Välkomna till vardagsrummet! Hälsar projektansvariga Gun Geisor och församlingsrådsmedlem Pia Öhman, som är glada åt ny verksamhet på en nygammal plats på församlingens område.
Välkomna till vardagsrummet! Hälsar projektansvariga Gun Geisor och församlingsrådsmedlem Pia Öhman, som är glada åt ny verksamhet på en nygammal plats på församlingens område.

Johannes församling öppnar vardagsrum i Mejlans

Helsingfors.

I dagens samhälle är verksamhet där olika generationer möts viktig, säger Pia Öhman, medlem i Johannes församlingsråd. Men sådana mötesplatser finns det inte många av. Där kan församlingen göra en stor insats.

22.1.2024 kl. 08:00

– Jag hoppas vi kommer att nå folk som behöver det, också dem som inte vet att de gör det. Och så hoppas jag på oväntade möten, säger Pia Öhman.

– Själv ser jag fram emot att komma hit på lunch.

Johannes vardagsrum är en ny verksamhetsform i församlingen, en kravlös mötesplats i Tomaskyrkan i Mejlans.

– Vi ska erbjuda livsnärhet. Gud är nära i praktiken, säger projektansvariga Gun Geisor, som tillsammans med diakon Viivi Suonto är verksamhetsledare i vardagsrumsprojektet. Församlingen får tilläggsfinansiering för projektet av Johannes diakonistiftelse, Stiftelsen Lugnet och Stiftelsen Fanny Wrede.

– Planen är ett vardagsrum där olika åldersgrupper ska kunna mötas, berättar Gun. Efter familjecaféet på förmiddagen kan familjerna stanna kvar och äta lunch med de andra besökarna. Programmet som sedan ordnas under eftermiddagen kan passa flera åldersgrupper.

Öppet tisdagar under vårterminen

Från och med den sjätte februari kommer vardagsrummet att vara öppet varje tisdag, men efter sommaren flera dagar i veckan. Gun och Viivi kommer att finnas på plats, liksom barnledare Oscar Storgårds, som leder familjecaféet.

– Johannes församlingsråd har önskat gå in för generationsöverskridande verksamhet i vardagen. Också i förfrågningar till medlemmar har det framkommit att man vill ha sådan verksamhet. Det är inte helt lätt, vi behöver hitta sätta som fungerar för alla. Men det är spännande att vara med om att utveckla det här, och mycket inspirerande att byta arbetsbild, säger Gun, som jobbat med ungdomar i många år.

– Jag tycker om att bygga nytt och det här känns meningsfullt. Särskilt brinner jag för att kyrkan ska vara delaktig i människors liv, vi ska inte vara något som sker där långt borta någonstans.

Tomaskyrkan bekant

Pia är extra glad åt att församlingen etablerar sig fysiskt i Mejlans.

– Det har saknats verksamhet i Mejlans och Tölö, och Tomaskyrkan är ju bekant för många medlemmar sedan tidigare, säger hon.

Tomaskyrkan hör för närvarande till Töölön seurakunta, men kommer troligen under 2024 att bli ett av Johannes församlings utrymmen.

Frivilliga ovärderliga

Pia hoppas att frivilliga ska kunna hjälpa till i vardagsrummet, till exempel med att promenera med seniorer och med andra vardagliga saker.

– Och vi hoppas att vardagsrumsbesökarna vill dela med sig av tankar och idéer för program. Kanske någon rentav erbjuder sig att själv hålla något litet program, säger Gun.

– Vi vill också samarbeta med andra aktörer som jobbar med frivillighet, med Petrus och Matteus församlingar och många andra, säger Pia.


Vardagsrummets program:

Tisdagar

Kl 9: Vardagsrummet öppnar. Fri samvaro.

Kl 9.30–11: Familjecafé i kyrksalen.

Kl 10–10.30: Musiklek i kyrksalen udda veckor.

Kl 11–13: Lunchservering, vegetarisk soppa, pris 2 euro. Lunchen tillreds av Practicums elever på cateringavdelningen.

Kl 14: Verksamhet av varierande slag i församlingssalen, fri samvaro i vardagsrummet.
I vardagsrummet kan man umgås, dricka kaffe, spela spel, sticka och läsa kaffebordsböcker,
som Tölö bibliotek lovat välja ut och tillhandahålla.

Kl 16: Vardagsrummet stänger. På sikt hoppas Gun kunna hålla kvällsöppet för vuxna med olika program och diskussion.

Så småningom ska vardagsrummet kunna erbjuda bland annat frisör- och fotvårdstjänster och praktisk hjälp med att fylla i blanketter och liknande.

Adress: Rönnvägen 16.

Text: Ulrika Lindblad