Camilla Pagliaroli
Bloggen:
Camilla Pagliaroli
Camilla Pagliaroli är uppvuxen i Österbotten men jobbet, livet och Gud förde henne ut i världen för drygt tio år sen. Nu njuter hon av ett långsammare familjeliv bland olivträd och vinrankor i Toscana.

Våga, vinna - gör en vit pizza!

04.05.2012 12:09
Mat och bak har alltid legat nära mitt hjärta, och här i Italien är det en dröm att kunna gå på frukt- och grönsaksmarknader och bara plocka på sig det som säsongen har att erbjuda, färskt, lokalproducerat och till bra pris. Det var en sån sak som jag inte ens tänkte på att be om, men Gud kände mitt hjärta och placerade mig i matparadiset här i Toscana! Under månadens lopp vill jag också gärna dela med mig lite av mina kulinariska äventyr här.
Inför helgen vill jag tänja på uppfattningen om hur en pizza "ska" se ut och smaka. Vi är ju vana att alltid ha tomatsås som bas, men en vit pizza kan också vara jättegod men en fyllning man gillar! Jag gjorde en med vegetarisk fyllning (foto nedan), men naturligtvis kan man sätta till t.ex. skinka eller lättfräst pancetta (baconbitar) också. Två saker att tänka på: använd rikligt med god olivolja och dränk inte pizzan i smaklös smörgåsost, utan riv hellre en mindre mängd parmesanost, så framhäver du den övriga fyllningen samtidigt.
Camillas vita pizza
Dethär behövs:
1 sats pizzadeg (recept nedan)
Exempel på fyllning: 
Tunt skivad äggplanta (som gärna får ligga och safta av sig med lite salt på en timme eller så, och vill man så skalar man den innan man skivar den, så blir det inga sega kanter)
Gröna eller svarta oliver
Gul paprika
Riven parmesanost
Lite färskmald svartpeppar
Extrajungfruolivolja
Pizzadegen - de flesta har väl sina favoritrecept på pizzadeg, och själv erkänner jag villigt att det tyska brödmixmjöl som Lidl säljer (med jäst och salt färdigt i) ofta får agera pizzabotten hemma hos oss. Jag gillar speciellt det lite mörkare mjölet med solrosfrön i, och då blandar jag alltid en matsked olivolja i smeten redan när jag rör i hop degen, och gör lite mer så det räcker till ett eller två bröd samtidigt. Den är så god att det inte gör så mycket om pizzan jäser lite i plåten också innan jag gräddar den och blir lite tjockare, tycker jag.
Men en riktig italiensk pizzadeg gör man såhär, det fick jag lära mig för 13 år sedan i Mamma Cieris kök utanför Pescara:
1/2 kg (ca 8 dl) mjöl
30 g jäst
1 1/2 - 2 dl vatten
salt
God olivolja till plåten
Tillredning:
Tillred jästdegen och låt den jäsa dragfritt i 30 minuter. Smörj en plåt med rikligt med olivolja. Bulta ut degen på plåten och sätt på fyllningen. Häll eller pensla över lite mer olivolja, speciellt kring kanterna.
Grädda i 200-225 grader ca 20 minuter.
Servera gärna med en fräsch grönsallad med goda tomater och en dressing av olja, balsamvinäger, salt och lite peppar som blandas och hälls över salladen strax innan du serverar.
Buon appetito!
Camillas vita vegetariska pizza - god även som picknickmat dagen efter!

kyrkostyrelsen. Kyrkostyrelsens tjänstemän fick rapp: Uppmanades snabba på omställningen för att banta ner gruppen av dyra centrala ämbetsverk inom kyrkan. Esbobiskopen Kaisamari Hintikka övervakar arbetet. 18.9.2024 kl. 16:20

mat. När Thomas Lundin är utmattad lagar han mat. – När jag är helt slut gör jag ett långkok på två timmar. Då kan jag inte störas med jobbsamtal. Jag är i stunden, jag lyssnar på musik. Jag hör ju hur provocerande det här låter! 18.9.2024 kl. 11:58

orgel. Elis Helenius tog sig an Ekenäs kyrkas orgel för ett och ett halvt år sedan. Trots sin unga ålder har han spelat i tolv olika kyrkor – och uppträtt på konsertsalorgeln i Musikhuset i Helsingfors. 17.9.2024 kl. 18:24

kyrkostyrelsen. Konsulten Eero Laesterä föreslår att Kyrkostyrelsen om fem år har ett enklare uppdrag. Upp till 40 jobb kan bli överflödiga. Borgå stift och kyrka på svenska är inte undantagna. 17.9.2024 kl. 13:39

LATINAMERIKA. I Sydamerika är de lutherska kyrkorna försvinnande små. Men de har sin plats i samhällen som genom årtiondena har förblivit turbulenta. Kyrkpressen talade med ”presidenterna” för kyrkorna i Venezuela och Bolivia. 17.9.2024 kl. 10:00

BISTÅND. När han fick e-post om att allt amerikanskt bistånd stoppas var Wycliffe Nsheka i chock.– Jag har jobbat med bistånd i Uganda i 23 år, och aldrig upplevt något liknande. 12.3.2025 kl. 12:42

Lokalt. Bibeldag med Jesu föräldar som tema ordnas i Solf. Det är länge sedan vi haft nån bibelfördjupningsgrej, konstaterade styrelsen för Kyrkans ungdoms krets i Solf–Sundom och gjorde slag i saken för att rätta till det. 11.3.2025 kl. 15:33

Kolumn. I många år kände jag att jag inte hörde hemma någonstans. Jag växte upp i södra Afrika, dit mina farföräldrar hade åkt för missionsarbete. När vi flyttade tillbaka till Finland hade jag länge svårt att svara på frågan varifrån jag kommer. 11.3.2025 kl. 13:30

Personligt. För länge sedan blev Christer Åberg utsatt för ett knivhuggningsförsök. – Jag blev osedd. Men jag var ung då och hade krafter att komma vidare. Nu är jag äldre. Jag har inte tilräckligt med motkrafter i mig. Jag har märkt att min förmåga och kraft att bearbeta ensam är sämre. 10.3.2025 kl. 14:54

mariehamn. För Frans Erlandsson blev församlingens ungdomsgård en plats där han såg sig förvandlas socialt. 10.3.2025 kl. 14:32