Elefteria Apostolidou vill att ungdomarna ska få både gemenskap och upplevelser under undervisningsveckan.
Elefteria Apostolidou vill att ungdomarna ska få både gemenskap och upplevelser under undervisningsveckan.

Nu vågar vi le igen!

Borgå.

Inte ens coronaviruset kan hindra ungdomar från att bli konfirmander. I Borgå kombinerar man en undervisningsvecka med kortare läger.

17.6.2020 kl. 14:47

Det är viktigt att skriftskolan ändå blir av, att inte allt inhiberas, säger församlingspastor Elefteria Apostolidou.

Under juni och juli samlas konfirmandgrupperna i Borgå för att få både närundervisning och uppgifter som görs på distans. Det är en intensiv vecka.

– Kyrkolagen förutsätter att de lär sig vissa saker, och vi måste se till att de får den här kunskapen. Men vi försöker få distansdagarna att också vara upplevelsebaserade, bland annat tack vare videor. Vi kan inte bara kasta kunskaper på dem, utan i stället uppmuntra dem till att söka kunskap och grubbla tillsammans.

Församlingsanställda gjorde en gallup bland konfirmander och hjälpledare på Instagram, om vilket upplägg de skulle gilla under distansundervisningsdagarna.

– Där fick vi ganska bra svar som visade vad de skulle vilja ha.

Borgå kommer att ha cirka 170 konfirmander i år, och fem olika grupper ska få sin undervisning på sommaren. Under undervisningsveckan samlas en del i domprostgården och en del i församlingshemmet.

– Ungdomarna samarbetar så bra och uppför sig jättefint. De tar det lugnt och har inte heller ifrågasatt avstånden vi måste ha på grund av coronan. De är jättefina konfirmander, säger Apostolidou.

På grund av coronaviruset finns flaskor med handdesinficeringsmedel utplacerade både här och där, inte fler än två ungdomar delar samma bord i matsalen och i lekar försöker man undvika närkontakt.

– Det är annorlunda, men det blir säkert bra. När man har erfarenhet och vet hur det kunde vara är det lätt att jämföra och fastna i det, men vi borde inte göra det för då går lätt något värdefullt förlorat.

Apostolidou har tidigare jobbat på finska. Det här är första skriftskolan hon håller i domkyrkoförsamlingen, och hennes första sommar som präst.

– Det känns spännande. Det här är verkligen något vi alla gör för allra första gången. Vi är i samma båt, och det är ganska tröstande. Vi får tillsammans upptäcka hur det blir och alla känslor är tillåtna.

Kortare läger i sommar

I månadsskiftet juli och augusti ordnas fem kortare konfirmandläger med tre nätter borta, på Emsalö och Pellinge. I relation till undervisningsveckan, som innebär många avbrott och endast en gemensam måltid om dagen, har läger sina föredelar.

– På läger delar man liv. Det är en bubbla där man kan fokusera på stunden. Det är gemenskap och att lära känna varandra. Jesus har lovat att vara med på ett särskilt sätt där två eller tre är samlade, den upplevelsen blir starkare under ett läger, säger Apostolidou.

Planeringsmötena inför skriftskolan har varit många och långa.

– Men nu är vi så här långt och nu vågar vi le!

Ulrika Hansson

Härskartekniker. En härskarteknik innebär alltid att köra över. Härskartekniker är uttryck för ett fult spel, där makt tas, inte delas, säger Malin Gustavsson. 15.7.2020 kl. 19:00
Camilla Lif är en svensk präst, radioprofil och skribent.

camilla Lif. Den svenska regeringen har tillsatt en kommission för att utvärdera Sveriges hantering av coronapandemin, skriver Kyrkans Tidning. Bland ledamöterna i kommissionen finns också prästen Camilla Lif, tillförordnad kyrkoherde i Katarina församling i Stockholm. 13.7.2020 kl. 08:00
Daniel Norrback kom till tro då han gick på tvåan i gymnasiet. Han konstaterar att hans tro har utvecklats från att ha varit ganska lagisk och pietistisk till att handla mer om Guds nåd.

profilen. Daniel Norrback berättar om de turbulenta veckorna som började med en ful kommentar om prideparader och kulminerade i en polisanmälan. Erfarenheten blev en viktig lärpeng och idag är Norrback försiktig med att ge sig in i teologiska diskussioner. 15.7.2020 kl. 16:00

boknyheter. Biskop emeritus Gustav Björkstrand ger ut självbiografin På avstånd ser man klarare på Fontana Media i höst. Också Kyrkpressens redaktör Christa Mickelsson är aktuell med en självbiografisk bok. 10.7.2020 kl. 14:07
St. Matthew’s International Lutheran Church är en del av Helsingfors kyrkliga samfällighets arbete. Man samlas till gudstjänst på engelska i Matteuskyrkan i Östra centrum.

Helsingfors . Kristian Willis växte upp med flera språk. Det har han nytta av när han varje söndag firar gudstjänst med människor från världens alla hörn i Östra Centrum i Helsingfors. 6.7.2020 kl. 14:54

diakoni. Är oron över hur ekonomin ska gå ihop ett stort mörkt moln på din sommarhimmel? Ta kontakt med diakonin – där får du både akuthjälp och stöd i att reda ut situationen på längre sikt. 6.7.2020 kl. 14:40
Semestern utmanar parrelationen. I ett parförhållande kan det vara så att den ena parten behöver mer avstånd än den andra.

parrelation. Under semestern blir problem i förhållandet synligare än vanligt. 2.7.2020 kl. 15:52
Morteza Naseri gick från Kabul till Helsingfors.

asylsökande. – Vi var 55 eller 60 personer i en niometers gummibåt. Vatten slog in hela tiden. Jag kunde inte simma. Morteza Naseris väg till Finland är en berättelse om utsatthet, orättvisa och en okuvlig vilja att leva. 1.7.2020 kl. 15:40
Bilden är tagen på de tvåspråkiga ekumeniska kyrkodagar i Åbo i maj 2017.

Kyrkodagar. – Jag hoppas att alla ska tänka: Wow, nu får vi äntligen träffas ansikte mot ansikte, säger direktor Sixten Ekstrand. 30.6.2020 kl. 21:16
Jean d’Amour Banyanga är född och uppvuxen i Rwanda. Bor nu i Eckerö prästgård. Gift och har två flickor och två pojkar i åldern 5 till 14 år.

profilen. Som tolvåring var rwandiern Jean d’Amour Banyanga med om en skakande upplevelse. Efter det ville han jobba för Gud och sina medmänniskor. – Jag är historisk, säger han, som den första mörkhyade prästen i Borgå stift. 30.6.2020 kl. 20:17
Slutet nått