Kammarkören Psallite i Korsholms kyrka med Susanne Westerlund som dirigent.
Kammarkören Psallite i Korsholms kyrka med Susanne Westerlund som dirigent.

Ett levande musikliv!

korsholm.

Körer, orkestrar, konserter och musikaler – det finns något för alla i församlingarnas utbud. De flesta grupperna är redan igång. – Det här är ändå inget hinder för att komma
med och prova på en ny musikform, säger kantor Rodney Andrén.

28.9.2022 kl. 14:09

Höstens musikliv är igång för fullt i Korsholm, Solf, Kvevlax och Replot. Det är många som tagit ett steg in i musicerandet tack vare den lokala församlingen. Och faktum är att det finns något för de flesta smaker – både för dem som vill medverka och för dem som vill lyssna.

– Eftersom vi redan kommit en bit in på höstterminen så har de flesta grupper redan börjat. Det här är ändå inget hinder för att komma med och prova på en ny musikform. Speciellt i barnkören kommer det ännu in nya barn, då det tar tid för föräldrarna att få ihop barnens scheman, säger Rodney Andrén som är kantori Kvevlax församling.

– Musikverksamheten är i första hand tänkt att stöda församlingens verksamhet, gudstjänster, samlingar och projekt, tillägger han.

Ett fint exempel på det är körverksamheten i Solf. Där har bland annat barnkören Solfångarna startat.

– Vi sjunger roliga sånger och använder musik och rörelser för att uttrycka oss. Ibland uppträder vi på gudstjänster och andra tillställningar. Under hösten deltar vi i familjegudstjänsterna på mikaelidagen och första advent, säger Heidi Lång som leder kören.

I Solf sjunger också Koralkören som leds av tf. kantor Patrik Vidjeskog.

– Koralkören är en blandad projektkör som medverkar i gudstjänsten vid utvalda helger ett par gånger per termin. Förutom egna sånger stöder kören då också församlingen i psalmsången.

Under hösten medverkar kören under Alla helgons dag och första advent.

– Vi sjunger inga svåra saker. Alla gamla och nya sångare är hjärtligt välkomna med! säger Vidjeskog.

Orkestern Skäriblåset i Replot fortsätter öva på torsdagar i oktober. Om man vill ansluta sig är det en fördel om man är notkunnig och har spelat tidigare.

– Inspirationen ligger i att träffas och spela tillsammans. Musicerandet är ett gemensamt bygge där vi kommer vidare en aning varje gång, säger Robert Kronqvist som leder orkestern.

Korsholms svenska församling har ett digert utbud i höst, inte minst tack vare musikskolan.

– Det känns mycket bra att musikverksamheten får börja återgå till det normala efter pandemin. Och säsongen med julsånger ser jag alltid fram emot, säger Ann-Christine Nordqvist-Källström som är kyrkomusiker i Korsholms svenska församling.

MUSIKEN UNDER HÖSTTERMINEN

Korsholm

Sång- och musikgrupper

Körskola, åk 1 - 4, Korsholms kyrka, onsdag kl. 17.30-18.10, Erica Nygård. Start 14.9.

Ungdomskören Germivox, från åk 5, Sockenstugan, torsdag 17.30 – 18.15, Erica Nygård. Start 15.9.

Kör för alla, församlingshemmet (servering från kl. 18.30) varannan onsdag (udda veckor), A-C Nordqvist-Källström. Start 14.9.

Korall-kören (kyrkokör), Korsholms kyrka, torsdag kl. 19-20.30, A-C Nordqvist-Källström. Start 8.9.

Kammarkören Psallite, Korsholms kyrka onsdag kl. 18.45-20.45, Mari Renvall och A-C Nordqvist-Källström. (kontakta A-C N-K) Start 17.8.

Orkester för alla, Sockenstugan, varannan tisdag kl. 19-20.15 (udda veckor), Rainer Holmgård. Start 13.9.

Korsholms kammarorkester, Korsholms kyrka, fredag kl. 18.15-20.15, Erica Nygård. Obs! Start 2.9.

Adelcrantz blockflöjtsensemble, Musikkansliet, söndag kl. 19-21, Rainer Holmgård (kontakta A-C N-K). Start 11.9.

TIPS för ungdomarna! Torsdagar mellan 18.15 - 20.30 har församlingen öppet hus i ungdomsutrymmena i Gamla Vasa. Närmare info av församlingens ungdomsarbetsledare Tommy Rannanpää, tfn: 040 0706576.

Konserter, musikgudstjänster och matinéer

Sö. 9.10 kl. 18 Under Valven i Korsholms kyrka. Adelcrantz blockflöjtsensemble, dir. Rainer Holmgård. Fritt inträde, servering.

Sö. 16.10 kl. 18.30 Välgörenhetskonsert med Singsbykören m.fl. i Korsholms kyrka. Dir. Tina Martin. Inträde.

To. 3.11 kl. 18 Musikskolans elevmatiné i församlingshemmet i Gamla Vasa. Fritt inträde, servering.

Lö. 5.11 kl. 19 Allhelgonakonsert i Korsholms kyrka. Medverkande: Korsholms kammarorkester, dir. Erica Nygård. Solist: Ann-Louise Wägar, fagott. Inträde.

Sö. 6.11 kl. 18 Innerlighetens mässa med parentation i Smedsby församlingsgård. Medverkande: Korall-kören, dir. A-C Nordqvist-Källström. Musiken till mässan är skriven av kantor Gerd Lindén-Liljehage och en del texter av prästen Jessica Bergström.

Sö. 13.11 kl. 18 Under Valven i Korsholms kyrka. Elena Hämäläinen, barockcello och Anna Roos, cembalo. Fritt inträde, servering.

Fre. 25.11 kl. 19 Konserten ”Inför Advent” i Korsholms kyrka. Medverkande: Wasa sångargilles seniorkör och Korsholms kammarorkester, dir. Rainer Holmgård. Fritt inträde.

Må. 5.12 kl. 18 Musikskolans julmatiné i Korsholms kyrka. Andakt, servering.

Ons. 14.12 kl. 19 J.S Bach: Juloratorium i Korsholms kyrka. Vasa stadsorkester och Kammarkören Psallite. Solister: Helianna Herkkola, sopran; Ida Wallén, alt; Simo Mäkinen, tenor; Waltteri Torikka, bas. Dirigent, Tomas Djupsjöbacka. Arrangör: Vasa stadsorkester. Inträde.

Sö. 25.12 kl. 21 Juldagskvällens konsert i Korsholms kyrka. Kammarkören Psallite, dir. A-C Nordqvist-Källström och Mari Renvall. Solister: Jenny Sandelin, sång och Erica Nygård, flöjt. Fritt inträde.

De vackraste julsångerna 2022–2023

Sö. 27.11 kl. 18 Gudstjänst med DVJ i Smedsby församlingsgård. Medverkande: Kör för alla.

Sö. 18.12 kl. 11 Gudstjänst med DVJ i Korsholms kyrka. Medverkande: Körskolan och musikskolans elever.

Sö. 18.12 kl. 19 De vackraste julsångerna i Korsholms kyrka. Medverkande: Korsholms kammarorkester, Kör för alla, Korall-kören.

Fre. 6.1.2023 kl. 18 Gudstjänst med DVJ i Smedsby församlingsgård. Medverkande: Kantorskören (Korsholms prosteri).

I samarbete med andra

Lö-sö. 15-16 oktober deltar åtta sångare från Korall-kören i Kyrkomusikfesten i Åbo.

Musikalen Jakten på den försvunna psalmskatten med barnkörerna i Kvevlax, Replot, Solf församlingar samt Körskolan, Germivox, Korall-kören (Korsholms sv. församling) framförs på Kyrkomusikforum i Vasa och Korsholm 11.1 2023.

Kvevlax

TORSDAGKVÄLLAR I FÖRSAMLINGSHEMMET

Barnkören övar kl 18.oo- 18.45. Barnkören riktar sig till barn i åldern 6 år och uppåt. Förutom kantor Rodney så är också Åsa Österbacka med som ledare. Just nu förbereder vi en barnmusikal som skall göras i samarbete med barn och ungdomar från de övriga svenska församlingarna i Korsholm och Vasa. Vi övar också sånger för familjegudstjänster och snart är det dags för advent-, Lucia- och julsånger.

Kyrkokören övar kl 19.00-20.30. Körens repertoar består av både nyare och mera traditionella sånger. De flesta sjungs i fyrstämmigt men vi sjunger även unisona sånger. Det går bra att komma med och prova på även om man inte har så stor körvana.

Manskören övar kl 20.30-21.45. Vi är för närvarande 17 sångare. Kören fungerar litet som en projektkör, vilket betyder att det kan bli en lång rad med övningar inför ett framförande och sen är det paus tills följande evenemang närmar sig. Manskörens övningskvällar har varierar mellan torsdagkväll och söndagkväll.

ONSDAGAR I FÖRSAMLINGSHEMMET

Ekumeniska (pensionärs)kören övar i regel varannan onsdag kl 12.00-13.00. Den samlar daglediga sångare från alla församlingar i Kvevlax. Kantor Rodney och Yngve Svarvar leder kören. Vi inleder övningarna 5.10.

Orkestern Stråkdraget övar varannan onsdag kl 17.30-19.00. I orkestern finns både stråk- och blåsinstrument. Repertoaren består av relativt enkla orkesterarrangemang. Ledare är kantor Rodney och Svante Nylund.

Sö 2.10 KL. 10 Högmässa. Kyrkokören medverkar.

Sö 30.10 kl. 10 Familjegudstjänst i församlingshemmet. Barnkören och dagklubbsbarnen medverkar. Frukost serveras från kl. 9.

Lö 5.11 kl. 10. Allhelgonagudstjänst. Kyrkokören medverkar.

Sö 27.11 kl. 10 Adventsgudstjänst, barnkören, dagklubbsbarnen och kyrkokören medverkar.

Sö 4.12 kl. 18 Julkonsert. Medverkande: Simon Granlund, sång, Martin Söderbacka, gitarr, Eevalotta Matikainen, kontrabas, Mikael Svarvar, piano.

Ti 6.12 kl. 10 Självständighetsdagens gudstjänst. Karakaffets kör och ekumeniska kören medverkar.

Sö 11.12 kl. 18 De vackraste julsångerna. Församlingens körer och orkestern Stråkdraget. Kvevlax sångkör.

Lö 17.12 kl. 19 Julkonsert med Hans M

Solf

Psalmgudstjänst ordnas tillsammans med KU-kretsen 23.10 kl. 18.

Psalmafton kommer också att hållas i höst. Håll utkik i annonseringen!

Barnkören Solfångarna riktar sig till lågstadiebarn och övar på fredagar kl 12.20–13.00 i Solf skolas musiksal.

Koralkören är en blandad projektkör som i regel övar onsdagskvällar kl. 18.30–20 i församlingshemmet. De första övningarna är tänkta att börja hållas under andra hälften av oktober.

Replot

Körerna startar torsdag 13.10 i Replots församlingshem. Unga röster övar kl. 15.40-16.30 och Skärikyrkans kör kl. 19, kaffe från 18:30 för Skärikyrkans kör.

Skäriblåsets orkesterövningar hålls från 13.10 på torsdagar kl. 17.30–18.30.

Ulrika Hansson


BISKOPENS PÅSKHÄLSNING. På Långfredagen får Guds närvaro i lidandet ett ansikte. Jesus Kristus är med oss då vi har det svårt. Inför hans barmhärtiga blick får vi klaga, sörja och ifrågasätta Gud. Vi behöver inte förneka en endaste av våra smärtsamma erfarenheter. 29.3.2024 kl. 08:00
På påsken får man släppa sin glada mask och bara vara sorgsen, säger Jaana Kettunen från Kyrkslätt.

PÅSK. När Jaana Kettunen var barn var påsken den tråkigaste högtiden, idag är den bottenlöst sorglig och underbart glad. 28.3.2024 kl. 08:00
Annika Kuivalainen, som jobbar för Frälsningsarmén, ber varje dag att hon ska få vara till välsignelse för någon.

FÖRLÅTELSE. På påsken brukar frälsningssoldaten Annika Kuivalainen tänka på att hon fått mycket förlåtet och därför kan förlåta andra. 27.3.2024 kl. 08:00
Janne Saarikivi är språkforskare och författare.

PÅSK. Vad lär de kristna värderingarna oss, som inte dagens poserande och utstuderande ledare lär oss? frågar språkforskaren och författaren Janne Saarikivi i en essä till påsk. 22.3.2024 kl. 20:00
Ani Iivanainen skriver en bok om hur församlingar kan möta regnbågspersoner på ett rättvist sätt.

REGNBÅGSFRÅGOR. – Församlingarna måste bemöta sexuella minoriteter och könsminoriteter rättvist. Det kan handla om småsaker, men om man påverkas av dem varje dag är de inte längre småsaker, säger Ani Iivanainen som är diakoniarbetare i Esbo svenska församling och jobbar med en bok som ska handla om hur församlingsanställda ska bemöta regnbågspersoner. 22.3.2024 kl. 16:39
Kyrkvaktmästare Anders Granvik i Jakobstad bereder altaret till påsk

PÅSK. Livet och det goda segrar! I Kyrkpressens påsk­enkät vinner de ljusa och glada tonerna. Men traditionsforskaren Anne Bergman ser också spännande nya drag i vad som är viktigt i påsktid i gemenskapen kring kyrkan. 20.3.2024 kl. 20:00
Åtta väckelserörelsers ledare skrev på.

homosexualitet. Tjugo ledare inom några av kyrkans väckelserörelser säger nej till biskoparnas kompromiss i frågan om samkönat äktenskap. Uttalandet tar avstånd från homosexualitet helt och hållet. 21.3.2024 kl. 09:21
Enligt Björn Vikström är religion en stor ingrediens i bland annat politik i dag.

Teologiska fakulteten. – Det finns en stark längtan efter att tro på något mer. Vad ”mer” är, det är vad vi försöker ta reda på inom teologin. Det säger Björn Vikström. 18.3.2024 kl. 10:42
Domkapitlet klubbade tjänstefrågor.

AKTUELLT FRÅN DOMKAPITLET. Domkapitlet sammanträdde på måndagen. 18.3.2024 kl. 16:47
Här jobbar Marika Salomaa med sina änglar i Överby, Esbo.

Änglar. Marika Salomaa pausade anställningen som personaladministratör och satsade på att bli keramiker. Nu tillverkar hon tröstänglar som Matteus församling delar ut till personer som förlorat en anhörig. 18.3.2024 kl. 08:00
Biskopen är på väg - installationsmässan i Saltvik hålls 15.30

kyrkoherdeinstallation. Hård vind gjorde att förrättarna vid kyrkoherdeinstallationen i Saltvik inte kom i land på Åland. 17.3.2024 kl. 11:15
Pastor PJ, Per-Johan Stenstrand, får ofta avgörande tankar eller tilltal från Gud i vildmarken. Foto: Ur boken

VILDMARK. I vildmarken stänger Per-Johan Stenstrand ut bruset och tankar kraft. Årligen gör han två större turer, en rejäl fiskevecka i augusti och en vecka runt påsk med snöskoter, tält och isfiske uppe i Lappland. 16.3.2024 kl. 13:34
Vilka saker hör samman med tro och religion, frågar ÅA-projekt.

Bidrag. ÅA Vasa-lett projekt om demografi i kyrkor och samfund toppar Svenska kulturfondens utdelning i år. 15.3.2024 kl. 15:21
Oeniga biskopar. Lappobiskopen Matti Salomäki ville ha ny beredning om samkönad vigsel.

SAMKÖNAT ÄKTENSKAP. Samkönad vigsel föreslås bli möjlig i alla församlingar, men parallellt står den äldre traditionen kvar. Biskopsmötet tog oenigt beslut om kompromiss. 13.3.2024 kl. 11:15
Alla ska få samkönad kyrklig vigsel. Men prästerna frihet att välja bort dem.

SAMKÖNAT ÄKTENSKAP. Kyrkan kan komma att få två syner på samkönat äktenskap inskrivna i kyrkoordningen. Beredningen till biskoparnas extra biskopsmöte på tisdag har blivit offentlig. 8.3.2024 kl. 14:21

BISKOPENS PÅSKHÄLSNING. På Långfredagen får Guds närvaro i lidandet ett ansikte. Jesus Kristus är med oss då vi har det svårt. Inför hans barmhärtiga blick får vi klaga, sörja och ifrågasätta Gud. Vi behöver inte förneka en endaste av våra smärtsamma erfarenheter. 29.3.2024 kl. 08:00
På påsken får man släppa sin glada mask och bara vara sorgsen, säger Jaana Kettunen från Kyrkslätt.

PÅSK. När Jaana Kettunen var barn var påsken den tråkigaste högtiden, idag är den bottenlöst sorglig och underbart glad. 28.3.2024 kl. 08:00
Annika Kuivalainen, som jobbar för Frälsningsarmén, ber varje dag att hon ska få vara till välsignelse för någon.

FÖRLÅTELSE. På påsken brukar frälsningssoldaten Annika Kuivalainen tänka på att hon fått mycket förlåtet och därför kan förlåta andra. 27.3.2024 kl. 08:00
Janne Saarikivi är språkforskare och författare.

PÅSK. Vad lär de kristna värderingarna oss, som inte dagens poserande och utstuderande ledare lär oss? frågar språkforskaren och författaren Janne Saarikivi i en essä till påsk. 22.3.2024 kl. 20:00
Ani Iivanainen skriver en bok om hur församlingar kan möta regnbågspersoner på ett rättvist sätt.

REGNBÅGSFRÅGOR. – Församlingarna måste bemöta sexuella minoriteter och könsminoriteter rättvist. Det kan handla om småsaker, men om man påverkas av dem varje dag är de inte längre småsaker, säger Ani Iivanainen som är diakoniarbetare i Esbo svenska församling och jobbar med en bok som ska handla om hur församlingsanställda ska bemöta regnbågspersoner. 22.3.2024 kl. 16:39