Under coronaepidemin har Toni Högbäck hunnit med reparationer på lägergården.
Under coronaepidemin har Toni Högbäck hunnit med reparationer på lägergården.

"Alla har gjort ett jättejobb"

mariehamn.

Toni Högbäck har sett kollegerna göra sitt yttersta för att nå ut till dem som inte kan samlas i kyrkan.

22.5.2020 kl. 08:51

Toni Högbäck, arbetsledare i Mariehamns församling, har haft en annorlunda vår. Till en del har arbetet sett ut som vanligt, med fastighetsskötsel och vaktmästaruppdrag.

– Men det har också kommit helt nya uppgifter i och med att vi började strömma andakter och gudstjänster. Förr hade vi en torsdagslunchmässa varje vecka, nu har vi strömning varje dag, plus en fullång gudstjänst som strömmas om söndagarna.

Han har fått bekanta sig med ny teknik. Fyra vaktmästare turas om med att sköta strömningen.

– Vi har alla fått lära oss nytt på vägen. Själv har jag haft nytta av att jag skött ljud tidigare.

Mariehamns församling gick in för att hyra in den utrustning de behövt.

– Men nu har vi märkt att det är många som följer med det vi strömmar på Facebook. Så vi funderar på att kanske fortsätta med strömning även sedan när livet blivit mer normalt.

Har det varit knepigt att få allt att fungera?
– Visst har vi haft våra utmaningar. Det är särskilt svårt att lista ut var mikrofonen ska vara så att ljudet blir bra. Vi har fått klagomål på att ljudnivån är för låg, och det försöker vi justera.

Till Toni Högbäcks jobb hör också att fungera som vaktmästare vid förrättningar. Men bröllop och dop har de inte sett mycket av i Mariehamn de senaste månaderna.

– Särskilt dop har många föräldrar valt att flytta framåt. Vissa har valt att låta barnet bli döpt trots begränsningarna, men de har varit mycket färre än normalt.

Jordfästningar har ordnats som vanligt.
– Det har varit jobbigt att alla som skulle vilja komma på jordfästningen inte kunnat vara med. Vi har erbjudit de anhöriga möjligheten att grunda en privat Facebook-grupp där jordfästningen strömmas, och sedan sköter vi strömningen från församlingens sida. Då sparas förrättningen på det Fb-kontot och alla som vill har chansen att delta.

Lemböte lägergård skulle normalt vara i full användning vid den här tiden på året: nu står den tom och väntar på sensommarens möjliga läger.

– Det har inneburit att vi haft chansen att göra reparationer som inte skulle kunna göras om det fanns mycket folk på plats. Det har varit en bra sak.

Det har också varit roligt att märka hur många församlingsbor som ändå varit engagerade och tittat på andakterna och deltagit i gudstjänsterna virtuellt.

– Jag tycker vår församling skött allt mycket professionellt. Kantorerna och prästerna har gjort det väldigt bra. Särskilt vissa av prästerna har tyckt att det varit en stor utmaning att predika inför en kamera i stället för att tala till människor som de ser. De har gjort ett jättejobb.

Snart får vi ju samlas till gudstjänst igen. Saknar församlingsmedlemmarna gudstjänsten?
– Jo. Man märker nog av en frustration över att sitta hemma i isolation. Folk vill komma samman och träffas.

Sofia Torvalds

Klientkontakterna har ökat med en ungefär en tredjedel under de senaste månaderna, många nya klienter har tagit kontakt.

diakoniarbete. Helsingforsarna mår sämre på grund av coronasituationen, det syns i församlingarnas diakoniarbete. 26.5.2020 kl. 15:48
Bengt Norrlin är en av dem som skött strömningen av gudstjänsterna från Pedersöre och Jakobstads kyrkor. Nu strömmas gudstjänsten från Esse.

strömning. När gudstjänsterna skulle börja strömmas fick kyrkvaktmästarna en ny arbetsuppgift.Den kom över en natt, säger Bengt Norrlin. 25.5.2020 kl. 13:06
Jari Heikkilä är kaplan i den finska församlingen i Väståboland.

Väståboland. Jari Heikkilä brukade sitta på labbet och studera virus, idag är han präst i Väståboland. Men en sak bär han med sig från sitt förflutna: han är noga med att tvätta händerna! 22.5.2020 kl. 09:28
Viking Norrbäck med sitt dragspel.

undantagstillstånd. Viking Norrbäck fick somna in i sitt hem i Esse omgiven av sin familj. Det var så han ville ha det. Men coronan gjorde att han inte fick den begravning han önskat. 20.5.2020 kl. 17:26

Coronapandemin. Finns det förutsättningar att skapa någon form av gemenskapsdagar för konfirmanderna i Jakobstads svenska i stället för de inställda konfirmandlägren? Den frågan söker nu kyrkoherde Jockum Krokfors svar på. 20.5.2020 kl. 16:34
– Jag är kvinna, människa, mamma, präst, maka – jag har många roller. Styrkeidrottare är bara en bland dem.

styrka. I skolan blev Salla Romo mobbad för sin storlek. När hon började styrketräna hade hon inget särskilt mål. Två år senare kunde hon kalla sig Finlands tredje starkaste kvinna. Den styrkesportande prästen har hittat det hon är född att göra, och önskar att andra skulle få uppleva detsamma. 21.5.2020 kl. 13:23
Eva Frantz är uppvuxen i Helsingfors men bor idag i Esbo.

deckardrottning. Hur gör en deckardrottning med mingelskräck? Hon vågar mingla fast hon är hur rädd som helst. 20.5.2020 kl. 14:15
– Hur vi har behandlat skapelsen visar hur vi föraktat Gud som skapare, säger Peter Halldorf.

Klimathot. Peter Halldorfs närläsning av Jeremias bok i Gamla testamentet fick honom att ta klimatnyheterna på större allvar. Det resulterade i boken Därför sörjer jorden, en bok som handlar om klimathot, ansvar och hopp. 21.5.2020 kl. 07:00
Tom Nylund är ofta utrustad med kikare. Han vill följa med minsta myra till största duvhök. Därför gillar han vintern, då är intrycken färre.

Äventyrare. Tom Nylund har mött en arg och hungrig isbjörn. Han har också klarat av en allvarlig sjukdom. – Jag fick verkligen bli du med tanken på att det kan vara kört, säger han. 19.5.2020 kl. 19:50
Om kyrkan är stor kan hela 500 personer samlas till exempel till ett bröllop eller en konfirmation. Men för festen efteråt gäller 50-personersgränsen.

anvisningar. Idag kom biskoparna med mer detaljerade anvisningar om hur gudstjänster och förrättningar kan ordnas från första juni. Det maximala antalet deltagare är 500 personer 19.5.2020 kl. 10:31
Slutet nått