Mats Fontell är ledande ungdomsarbetsledare i Borgå svenska domkyrkoförsamling.
Mats Fontell är ledande ungdomsarbetsledare i Borgå svenska domkyrkoförsamling.

"Lägerlivet har också en mörkare skuggsida"

Kolumn.

Man frågar mig ibland om lägren var lättare förr. Det var de nog, känner åtminstone jag.

30.8.2023 kl. 16:12

Ytterligare en sommar syns igen i backspegeln. En sommar med mycket sol och värme, just det många önskar sig för att tanka ny energi inför höstens mörker. Inom kyrkans barn- och ungdomsverksamhet betyder sommaren ofta läger. Barn- och juniorläger för de yngre och konfirmandläger för de lite äldre som vanligtvis fyller 15 år det år de blir konfirmerade.

Som ungdomsarbetsledare i Borgå består min arbetssommar av konfirmandläger. Jag gjorde min fyrtionde ungdomsledarsommar i år då jag räknar med sommarjobben under studietiden. De första åren varade konfirmandlägren två veckor, men under åren har de krympt och är idag en knapp vecka. Många läsare har fina lägerminnen fyllda av sol, simning, bollspel, sång vid lägerelden och varm gemenskap. Det har även jag, men lägerlivet har också en mörkare skuggsida.

Man frågar mig ibland om lägren var lättare förr. Det var de nog, känner åtminstone jag. Det har självklart för min del med åldern att göra eftersom det är en viss skillnad mellan att vara 30 eller 60 då man under många dagar utan avbrott ansvarar för ett trettiotal ungdomar dygnet runt. Den aktiva arbetstiden per dygn rör sig kring 15 timmar. Lägren är förstås väldigt olika. Ibland rullar det på utan större bekymmer och utmaningar men det mest normala har nog blivit något annat. Att många ungdomar mår dåligt är allmänt känt. Det tar sig uttryck på olika sätt, det har jag blivit smärtsamt påmind om också under sommaren som gick.

Det kommer ungdomar till konfirmandlägren som inte är i lägerskick, som har svårt att anpassa sig till program, regler och boende med många andra. Vi talar mycket om respekt och trygghet, men att skapa den känslan hos alla i gruppen är inte lätt. Ibland känns det omöjligt. Vi talar också mycket om vår gemensamma säkerhet. I sommar drunknade ett barn på kyrkans läger i Österbotten, fick vi höra på nyheterna. En mardröm, inte minst för de ansvariga ledarna. Hur många gånger har jag inte själv suttit strandvakt och försökt hålla koll på antalet luggar som sprattlar i vattnet.

Samtidigt betyder sommarlägren oerhört mycket för många barn och unga. Skönt men skört kanske man kan säga.

Text: Mats Fontell