Vid Inremissionshemmet i Larsmo samsas allt i samma byggnad, sovplatser, undervisningssal och matsal.
Vid Inremissionshemmet i Larsmo samsas allt i samma byggnad, sovplatser, undervisningssal och matsal.

På läger till Larsmo

korsholm.

När lägersäsongen är som mest hektisk är det svårt att hitta en ledig lägergård. För konfirmander från Korsholm och Solf är lösningen Inremissionshemmet i Larsmo.

16.5.2023 kl. 21:01

– Orsaken till att vi åker till Inremissionshemmet i Larsmo är att det är en dryg timme från Korsholm. Tidigare hade vi konfirmandläger i Sverige, men om någon behöver evakueras så är det ett stort projekt från Sverige, säger Rune Lindblom som är kaplan i Korsholms svenska församling.

I Korsholms svenska församling har läger ordnats i Larsmo i några år vid det här laget, nu senast vinterskriftskolan. I sommar kommer konfirmandgrupper från både Korsholm och Solf att åka till Larsmo.

– Alla vill ha sina konfirmandläger i början av sommaren, med tanke på semestrar bland annat. Det betyder att alla lägergårdar är upptagna just då. Korsholms kyrkliga samfällighet har ingen egen lägergård, och då har vi inte förtur till någon plats.

Miljön är trevlig vid Inremissionshemmet, anser han.

– Det finns volleybollplan, grillkåta och bastu, och gården ligger vid vattnet, men nackdelen är slussarna intill som reglerar Larsmosjöns djup. Plötsligt befinner vi oss vid en fors där det inte går att simma. Men det finns en allmän badstrand en och en halv kilometer bort dit vi brukar göra utflykter.

Lägerdeltagarna inkvarteras i olika stora rum i första våningen. På övre våningen finns matsal och undervisningssal.

– Alla rum i övre våningen är på linje efter varandra, med tygskärmar som avdelare, så vi kan tyvärr inte ha två olika lektioner samtidigt, men det går ändå, säger Lindblom.

Maria Nykvist är värdinna vid Inremissionshemmet, som upprätthålls av Luthersk Inremission rf. Den kristna lägergården kan hyras av privatpersoner, föreningar och församlingar för allt från läger och utbildningsdagar till födelsedagsfester och dop.

– Folk brukar tycka att det är ett fint ställe och att naturen, med vatten och skog, är fin. Ofta är lägerdeltagarna också hungriga när de är här så de tycker det är god mat, säger Maria Nykvist.

Inremissionshemmet är de fakto lite som ett hem, konstaterar hon.

– Det är hemtrevligt, kanske lite gammalmodigt, men i stället inte sterilt. Många säger att de blir lugna när de kommer hit. Kanske inte alltid konfirmanderna, men det hör ju till, säger hon roat.