Camilla Ekholm vigdes till tjänst

kyrkoherdeinstallation.

Mycket människor, mycket värme och adventsstämning. Det var söndagen i Sibbo i ett nötskal då församlingen fick en ny kyrkoherde i Camilla Ekholm. Samtidig gjorde också nya kaplanen Helena Rönnberg också sin första arbetsdag.

1.12.2019 kl. 20:09

Dagen började med högmässa i kyrkan där Camilla Ekholm välsignades till tjänst av bland andra biskop Bo-Göran Åstrand och domprosteriets kontraktsprost Mats Lindgård.

Dagen fortsatte sedan med installationsfestligheter i församlingshemmet och där var det en diger skara personer som framföra sina gratulationer till den nya herden. Först ut var Sibbo kyrkliga samfällighets ekonomichef Jenna Rask-Backman. Hon konstaterade att Ekholms företrädare Helene Liljeström lämnat stora skor att fylla efter sig.

– Men under de fem år du Camilla har jobbat i församlingen så har jag nog sett att om det är någon som har fötter stora nog att fylla de skorna så är det du. Men det råd jag skulle vilja ge dig är att komma ihåg att ta av dig kyrkoherdeskorna när du kommer hem från jobbet på kvällen och lägga på dig ett par riktigt bekväma yllesockor i stället. Då känns det bättre att igen ta på sig jobbskorna följande dag, sade Rask-Backman.

Sibbos kommundirektör Mikael Grannas hoppades och trodde att kommunens samarbete med församlingen fortsätter i samma goda anda som det gått under föregångaren Helene Liljeströms tid.

– Det är vårt gemensamma arbete att se till att Sibbobornas andliga och fysiska välmående är i skick. För Sibbos del ser det bra ut med tanke på framtiden. Vi är en av få kommuner i landet som kan hoppas på befolkningstillväxt, men också för vår del kommer det att finnas utmaningar, sade Grannas och tog som exempel att andelen kommuninvånare som är över 65 år kommer att öka drastiskt de kommande 20 åren.

Församlingsrådets viceordförande Anders Backström betonade i sitt tal att Ekholm har många goda egenskaper för att bli en bra kyrkoherde och lyfte i sitt tal fram tre av dem.

– Efter att ha sett dig jobba här kan jag säga att du för det första har empati. För det andra är du intelligent. Och det tredje egenskapen jag sett som jag tror du kommer att ha nytta av är att du är handlingskraftig.

Helene Liljeström konstaterade för sin del att det var ett ovanligt lyckat drag av domkapitlet att skicka Camilla Ekholm som församlingspastor till Sibbo för fem år sedan.

– Du är en person som ser alla och det skulle aldrig falla dig in att dela in människor i kristenhet och mänsklighet. Det är en fin gåva att kunna se alla.

I sitt tal Erkände Liljeström att kyrkoherdejobbet nog har sina utmaningar ibland.

– Livet som kyrkoherde är både glädje och sorg, tårar och skratt. Men det är framför allt välsignelse.

Camilla Ekholm själv sade att hon är tacksam över att ha fått växa upp i Sibbo svenska församling.

– Det har betytt mycket att ha fått växa upp i en församling där en kvinna varit kyrkoherde. Du har varit en bra förebild, sände hon som hälsning till Helene Liljeström.

Hon sade också att hon känt sig välkommen i församlingen från dag ett.

– Jag minns första dagen när jag kom hit och skulle börja jobba här i Sibbo. Jag kände mig lite osäker. Men när jag kom in i aulan så stod Gösta Steffansson där och konstaterade välkomnande att ”Nu är du här!”. Det betyder så mycket när man känner sig välkommen och det var med lätta steg jag gick vidare därifrån aulan. Det finns en värme i den här församlingen som är svår att beskriva, sade Ekholm.

Det lyfte också biskop Bo-Göran Åstrand fram i sitt tal.

– Den värmen tyckte jag att man kände av i mässan idag. Och vi ska också komma ihåg att det är det, nattvardsbordet och Jesus Kristus som håller ihop oss, inte våra åsikter.

Han var också inne på samma linje som Rask-Backman.

– Något av det viktigaste för en kyrkoherde är kunna att stiga upp från arbetsbordet och konstatera att man är färdig för dagen och i stället gå hem till köksbordet. Där, tillsammans med din man och dina barn, får du också kraft och glädje som du behöver i ditt arbete.

Nicklas Storbjörk
I somras fick Svenska församlingshemmet en vattenläcka, och sedan dess har huset inte haft varmvatten.

Borgå. Borgå kyrkliga samfällighets omstridda fastighetsstrategi har återremitterats till gemensamma kyrkorådet. – Nu får församlingsråden i lugn och ro säga vad de tycker om fastighetsläget, säger domprosten Mats Lindgård. 5.12.2019 kl. 15:42
Café Torpet har beskrivits som ett vardagsrum där människor kan komma samman.

engagemang. Det nedläggningshotade Café Torpet i Södra Haga i Helsingfors får en fortsättning tack vare en förening som grundats av lokala invånare som vill ha kvar caféet. 4.12.2019 kl. 14:27

delaktighet. – Kyrkans delegation för tillgänglighet och funktionsvariationer konstaterade för några veckor sedan att vi gör historia eftersom det inte finns något motsvarande ännu i de nordiska kyrkorna, säger Katri Suhonen och hänvisar till Aktivt delaktig – Kyrkans handlingsprogram 2019–2024. 3.12.2019 kl. 16:32
Kjell Westö önskar sig en jul med rimligare konsumtion.

adventstid. Författaren Kjell Westö är svag för adventstiden och julen. Han brukar besöka kyrkor för att sitta ner och fundera en stund – trots att han inte själv är medlem i kyrkan. 28.11.2019 kl. 12:00
Sofia Torvalds och Maria Sann står för text och bild i kyrkans julkalender.

julkalender. Församlingarna i huvudstadsregionen delar ut en julkalender till sina medlemmar. Glad adventstid önskar din församling! 28.11.2019 kl. 11:37

betraktat. "Det går så lätt att förvandla den här tiden till ett enda långt fredagsmys. Glögg och pepparkakor för hela slanten. Men ska vi under den här adventstiden försöka slå följe med mannen som lånar en åsna för att komma närmare oss?" frågar Juanita Fagerholm-Urch. 30.11.2019 kl. 09:00
Kyrkpressens utdelningsdag är nästa veckas tisdag – men många i Österbotten får den tidigare, med morgonposten.

utdelning. Poststrejken är slut och idag trycks Kyrkpressens adventsnummer. På många håll hinner tidningen tyvärr inte fram till första advent 27.11.2019 kl. 14:58

Migrationsverket. Efter Europeiska människorättsdomstolens avgörande meddelar nu Migrationsverket att man kommer gå igenom femhundra negativa asylbeslut. 22.11.2019 kl. 13:57

betraktat. "Domedagen är som en helig dans då Jesus kommer att blåsa ut, rensa ut, döma ut all synd, all smärta, all ondska och allt lidande från världen." 23.11.2019 kl. 12:00
Niklas Wallis förordnas till tf. kaplan, Timo Saitajoki till kaplan och Anders Store till kyrkoherde i nya Kronoby församling.

nytt från domkapitlet. Domkapitlet i Borgå stift hade möte på torsdagen och i vanlig ordning var det en diger föredragningslista man behandlade. 22.11.2019 kl. 13:28
Slutet nått