksamma när solen börjar värma våra kroppar om våren och fåglarna sjunger i takt med det ökande ljuset. Efter en lång och kall vinter vågar vi oss ut till gator och skogsstigar för promenader. Vi vågar även ta fram cykeln ut på de allt mera bara vägarna. Men samtidigt med den smältande snön kommer också skräpen, hundskiten och smutsen fram.

Det vita snötäcket och tjocka islagren har hållit många saker bundna och undangömda. Med våren och värmen kommer även den otrevliga sanningen fram...

I mitten av stressande flytt kommer också mina mindre polerade guldkorn till ytan. Det svarta kolet i mig, som ännu inga omskapats till diamanter, utsätts för hårt tryck. Mitt inre innehåller både mörker och oönskade vedesutbrott. Mitt i allt har jag inga längre tålamod och välvilja mot varje uppgift som pockar på mitt sinne. I detta obarmhärtiga ljus blir varje fråga ett till krav på min "att göra lista". Framför mig ser jag bara mera brister och tillkortakommanden...

En sådan här strålande vårdag vill jag då instället säga åt mig själv - till mina inre röster som domderar och styr mig in i återvändsgränder av otrevliga avslöjanden och tryckande städmani - att DU HAR TILLÅTELSE ATT KISA MED ÖGONEN! 

Att kisa med ögonen,

är inga det samma som att välja skyddslappar

Att kisa med ögonen,

är inga att blunda för sanningen.

Nej!

att kisa med ögonen,

är att fokusera blicken så att det mina ögon tar in är sådant jag förmår se, utan att det tar ont.

Att kisa med ögonen,

är att vara kärleksfull mot mig själv och andra.

Ifall jag eller du valde att stirra rätt in i det starka solljuset skulle våra ögon brännas och vi skulle efter en längre tid bli blinda. En förblindad person är inga någon som ser klart eller som ser verkligheten sådan som den är.

I denna värld och tid, finns det många som tror att kall, hård och "rå" sanning är det som behövs och det som kan bota orättvisor och sjukdom.

Men så var inga Guds vilja.

Det är inga påskens berättelse.

Jesus kom för att lyfta bort det hårda, kalla, obarmhärtigt råa som skulle dömma oss.

Istället rotade han oss i ömhet och värme.

Han inympade oss oss i en ny jordmåne - en bördig jord, med de alldeles RÄTTA omständigheterna och mest passande ljusförhållandena.

Jesus lade oss där vi kan frodas och växa!

Han gav mig den kisande blicken som väljer att se med mjukhet.

Ifall Han valde att se mig med ömhet, kanske jag också kan välja att göra det samma?

Skit
Skit
Kakka
Kakka

Shabbath

02.04.2013 22:45

Idag firades det välbehövlig Vilodag i min del av Palatset, även om det kom in 3 förfrågningar om att få flytta in och mailades ut ett pressmeddelande om lördagens Vernissage på Aurelia ;)

Mer om det senare!

Kaffi pausen med Espresso con panna, gluten & sockerfri Tiramisu kaka & hemlagade chokladpraliner.
Kaffi pausen med Espresso con panna, gluten & sockerfri Tiramisu kaka & hemlagade chokladpraliner.

Palatsbor från gårdagens fest

01.04.2013 14:38
I våra påskhattar: Markus Hellsten, jag, Anna Hamberg, Frank Berger. Foto: Jolanta Lundgren
I våra påskhattar: Markus Hellsten, jag, Anna Hamberg, Frank Berger. Foto: Jolanta Lundgren
Vår nyaste medlem: Sofia Eklund i sin uppståndelse fest blåsa och påskhatt tillsammans med mig i trappan på väg till gästrumsloftet. Foto: Markus Hellsten
Vår nyaste medlem: Sofia Eklund i sin uppståndelse fest blåsa och påskhatt tillsammans med mig i trappan på väg till gästrumsloftet. Foto: Markus Hellsten

Nytt försök på bilder!

01.04.2013 12:59

Här kommer några alster och hoppeligen rätt väg denna gång.

Min mamma hade hämtat med sig påskhattar från Thailand till alla Palatsmedlemmar! :)
Min mamma hade hämtat med sig påskhattar från Thailand till alla Palatsmedlemmar! :)
UppståndelseFest blåsan hänger och väntar på "nästa år i Nya Jerusalem" ;)
UppståndelseFest blåsan hänger och väntar på "nästa år i Nya Jerusalem" ;)

Spåren efter en fest...

01.04.2013 12:21

Sannerligen Han är uppstånden!

JA, Sannerligen Han är uppstånden!

Huset ligger insvept i tystnad och stillhet, det ända som hörs är fåglarnas små visslingar och dit blicken far, syns spåren efter en fest :)

Tog några vackra bilder i morse som jag tänkt dela med er men det går visst inga att ladda upp sådant från min telefon. Ni får helt enkelt vänta tills vår internetkontakt kommit igång!

Fram tills dess sku jag rekommendera att alla som inga redan gillat Palatsets Facebook sidor, sku gå in där och säga hej! På den sidan finns oxå några videosnuttar från härliga uppståndelsefestuppträdanden och bilder från Sedermåltiden torsdags.

Här är länken:

http://m.facebook.com/photo.php?fbid=619673124713679&set=a.491657864181873.127873.100000129900838&type=1&refsrc=http%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fn%2F&src=email_notif#!/profile.php?id=285719208120612&__user=563236438