Kristian Willis är tf kyrkoherde i Vanda svenska församling.
Kristian Willis är tf kyrkoherde i Vanda svenska församling.

"Det känns som att när jag hittade dig så hittade jag hem"

Kolumn.

Bästa Borgå stift, nu när du fyller 100 år vill jag passa på och gratulera dig!

13.6.2023 kl. 12:02

Bästa Borgå stift, nu när du fyller 100 år vill jag passa på och gratulera dig! Mitt alldeles egna stift, mitt andliga hem i Finlands evangelisk-lutherska kyrka.

Vi har inte känt varandra jättelänge – cirka tio år kanske? Men sedan jag blev en av dina medlemmar har du blivit otroligt viktig för mig. Otroligt viktig? Jo, för att det faktiskt är svårt att tro att jag som inte kommer från ett finlandssvenskt hem, eller ens skrev svenska i studenten, har fått bli en av dina medlemmar (och präster).

Men så glad jag är över att få vara en av dina! Det finns så många fina människor i Borgå stift och alla har de tagit emot mig med öppna armar.

Men så glad jag är över att få vara en av dina! Det finns så många fina människor i Borgå stift och alla har de tagit emot mig med öppna armar. Trots att jag bröt en del när jag först började jobba och fastän jag fortfarande inte alltid vet vilka prepositioner jag ska välja när jag skriver kolumner till Kyrkpressen.

Det känns som att när jag hittade dig så hittade jag hem. Det är hemtrevligt och mysigt här. Din psalmbok är så bra och fylld med glada psalmer. Det finns en så härlig bykänsla här. Det finns en så öppen och positiv anda i alla församlingar som har blivit bekanta för mig. Allt detta får mig att känna att ”Det finns en plats i [Borgå stift], som är bara, bara min”. (Psalm 188).

Jag hoppas att dina egna ska ta emot alla som vill ansluta sig till stiftet lika vänligt och bra som de tog emot mig.

Bästa Borgå stift, jag hoppas och ber att du när du möter de följande hundra åren ska göra det lika öppet och positivt som hittills. Jag hoppas att dina egna ska ta emot alla som vill ansluta sig till stiftet lika vänligt och bra som de tog emot mig.

Till alla sådana människor som söker ett andligt hem, till alla sådana som längtar efter gemenskap och en plats här i vår kyrka som de kan kalla sin egen, till alla dem vill jag säga: ”Välkommen hit till Borgå stift, välkommen hem!”

Ett stort grattis till dig, Borgå stift, med anledning av ditt jubileumsår!

Text: Kristian Willis