Uppsamlingsplatser för alla som vill donera finns i de olika församlingarna.
Uppsamlingsplatser för alla som vill donera finns i de olika församlingarna.

Diakonin hjälper i jultid

korsholm.

Om du behöver hjälp eller vill hjälpa är diakonins julutdelning något för dig. Utdelningen riktar sig till alla som av någon orsak hamnat i en knepig sits.

24.11.2021 kl. 15:09

– Julutdelningen riktar sig till helt vanliga människor, som av någon orsak har hamnat i en knepig situation, berättar Nina Andrén som är diakoniarbetare i Kvevlax församling .

– Det kan handla om arbetslöshet, fysisk eller psykisk ohälsa, missbruksproblematik eller att man är ensamstående förälder. Det finns även de som har jobb och kanske klarar sig med nöd och näppe vissa månader men andra månader inte alls.

De som varje år nås av julutdelningen ökar för varje år.

– Att hamna i ekonomiska kriser är sällan självförvållat och har många gånger uppstått på grund av olyckor, långtidssjukskrivningar eller ändrade familjeförhållanden. Tyvärr har även coronakrisen ställt till det för många. Detta år kanske du behöver hjälp, nästa år kanske du kan hjälpa, säger diakon Hanna-Maria Hakala i Korsholms svenska församling.

Diakoniarbetare Joanna Holm i Solfs församling konstaterar att julen kan vara tung både ekonomiskt och psykiskt.

– Jag vill uppmana dem som upplever att de har behov av hjälp att ta kontakt. De som sköter om julutdelningen har naturligtvis tystnadsplikt.

Nina Andrén är tacksam över alla som bidragit till insamlingen genom åren.

– Hjälpen har verkligen gjort skillnad. Största delen av hjälpen har gått till de familjer där december ofta är en månad av ångest, där föräldrarna sörjer över och skäms för att de inte kan ge sina barn det som andra barn får.

Kyrkan har en bestående uppgift enligt diakoniarbetare Leif Galls i Replot.

– Som kyrka måste vi ständigt, och kanske speciellt i jultid, kunna peka på att det alltid finns hopp.

Jultutdelningen i de olika församlingarna:

SOLF

Om du behöver hjälp, vet om någon som behöver hjälp eller själv vill hjälpa: Kontakta Joanna Holm 050 5414740 före 5.12.

Donationer kan föras till prästgården, Lovisas missionsstuga och M-market.

KVEVLAX

Insamlingen pågår 26.11–12.12, men ta gärna kontakt så snabbt som möjligt.

Platser: Röda Korsets Kvevlaxavdelning har insamling i butikerna. Under samma tid kan man också ta med sådant man önskar ge till gudstjänsterna eller till pastorskansliet.

Info: Nina Andrén, tfn 044 0462312.

KORSHOLM

Församlingen samarbetar med några Marthaföreningar och Hembygdsföreningar. Insamling på följande ställen:

29.11 kl. 18–20 i Smedsby församlingsgård och kl. 18–19 i Karperö UF Strandlid utanför Martharummet.

30.11 kl. 18–20 i Smedsby Församlingsgård och kl. 18–20 i Singsby UF.

Kontakta diakonerna om du har frågor eller inte kan komma på insamlingsdagarna: Hanna-Maria Hakala 044 322 6707 eller Sandra Mörk 044 356 0530.

REPLOT

Kontakta diakoniarbetare Leif Galls, tfn 044 352 0156, eller kansliet, tfn 044 3560543, om du har frågor eller vill bidra med julgåvor.

Du kan hjälpa så här!

  • Ett bra sätt att hjälpa till är att ge en gåva via församlingarnas diakonifonder där gåvor som ges kanaliseras till hjälpbehövande: FI07 4970 1440 0007 15 BIC: HELSFIHH (Polisens tillståndsnummer RA/2020/1354). Sätt församlingens namn i meddelanderutan, så går pengarna till rätt församling.
  • Alla kan göra skillnad med en större eller mindre gåva: godis, kaffe, torrvaror, hygienprodukter, oanvända leksaker, böcker, spel, lakan, handdukar, filtar, stickade sockor och vantar eller ett presentkort. Också företag är välkomna att delta i julutdelningen. Diakonin förmedlar gåvorna.
Ulrika Hansson