Det är viktigt att församlingen ordnar program också sommartid, säger Mari Johnson.
Det är viktigt att församlingen ordnar program också sommartid, säger Mari Johnson.

Sommar i Vanda!

vanda.

Församlingsverksamheten fortsätter rulla trots semestertider. Under sommaren satsar man mycket på gemenskapsbyggande program i Vanda.

31.5.2023 kl. 16:27

I Vanda svenska församling kan du delta i allt från morgonstretch till sommarkonsert i sommar.

– Vi strävar efter att verksamheten ska vara gemenskapsbyggande. På sommaren är det möjligt att till exempel träffas på sommarkaféer och på vår sommar­utfärd. Vi brukar också hjälpa familjer med mathjälp och biljetter till Borgbacken, säger diakon Heidi Salminen.

Projektkoordinator Mari Johnson i Vanda svenska församling anser att det är viktigt att församlingarna ordnar sommarprogram, även om en del standardverksamhet tar paus.

– Sommaren ger ju enorma möjligheter att ha program ute eller åka på utflykt, framför allt tycker jag man ska ta chansen och nyttja närområdet. Jag uppmuntrar alla att ta en titt på inte bara din närmsta församlings program utan hela huvudstadsregionen! Det finns sommarkaféer, utflykter, konserter, dagsläger för barn med mera.

– Jag passar också på att tipsa om en av mina favoriter: Lekholmen. Det är ett förmånligt utflyktsmål för alla åldrar, speciellt de som vill uppleva skärgårdsmiljö men nära stan, tillägger Johnson.

Lekholmen är de svenska Helsingforsförsamlingarnas lägerholme, öppen för allmänheten under sommaren.

I sommar kommer det också att ordnas utfärder för unga i Vanda svenska.

– Vi ordnar utflykter för unga tre onsdagar i sommar, 28.6, 12.7 och 19.7, jag hoppas detta kan vara ett roligt alternativ för dem som kanske inte annars har så mycket program. Vi ordnar också en resa till Stockholm med våra hjälpledare, det ser jag fram emot, säger Johnson.

Problem tar inte alltid semester

Sommaren kan också vara kämpig för många, påpekar Mari Johnson, som är utbildad diakon.

– Det är viktigt att komma ihåg att alla inte reser bort eller har sommarstugor att åka till, ensamheten kan vara stor för alla åldersgrupper.

Behöver man exempelvis någon att prata med finns alltid en diakoniarbetare tillgänglig i Vanda.

– I Vanda svenska finns två diakoner och vi har planerat våra semestrar så att det alltid finns en på plats för samtal och stöd. Man når oss bäst via telefon. Då kan man boka tid för en träff antingen i kyrkan eller hemma, säger Heidi Salminen.

– Bli inte ensam med dina funderingar, inget problem är för litet eller stort, stöd finns att få. Ta modigt kontakt! tillägger hon.

VANDA SVENSKA SOMMARPROGRAM!

Sommarutfärd till Svartholmen fr 2.6 kl. 10.30–15.00.

Träff vid Edesvikens brygga/Sandstrandsvägen 3, 00101 Helsingfors.

Pensionärernas utfärd till Borgå ti 6.6 kl. 9.00–17.00.

Morgonstretch i Prostgårdsparken, torsdagar 8.6, 29.6, 13.7, 20.7 kl. 9.00–9.30 Prostgårdsparken, Kyrkovägen 45. Väck din kropp med dynamiska stretchrörelser. Efteråt en uppfriskande smoothie till förmån för Gemensamt Ansvar.

Uteträning vid Herrgårdsforsens utegym, Tilkuv, 9, fredagar kl. 13 2.6, 9.6. obs to 22.6, 30.6, 14.7, 21.7. Träningen passar vem som helst, kan anpassas till lättare eller svårare.

Grillkväll för unga vuxna to 8.6 kl. 18.00–20.30. Plats meddelas senare. Vi startar sommarsäsongen med grillning!

Pride picnic vid Dickursby biblioteks park kl. 14–20.Uppträdande och program för alla åldrar! Evenemanget är tvåspråkigt och ordnas i samarbete med Vanda stad och föreningar i Vanda.

Seniorcafé ti 20.6 kl. 13.00–14.30 i Bagarstugan, Kurirvägen 1. Andakt, kaffe med tilltugg och allsång med Heidi Åberg.

Sommarutflykter för unga 28.6, 12.7, 19.7. Håll utkik i annonseringen och på webben för närmare information eller ta kontakt med Mari Johnson, mari.u.johnson@evl.fi.

Seniorcafé ons 12.7 kl. 13–14.30 i Dickursby kyrka.

Sommarcafé ons 19.7 kl. 13–14.30 i Martinristi. Mårtensdalsstigen 2.

Sommarkonsert i Helsinge kyrka S:t Lars to 13.7 kl. 19.00–20.00. Helsinge kyrka S:t Lars. Duo Joseida.

Sommarkonsert i Helsinge kyrka S:t Lars to 20.7 kl. 19.00–20.00. Birger’s Ragtime Band spelar traditionell New Orleans Jazz i Helsinge kyrka S:t Lars. Fritt inträde. Program 5 euro.

Högmässa varje sö kl. 10 i Helsinge kyrka S:t Lars. Församlingen bjuder på kyrkkaffe i Laurentius efter högmässorna.