Nicholas Söderlund och Marjo Danielsson visar upp psalmhatten.
Nicholas Söderlund och Marjo Danielsson visar upp psalmhatten.

Lägg en psalm
i hatten!

Åbo.

Psalmhatten är höstens nya medarbetare i Åbo svenska församling. Vilken är din
favoritpsalm? Skriv numret på en lapp och se till att vara med när just din psalm ska sjungas!

12.10.2023 kl. 12:43

Åbo svenska församling har fått en ny medarbetare: Psalmhatten!

– Jag tror det var min idé, den bara ploppade upp i våras när vi funderade på att ha allsångsevenemang i församlingen. Varför inte bara dra ett psalmnummer ur hatten? berättar Nicholas Söderlund, som är tf. kantor i församlingen.

Så här presenterar Psalmhatten sig själv: ”Jag deltar aktivt i församlingens verksamhet och du kan möta mig lite var som helst och när som helst! När vi möts kan du skriva din favoritpsalms nummer på en papperslapp och mata mig med lappen. Då det är dags för att sjunga kan du istället för att bläddra i psalmboken dra en lapp ur hatten.”

– Vi har inte tänkt använda hatten vid gudstjänster, men vid andra evenemang och i smågrupper, säger Söderlund.

Kantor Marjo Danielsson konstaterar att hatten är jättefin: en cylinderhatt. Nicholas hittade den i en utklädningsbutik efter att först ha frågat om stadsteatern skulle ha haft någon gammal hatt som de inte behövde – men tyvärr hade de ingen.

– Vi har tänkt att vi ska ha hatten med oss väldigt ofta, men det har hänt att vi glömt den i kantorsrummet så vi måste lära oss att ta den med oss. Tanken är att vi ska ha med den när som helst och var som helst där vi träffar människor, säger kantorerna.

Den rymmer många psalmer

Också någon av prästerna kan ta hatten med sig när de går till olika träffar och evenemang.

– Och när Psalmhatten blir full måste vi ju tömma den! Eller sjunga jättemycket, skrattar kantorerna.

Just nu innehåller den bara ett tjugotal lappar, och den är stor. Så den rymmer fortfarande många psalmer.

– Jag tänker spontant att den också kunde vara med på kyrkkaffet, säger Marjo Danielsson. På det viset kunde de som var med på gudstjänsten ha en möjlighet att få önska sig en psalm som de kanske gärna hade sjungit i kyrkan.

Vad tror ni att gör att en psalm blir viktig för en människa?

– Jag tror det har med många saker att göra: erfarenheter och upplevelser, förrättningar och gudstjänster. Något har gjort att en psalm kommit dig närmare och tagit sig under ytan, säger Marjo Danielsson.

– Det finns också psalmer som är musikaliskt väldigt intressanta. Det är jätteviktigt för mig. Musik och text måste bilda en perfekt helhet, säger Nicholas Söderlund.

Psalmer kan också vara terapeutiska, och traditionellt har psalmboken också varit en bönbok.

– Gud som haver har ju blivit en bekant aftonbön, säger Marjo Danielsson.

Psalmhatten var med för första gången under Konstens natt i augusti, men härefter ska den alltså synas lite varstans, där någon från församlingen rör sig.

Vilken psalm skulle du själv lägga i hatten – och varför?

– De är så många och de varierar från dag till dag. Men idag (måndagen den 2.10) ska jag nämna Psb 510, Herrens nåd är var morgon ny. Den brukar jag ofta gnola på för den påminner mig om att allt är Herrens nåd och den räcker till för varje ny dag, säger Marjo.

– Just idag skulle jag sätta nummer 895, Kristna, kom i morgonljuset, på lappen. Det är ju en påskpsalm, men egentligen ser jag redan fram emot påsken. På påsken känner man att sommaren är på kommande. Och nuförtiden är jag absolut en sommarmänniska. Psalmen är tonsatt av Kaj-Erik Gustafsson. Han kan skriva psalmer som fungerar fint som allsång och låter som äkta psalmer men ändå har vissa harmoniska överraskningar. Texten och melodin går i denna psalm jättebra ihop, säger Nicholas.

Sofia Torvalds