Musik är viktigt för Wihtori Karukka, och en tillgång i missionsarbete.
Musik är viktigt för Wihtori Karukka, och en tillgång i missionsarbete.

Wihtori brinner för musik och mission

Larsmo.

Wihtori Karukka vill nå ut till sin egen generation genom mission. Just nu befinner han sig på en bibelskola i Spanien.

12.10.2023 kl. 16:53

Wihtori Karukka befinner sig som bäst i Torrevieja i Spanien. Där studerar han vid Vamos missionsskola sedan ungefär en månad tillbaka.

– Jag har haft mission på hjärtat det här året och funderat mycket på hur man ska evangelisera och missionera, säger Wihtori.

Under en konferens i Finland träffade han en person som tidigare gått i Vamos missionsskola och började fundera på att själv ta det steget.

Varifrån kommer ditt intresse för mission?

– Allt kommer nog från Gud. Bibeln talar ju hela tiden om att lärjungarna ska skickas ut. Mission är en stor del av Bibeln. Jag tror att det är Herren som lagt det här på mitt hjärta.

Wihtori, som är 22 år gammal, har nyligen jobbat som ungdomsledare i Larsmo församling. Efter sin militärtjänstgöring gick han också en ettårig lärjungaskola i Helsingfors som uppenbarligen gav mersmak.

Vill nå ut till unga

Under tiden i Spanien har de hittills behandlat teman som att följa Gud, bön och fasta, olika perspektiv på mission och hur man evangeliserar bland människor man lever nära.

– Det finns ju flera sätt att göra mission på. Man kan missionera i sitt eget hemland eller åka ut till andra länder. I Finland har jag ju språket och kulturen, men där är jag mer medveten om vad folk kommer att tänka om mig. Om man åker till ett annat land har man däremot inte språket och kulturen, men man är kanske lite friare.

Wihtori brinner särskilt för att nå yngre människor i sin egen generation.

– Det skiljer ju sig från människa till människa hur man ska nå dem. Vissa unga är helt omöjliga att nå och man får ingen kontakt. Andra är pratglada och öppna.

En viktig ingång tror han är att bygga relationer, att hitta något gemensamt. Själv har han spelat fotboll och sysslar med musik. Det har han haft hjälp av under sin tid som ungdomsledare.

Utanför bekvämlighetszonen

Hans förhoppning för tiden i Spanien är att han ska bli utrustad så att han i sin tur kan utrusta sin egen församling. Men exakt vad framtiden innebär vet han inte.

– Det är nog bara vad Gud vill. Jag vet inte ens vart jag kommer åka då jag kommer tillbaka till Finland.

– Men jag vet att ungdomar, musik och mission är nära mitt hjärta. Jag vill nå unga, för många unga har det ganska tungt psykiskt.

Det är något som Wihtori själv har erfarenhet av.

– Jag hade knappt hört om Gud innan jag var 17. Han hittade mig då och det är den bästa saken som hänt i mitt liv.

– Det var en jättetung tid för mig med ångest, depression och självhat. Jag är tacksam över vad Herren har gjort för mig. Att få ha Jesus i sitt liv är det bästa man kan ha.

Fram till början av december kommer Wihtori att vara kvar i Spanien. Och det känns bra.

– Starten var lite stressig, jag tycker inte om att åka utanför Finland så det var lite utanför min bekvämlighetszon. I början var det lite stressigt och jag är den enda killen här, så det har varit lite utmanande. Men just nu går det riktigt bra.

Text: Rebecca Pettersson
Foto: Sara Fagerholm