Anna Granås hoppas att 
församlingen kan vara ett stöd i människors vardag. 
FOTO: PRIVAT
Anna Granås hoppas att församlingen kan vara ett stöd i människors vardag. FOTO: PRIVAT

"Församlingen ska vara ett stöd i vardagen", säger Anna Granås

KORSNÄS.

Anna Granås har suttit två perioder i kyrkofullmäktige i Korsnäs församling. Hon ställer sig gärna till förfogande igen.

23.11.2022 kl. 09:12

– Kyrkan gör väldigt mycket bra saker i samhället, säger Anna Granås om varför hon valde att ställa upp i församlingsvalet på nytt.

– Och vårt samhälle är ju byggt så att det krävs att medborgarna engagerar sig. Annars rullar det inte runt!

Till vardags arbetar Anna Granås som lärare vid Yrkesakademin i Österbotten. Hon är utbildad språklärare, men har arbetat mycket med förberedande utbildningar, främst för invandrarstuderande som är på väg in i yrkesutbildning men behöver lite tid för att träna upp sina färdigheter först.

På fritiden kopplar hon bäst av med musik och olika projekt hemma på gården. Men tiden räcker också till för föreningsengagemang.

– På sistone har jag varit mest aktiv i Taklax UF. Under det senaste året har vi haft stora projekt med en vandringsled på gång.

Anna Granås är yngst av dem som kandiderar i församlingsvalet i Korsnäs, men har ändå hunnit vara medlem i kyrkofullmäktige sedan 2015. (När denna tidning går i tryck är valresultatet ännu inte klart.)

Intresset har inte mattats av. Hon tycker att arbetet är meningsfullt – fast inte alltid lätt.

– Trots att jag har suttit två perioder är det inte enkelt för en vanlig person att förstå sig på ekonomin som vi ska ta beslut kring och liknande saker.

– Men man ju är inte ensam i besluten utan det sitter en grupp på 15 personer om det! Och församlingens anställda har ju också koll på läget och kan informera och förklara, säger hon.

Vad ser du som viktigast i församlingens arbete?

– Församlingen ska så långt som möjligt vara ett stöd i vardagen för människor – människor i olika åldrar och skeden av livet, säger Anna Granås.

– Det är ju ofta vid de stora stunderna som människor söker sig till församlingen, som vid giftermål, men nog har församlingen en stor roll i vardagslivet också för många.

Hon är nöjd med sin församling och konstaterar att den har väldigt mycket fint arbete på gång. Om hon saknar något är det verksamhet för unga vuxna.

– Barn- och ungdomsgrupper finns, liksom samlingar för äldre som är lediga dagtid. Men när det gäller grupper för arbetande medelålders människor och unga vuxna – där fattas någonting.

– Men vi är ju inte heller en lätt målgrupp att nå, konstaterar hon i samma andetag.

Med sin erfarenhet från föreningslivet vet hon att det ofta är samma bekymmer där.

– Det är svårt att engagera människor som är i arbetslivet och hitta det de skulle orka med.

”Det jag gör, det räcker”

Anna Granås har en positiv livssyn och vill gärna lyfta fram tacksamheten som en slags grundton i livet.

– Jag tänker att det är viktigt att man ser det fina man har, och att man kan känna sig nöjd med sitt liv.

Ändå är det klart att det ofta känns som om det man gör inte är tillräckligt, säger hon. Det är sällan man landar i känslan att det jag gör, det räcker.

– Man gör inte tillräckligt som förälder, och man gör inte tillräckligt på jobbet. Man borde engagera sig mer, och man borde göra mera för miljön … Så är det på nästan alla plan i livet.

– Men om man ibland kan hitta den där tacksamhetskänslan, så kanske det väger upp lite!

Anna Granås

Bor i: Taklax, Korsnäs.

Jobbar som: lärare vid Yrkesakademin i Österbotten, Närpesenheten.

Familj: man och två barn, 9 och 14 år.

På fritiden: Har hållit på med musik hela livet, trivs utomhus, är hemkär.

Hur orkar man bäst under den mörka årstiden? ”Idag skiner solen, och mitt tips är att ta vara på ljuset. Passa på att vara ute i naturen när det är möjligt!”

Pian Wistbacka