Camilla Pagliaroli
Bloggen:
Camilla Pagliaroli
Camilla Pagliaroli är uppvuxen i Österbotten men jobbet, livet och Gud förde henne ut i världen för drygt tio år sen. Nu njuter hon av ett långsammare familjeliv bland olivträd och vinrankor i Toscana.

I de färska jordgubbarnas tid

17.05.2012 08:01
Idag ska jag köpa färska jordgubbar i butiken. Igen. Det är högsäsong för jordgubbar här just nu; italienska, närodlade och obesprutade som faktiskt kan tävla med minnet av mammas jordgubbar hemma i Sundby. Så det blir mycket jordgubbar just nu, härligt härligt. Längst ner i inlägget ska jag lägga in ett recept på en enkel och härlig feta- och valnötssallad med färska jordgubbar som säkert passar i den finska sommaren också, så snart 'gubbsäsongen' börjar. Men häremellan en liten reflektion...
För knappt två månader sen köpte jag vårens första lilla låda med jordgubbar. Då var det inte säsong ännu för dem, så jag blundade för kilopriset för de såg så goda och saftiga ut. Skenet bedrog faktiskt inte när vi hade dem som efterrätt på kvällen; de smakade toppengott och Jeff tyckte det var kul att jag kommit på köpa dem.
Jag hade precis på tungan att svara honom att jag tyckte de var kanske lite väl dyra, med påföljande förklaring och ursäkt varför jag ändå hade köpt dem. Innan jag hann säga orden, insåg jag hur konstigt det skulle ha låtit. Vad ville jag framhålla med den deklarationen?
Det verkade precis som om jag ville provocera fram en negativ reaktion: "jamän då skulle du ha låtit bli att köpa dem!" Eller kanske jag ville föregripa den negativa reaktionen jag väntade mig, ifall han skulle ha läst kvittot. Till saken hör att Jeff är den typen att han inte skulle bry sig om de kostade en eller två euro, och det fick mig att tänka på varför jag var så ivrig att... ja, nästan bikta mig?
Jag började fundera lite mer och insåg att inte skulle ha varit första gången jag sagt något liknande, så något inom mig provocerade en sån onödig ultra-ärlighet. Jag säger onödig därför att jag däremot vet att det skulle ha förargat Jeff att höra mig säga den nedvärderande, självkritiserande kommentaren.
Så varför skulle jag ha sagt så, och varifrån kommer viljan att göra så? Jag vet att jag bör titta tillbaka i min egen bakgrund för att söka djupare, hur långt tillbaka vet jag inte, ej heller vad jag kommer att finna. Samtidigt undrar jag, vilken betydelse kan min kultur och omgivning ha haft för att forma denna begivenhet? Ligger det något i min österbottniska bakgrund också?
Första steget till helande är att bli medveten om problemet, så nu vet jag att jag är något nytt på spåret. Igen en gång kommer Gud med nya insikter. Kanske hinner jag återkomma med mer om denhär saken innan månaden är slut, kanske inte. Men att Gud hjälper mig att växa till lite mer än en gång, det är jag övertygad om.
*************************************
Feta- och valnötssallad med färska jordgubbar
Färsk babyspenat (eller annan mörk salladsbas)
Färska jordgubbar
Fetaost
Valnötter
Dressing:
Extra-jungfru olivolja (i proportion ca 3 ggr så mycket olja som vinäger)
Balsamvinäger
Salt och peppar
Farinsocker (enligt smak, men som riktlinje ca 1 tsk på 1 dl olivolja)
Skölj bladspenat och jordgubbar. Hacka jordgubbarna och placera över bladspenaten i en salladsskål. Smula över fetaost. Hacka och ev. rosta valnötterna i en torr stekpanna ett par minuter (under konstant översikt) för att framhäva smaken innan du häller över dem också.
Blanda alla ingredienserna till dressingen i en burk eller flaska med tät kork, skaka om tills ingredienserna blandats. Smaka av för att få den styrka som du gillar.
Någon minut innan du serverar häller du över dressingen och blandar samman allt. Det momentet kan du inte göra i förväg för då "vissnar" salladen. Så ska du ha med dig salladen till grillfesten, så tar du med dig dressingen skilt.
Jag har med avsikt uteslutit mängd och mått, för med så få ingredienser ser du snabbt hur mycket som går åt sig för dem du gör salladen för. Men spara inte på jordgubbarna - de fyller en viktig roll! Lycka till!
****************************************
Saftiga och goda jordgubbar - och värda varje eurocent!
Jo, det blir nog en fullstor pizza, roligt att du tyckte om den. Vi kommer till Finland i slutet på juli, så kanske, kanske hinner vi få lite färska finska jordgubbar också i år, det vore toppen.
Anna Lisa Lönnqvist
17.5.2012 12:13
Tack för recept på vit pizza, den blev god och räcker för mig till tolv portioner,efter som jag är ensam. Recept för salladen verkar intressant, men inte just nu kan jag pröva det,men kanske när vi flyttar till sommarstugan. Trevlig sommar !

BEGRAVNINGSVÄSENDET. Det händer mycket inom begravningsväsendet just nu, men på gravkontoret i Jakobstad är man van vid att hitta lösningar och möta människor i sorg. 24.2.2025 kl. 15:16

Personligt. För Matte Fontell var hans stamning och hans överaktivitet en skam – men också en källa till kreativitet. – Jag var livlig och överaktiv, men jag hade också tusen bilder och berättelser i huvudet. 20.2.2025 kl. 18:53

PRÄSTBRIST. På vissa orter är det svårt att hitta kyrkoherdar. Prästvikarier är det också brist på. Notarie Linus Stråhlman vid domkapitlet i Borgå tror att pengar kunde vara ett lockbete i jakten på kyrkoherdar. – Man tror kanske att det är ett heligt jobb att vara präst, men lönen spelar helt klart en roll. 20.2.2025 kl. 12:00

Personligt. – Jag tror att vår tid på jorden handlar om att lära oss att älska. Att vara så goda vi kan. Jag tycker att vi borde vara mer ödmjuka inför vad det innebär att vara människa, säger skådespelaren Anna Hultin. 18.2.2025 kl. 10:13

PULS. Det har gått ett halvt år sedan de aktiva i det karismatiska lekmannakonceptet Puls lade ner i Petrus församling i Helsingfors och gick sin väg. Kyrkpressen tittar på vad som hände sedan. 17.2.2025 kl. 19:00

betraktat. Det slår mig ibland hur lätt det är att missa det goda hos någon. Inte för att det inte skulle finnas där, utan för att man ofta söker efter något större, något mer iögonfallande. Godhet skriker sällan. Den viskar. Den sitter i ett sätt att se på världen och i en närvaro som inte kräver så mycket eller något tillbaka. 6.5.2025 kl. 13:55

fred. Vem är du? Björn Wallén arbetar med fred och fredsfostran i en orolig tid. Nu är han aktuell med en ny bok om hur du kan jobba med frågan. 5.5.2025 kl. 10:48

Teologi. Vi har kommit närmare varandra. Så säger Albert Häggblom från Slef om Kyrkfolkets teologiska symposium, en samling som varje termin samlar kristna rörelser som vill ha ”Jesus i centrum”, satsa på evangelisation och har en traditionell äktenskapssyn. 6.5.2025 kl. 11:43

FASTIGHET. Pedersöre kyrkliga samfällighet utreder en försäljning av det 25 år gamla församlingscentret i Jakobstad. Möjlig köpare är staden, som behöver utrymme för ett nytt stordagis. 5.5.2025 kl. 10:31

sociala medier. Vad hände med vår moral? Vad hände med vår viljestyrka? Varför bygger barnen så få kojor? Vad hände med vår koncentration? Varför har ungdomar så mycket ångest? Telefonen och de sociala medierna hände. Vad gör vi nu? 2.5.2025 kl. 10:59