I nya Puls: fr.v. Christoffer Perret, Susanna Pimenoff, Elin Gädda, Hanna och Tuomas Rosqvist.

De två halvorna av splittrade Puls i Helsingfors söker sig nu nya vägar

PULS.

Det har gått ett halvt år sedan de aktiva i det karismatiska lekmannakonceptet Puls lade ner i Petrus församling i Helsingfors och gick sin väg. Kyrkpressen tittar på vad som hände sedan.

17.2.2025 kl. 19:00

Om söndagseftermiddagarna i ett gråvintrigt Helsingfors hålls två svenska gudstjänster med starka lekmannainslag på varsitt håll i stan, nästan samtidigt. De heter båda Puls. Vi besöker dem båda.

Klockan halv fyra möts ett 20-tal människor i Petruskyrkan i Månsas, en sextitalsförort med små butikstorg och låga höghus.

Klockan halv fem i Heliga hjärtats kapell i Berghäll möts ett 30-tal, ibland upp till 50, i ett jugendtempel strax ovanför lätt ökända Helsingegatan, på gränsen till stadens nya hipster-innerstad.

Ett halvt år har gått sedan konflikten i Petrus församling, då många aktiva i lekmanna­gemenskapen Puls gick sin väg, besvikna på församlingsråd, kyrkoherde och domkapitel, för att starta eget.

Videoskärmar med lovsångstexter tänds nu på två håll. Samma ackordkomp på likadana svarta flyglar. Samma lite ovana slammer med mikrofoner och stativ. Samma Pulsformat.

”Där Jesus är i centrum”

Elsa Sandås är glad och utåtriktad och kommer fram och hälsar eftersom jag är ett nytt ansikte här i nya Puls Helsingfors.

Elsa Sandås går i nya Puls Helsingfors.

Elsa kommer från Vörå och är uppvuxen i flera olika frikyrkor. I Helsingfors där hon jobbar som lärare har hon landat i Puls och sedan följt med utbrytargruppen som nu samlas här.

– Jag trivs överallt där Jesus är i centrum, säger hon och behöver skynda vidare bort till sina vänner.

De fyller snart en bänkrad, unga kvinnor och nån kille, snart står de med semilyfta händer i det första lovsångspasset.

Alla går under förnamn i gudstjänsten. Vi ber för Karin som ska på bibelskola till Skottland, Tuomas är gudstjänstvärd, Fiona leder lovsången, Erika på violin, Susanna är förebedjare och Toffi leder bibelstudiet ur Apostlagärningarna.


Ville ha förening i församlingen

Christoffer ”Toffi” Perret är it-ingenjör och före detta chef i fotbollsklubben HIFK och prästson. Han var en av ledarna i gamla Puls, och är det också nu i nya Puls Helsingfors. I samfälligheten i staden, landets största, hade han förtroendeuppdrag och var viceordförande i mäktiga kyrkofullmäktige.

I april 2024 kom beslutet från domkapitlet att ny kyrkoherde i hans församling Petrus blir en präst som själv varit medlem i församlingen i många år, Pia Kummel-Myrskog. Valet gjordes av domkapitlet i Borgå sedan församlingsrådet hade röstat oavgjort mellan henne och motkandidaten.

En utomstående präst och valberedare hade formellt nominerat en annan präst som också var Pulsgruppens favorit, men domkapitlet stod fast vid Kummel-Myrskog som mera erfaren för ledaruppgifter.

"Vi är inte inom kyrkan, men inte utanför den heller."

Vad som hände sedan är båda sidor ganska överens om: Pulsgruppen ville verka i Petrus församling, men inuti den som en fristående förening. Pia Kummel-Myrskog ansåg att det inte gick för sig om hon som kyrkoherde skulle svara för verksamheten.

Christoffer Perret säger att Puls ultimatum i det läget inte borde ha överraskat någon när 46 medlemmar sedan tog sig själva på orden och gick.

Puls Helsingfors hyr nu in sig hos den evangeliska väckelsen med gudstjänster om söndagarna efter evangeliska Slefs mässa. Kyrkkaffe är det efteråt med ost­smörgås och gurka, familjärt kring enkla vita bord som kapellet delar med en kristen skola.

– Vi är inte en inomkyrklig väckelserörelse, men inte utomkyrkliga heller. Och inte en egen förening, säger Christoffer Perret.

I en nyvald ledningsgrupp sitter förutom honom Susanna Pimenoff, Hanna och Tuomas Rosqvist och Elin Gädda.

En ram för gruppens ekonomi låg klar för Puls Helsingfors – projektföreningen Petrus Plus som några unga i det dåvarande Puls hade registrerat 2021. Den leds dock inte av ledningsgruppen, utan av en helt annan styrelse med it-utvecklaren Mattias Kallman som ordförande.

Vänner och bekanta

Petrus har i Helsingfors haft den tydligaste teologiskt konservativa profilen bland de svenska evangelisk-lutherska församlingarna i stan. I åsiktsmätningar inför församlingsvalet var kandidaterna i Petrus starkt delade bland annat i hbtq-frågan.

Efter kyrkoherdevalet våren 2024 ville Christoffer Perret lämna sitt engagemang i Petrus. Han undrade om det var bara han själv som var ute och cyklade.

– Men det kom tydliga signaler från vår gemenskap. De som har new age-bakgrund kunde inte längre komma till Petrus om man i ett rum har yoga och i rummet intill vill bli fri från yoga, säger han.

Puls Helsingfors vill ändå att splitten inte ska krokas på de klassiska konfliktfrågorna i kyrkan just nu. Också annat spelar in.

"I ett rum har man yoga och i rummet intill vill andra bli fria från yoga."

Puls var i Petrus en gemenskap av vänner och familjer. Puls samlade människor från andra församlingar, orter och kyrkosamfund, vilket också krockade med Petrus som luthersk lokalförsamling.

– Jag trivdes jättebra i Puls som det såg utdå, och jag håller med Puls vision. När jag efter kyrkoherdevalet hörde att Puls vill gå ur var det självklart för mig att gå med. Jag har många vänner här, säger Elin Gädda, frisör och butikshjälp och yngst i nya Puls Helsingfors ledningsgrupp.

Flera som Kyrkpressen har talat med har kritiskt sagt att Puls blev en inre krets i Petrus. Det fanns de som kände sig utanför, också efter att länge ha försökt engagera sig i gruppens kärn­idé om att vara lärjungar tillsammans.

Alla Pulsaktiva följde inte heller med vid utmarschen från Petrus. En del har droppat av till evangeliska Slef eller till frikyrkor i stan. Andra är obekväma med att binda sig till allt frivilligjobb nya Puls Helsingfors förutsätter – nu utan stöd av folkkyrkans etablerade ramar.

Här växte Puls under 15 års tid - nu har många aktiva lämnat Petruskyrkan.

Färdiga former

I Petruskyrkan i Månsas tänds en rödgul spotbelysning utmed altarväggen, när det ska bli lekmannagudstjänst här.

Samlingen leds av Janne Silfverberg, församlingssekreteraren. Församlingens präst Anne Koivula är både predikant och kantor vid flygeln i dag, civilklädd men i prästkrage. Lovsångerna låter som de i Berghäll, men här firas dessutom nattvard.

Trots kärngänget som gick har Petrus församling hållit kvar Puls. Kyrkoherde Pia Kummel-Myrskog säger ändå att man småningom ska byta namnet till något annat, när man väl hittat på ett.

Mycket är nu öppet och söker sina nya former, säger Camilla Vuoristo som är ansvarspräst för resterna av gemenskapen i Petrus. Splittringen känns som ”en sorg”, säger hon.


Camilla Vuoristo är ansvarspräst i "gamla Puls".

Men i både nya och gamla Puls droppar nya människor till. Eva, pensionerad tandläkare, är textläsare här i Månsas. Hon har länge sökt sin plats i sin församling och säger att hon trivs bättre i Puls nu än innan.

– Jag behövdes liksom inte alls där. Allt var färdigt och det var människor som hade hållit på i många år, säger hon.

En snabb sommar

Kyrkoherde Pia Kummel-Myrskog – tillsvidare bara tillförordnad i tjänsten – verkar ha blivit överraskad över hur fort Pulskonflikten rullades ut under en sommar.

–Det var början på en diskussion som tog slut.Och sedan bestämde ett gäng att de går vidare. Jag blev ledsen, säger hon.

Hela Petrus församling anser hon ändå att till sist kom att definieras mycket av just Puls. Den är mycket annat också, säger hon.

Nya kyrkoherden – omstritt val av Pia Kummel-Myrskog fick aktiva att sluta.

Sin tidigare information om att den karismatiska gemenskapen i Puls ska haft ”andliga övertramp som gjorde en del rädda” säger hon sig ha fått bekräftad.

Nånting du själv kunde ha gjort annorlunda?

– Det skulle ha varit bra att ha en direktkontakt med Pulsgruppen. Nu gick jag via deras ledningsgrupp. Men själva Pulsgänget träffade jag egentligen aldrig, säger hon.

Men livet går vidare. I församlingsrådet har Pamela Granskog, till vardags sakkunnig vid ett ministerium i stan, tagit över som viceordförande, efter sin föregångare som slutat efter elva år. Rådsmedlemmar Susanna Pime­noff och Christoffer Perret som nu driver Puls Helsingfors beviljades förra veckan avsked ur rådet

Pamela Granskog hör till dem som jobbar med nya diskussionskvällar i Petruskyrkan där kyrkan ska möta samhället och kulturen, hoppas hon.

– Det är jätteviktigt att fråga hur vi möter de behov som finns på vårt område. Vi vet att vi har ganska mycket barnfamiljer och barn procentuellt sett. Hur ska vi få dem att inte bara nå en gemenskap, utan församlingen som helhet?

Text och foto: Jan-Erik Andelin


betraktat. ”Kom ihåg att ni kan berätta om alla era problem till Jesus”, säger barnledaren under miniorandakten. Jag är nio år och lyssnar uppmärksamt medan lågan från andaktsljuset i mitten av ringen fladdrar. Bredvid ljuset på golvet ligger den lilla ljussläckaren av metall. Snart ska någon av barnen få använda den när andaktsstunden är slut. Det är inte min tur idag. 8.9.2024 kl. 15:09

BISKOPSMÖTET. Biskop Mari Leppänen fick stöd av centrala namn i biskopsmötet. Hon ville rösta ut Sley och Kansanlähetys som bygger nätverk för dem som motsätter sig kvinnor som präster. Vid mötet som hölls på Åland föll rösterna 7 – 3. 6.9.2024 kl. 10:25

FÖRLUST. För fem år sedan förlorade Anders och Iris Värnström sin son. Det var en tid präglad av chock, sorg och oro över att något förblev osagt. Men också av att tvingas öppna sitt vuxna barns post. – Jag kände bara att det inte var min sak att göra. Ändå behövde jag göra det, säger Anders. 5.9.2024 kl. 16:45

KYRKHELG NORD. I år har Kyrkhelg Nord väckt känslor i alla läger, både inom och utanför kyrkan. – Jag är tudelad inför utvecklingen, säger Per Stenberg, kyrkoherde i Karleby svenska församling. 4.9.2024 kl. 10:56

UNGDOMSFRÅGOR. Christer Romberg är ny sakkunnig i ungdomsfrågor, men på fältet är han redan gammal i gemet. 2.9.2024 kl. 17:01

BÖCKER. Christa Mickelsson och Sofia Torvalds är kolleger på Kyrkpressen, men också goda vänner. De är båda bokaktuella i höst. I sina nya böcker avhandlar de hur man reser sig efter ett fall, respektive hur man egentligen ska tas med livssorgen. 1.9.2024 kl. 19:06

fotboll. Borgå stifts lag Ankdammen United var det mest jämställda laget i kyrkans turnering Gloria Patri – men tyvärr räckte det inte ända fram. – Vi kämpade hårt men det var tungt, konstaterar lagledaren Kristian Willis och lagkaptenen Lukas Brenner efter en svettig dag i Vierumäki. 30.8.2024 kl. 17:36

kyrkkaffe. Stämningen på kyrkkaffet är inte alltid hundra procent avslappnad – men det gör ingenting. Vid kaffebordet lär vi oss också att möta människor som inte är som vi eller tycker som vi, skriver Edit Koskinen. 28.8.2024 kl. 16:43

festival. Att retreatgården Snoan fortfarande finns, behövs och verkar, det ska firas den 13–15 september. – Vi ser fram emot en fest med glädje, en fest för vad som varit och för vad Snoan har betytt, säger Kalle Sällström. 28.8.2024 kl. 16:17

SPLITTRING. För tjugo år sedan grundade Robin Nyman och Matti Aspvik en gudstjänstgemenskap i Jakobstads svenska församling. Sedan lämnade de församlingen, och många följde med in i den nya gemenskapen. Idag ser de att de gjorde mycket genuint och fint – men de ser också uppror, besvikelse och att de fastnade vid perifera saker. 26.8.2024 kl. 15:36

konflikt. Puls Helsingfors och Christoffer Perret svarar på frågorna kring gemenskapen som lämnat Petrus församling i fråga-svar-form på Puls Helsingfors webbsida. ”Vi fick klara besked”, säger de – men kyrkoherde Pia Kummel-Myrskog menar att diskussionen knappt hann börja. 25.8.2024 kl. 11:57

SPLITTRING. En stor del av de lekmän som varit aktiva i Puls-gemenskapen i Petrus församling i Helsingfors lämnar Petrus och bygger något nytt. De hade sin första samling i SLEY:s utrymmen i Helsingfors igår, söndag. 19.8.2024 kl. 14:33

SÖNDAGEN. Vi människor söker mening, vi söker förklaringar och logiska resonemang för att kunna förklara världen. Vi vill kunna förklara det vi ställs inför, särskilt då olycka drabbar oss. Varför sker det här? Varför sker det här mig? 18.8.2024 kl. 09:00

diakoni. Några diakoniarbetare runtom i Borgå stift kommer blogga på Andetagbloggen varje fredag med en text som tangerar diakoni på något sätt. 16.8.2024 kl. 19:09

LIVSBERÄTTELSE. Han trodde att han var immun mot den sektliknande församlingens manipulation. – Jag trodde att jag kunde hålla mitt huvud kallt. Ändå drogs jag in i församlingen på grund av min tro och mina sårbarheter, säger David Sandström. 14.8.2024 kl. 08:00

FINLANDS SCOUTER. I år samarbetar insamlingen Gemensamt Ansvar med Finlands Scouter. Temat för årets insamling är ungas möjligheter att drömma och bygga en trygg framtid. Emma Portman jobbar som koordinator för medlemsutveckling hos Finlands Svenska Scouter 3.3.2025 kl. 16:13

Ukraina. Att tända ett ljus känns som en liten sak, men det är något med ljus – det ger ändå en känsla av att något är lite bättre, säger ukrainska Iryna Gorkun-Silén om den ljuständning för Ukraina som Helsingfors kyrkliga samfällighet ordnade på treårsdagen av Ukrainakriget. 28.2.2025 kl. 20:47

HALLÅ DÄR. Hon startar en ny barnkör i skolorna i vår. – Att sjunga i kör är en bra form av gemenskap, det motverkar ensamhet, säger hon. 28.2.2025 kl. 21:10

Kolumn. Det ingår i mina arbetsuppgifter som diakoniarbetare att på torsdagar hjälpa till med matutdelningen AndreasHelps i Helsingfors. Mathjälpen har redan pågått i tio års tid. 28.2.2025 kl. 21:06

val. Teologie magister Benjamin Häggblom har utsetts till sjukhuspräst i Vasa. Sedan november 2024 har han vikarierat som sjukhuspräst. 26.2.2025 kl. 19:49