Det här händer i församlingarna just nu

Helsingfors.

Här hittar du information om församlingsverksamheten under undantagstillståndet. Gudstjänster och andakter finns på nätet, och på församlingarnas hemsidor och facebooksidor hittar du också aktuell information om läget.

25.3.2020 kl. 10:00

Behöver du hjälp eller någon att tala med? Församlingarnas personal finns till för dig per telefon och e-post.

Petrus församling:

(09) 2340 7114, petrus.fors@evl.fi

Matteus församling:

(09) 2340 7300, matteus.fors@evl.fi

Johannes församling:

(09) 2340 7700, johannes.fors@evl.fi

Petrus församling

Gudstjänster:

Guds församling är inte beroende av byggnader: Du och jag är församlingen tillsammans och vi verkar under alla omständigheter. De kommande veckorna kan du enkelt delta i gudstjänsten var du än befinner dig, på din dator, en surfplatta eller på din telefon. Gudstjänsten visas som direktsändning på Petrus facebooksida, kl 10 och kl 15.30. Du kan se gudstjänsterna via länken även om du inte har ett eget facebookkonto. www.facebook.com/petrusforsamling

10.00: Traditionell gudstjänst

15.30: Puls-gudstjänst

31.3 kl. 19: Förbön och Tack

Bön förenar och förändrar:

Gud inbjuder oss som församling att komma särskilt nära Honom under tider av utmaningar. Bönen förenar, var vi än befinner oss.

Be tillsammans: Varje dag kommer vi att be tillsammans tre gånger om dagen. Kl 9 på facebook live och via Zoom kl.15 och kl. 21. Länken hittar du på facebook. Någon av de anställda är alltid där och leder bönen, du kan delta i bönen där du finns och även skriva bilder, tankar och böner i kommentarsfältet. Varje tisdag kl. 9 är det Petrus lärjungaskola Transform som håller andakten.

Du kan som alltid skicka in dina böneämnen: per e-post pray.petrus@evl.fi, per post: Petrus församling, Förbön och Tack, Skogsbäcksvägen 15, 00630 Helsingfors, eller via förbönstelefonen: må kl. 14.30-16.30 och ti 31.3 kl 18-19, tel 09-23407171.

Stilla veckan:

Aktläsning: Under stilla veckan följer vi Jesus på hans vandring mot korset. Varje kväll under stilla veckan kan du följa aktläsningen i Åggelby kyrka live via facebook, må–to kl 19. På långfredagen kl 10.

Fira påsken hemifrån 12.4: Påskdagens gudstjänst från Munksnäs kyrka kl.10, Påskdagens Puls-gudstjänst från Petruskyrkan kl.15.30.

Annandag påsk gudstjänst från Petruskyrkan: må 13.4 kl. 10

Barnfamiljer:

Trots att vi inte träffas fysiskt under de kommande veckorna så fortsätter gemenskapen via Facebook. I Petrus Kidz-gruppen på Facebook finns det andakter och tankar för dig och din familj – varje vecka!

Gemenskap:

Stillhet och samtal: Varje söndag efter gudstjänsten kommer Munksnäs kyrka att vara öppen för stillhet och samtal. En präst är närvarande och tillgänglig för samtal om du önskar. Du kan även sitta själv i stillhet. Kyrkan är öppen 10.45-11.30.

Ses i hemmen: Vi vill uppmuntra alla att ha extra mycket kontakt med varandra per telefon, per videolänk och i små grupper i hemmen. Vi finns till för varandra. Du får också gärna kontakta församlingens anställda för att tala med någon av oss. Kontaktuppgifter på hemsidan.

Matteus församling

Gudstjänster:

Vi live-sänder gudstjänsterna: online från Matteuskyrkan söndagar kl. 10. Efter mässan finns även församlingens anställda på plats i kyrkan fram till kl. 13.

Påskgudstjänsterna: på skärtorsdagen 9.4 kl. 18, långfredagen 10.4 kl. 10, påskdagen 12.4 kl. 10 och annandag påsk 13.4 kl. 10 sänds alla live på nätet.

Uppdaterad information om alla specialarrangemangen relaterade till gudstjänsterna hittar du på www.helsingforsforsamlingar.fi/matteus.

Barnfamiljer:

Matteus barnkörs låtskrivningstävling: Skriv en låt för Matteus barnkör! Bidraget behöver inte vara inbandat med komp så länge man hör en tydlig melodi, och inbandningen kan göras direkt på telefonen. Låten ska gärna innehålla en eller två verser och en refräng. Skicka ditt bidrag till emmagustafsson@evl.fi eller på WhatsApp 0504917360 senast den 1.4.2020.

Matteus församling erbjuder barnvakter: i östra Helsingfors. Anställ Matteus pålitliga barnvakter som gått hjälpisutbildningen i församlingen som läxläsningshjälp, då du behöver gå till butiken eller bara behöver någon som underhåller barnen en stund. Du hittar barnvaktsbroschyren med kontaktuppgifter på Matteus hemsida.

Ungdomar:

Ungdomssamlingar online: Onsdagens ungdomskvällar kl. 18-20 live på Instagram och/eller Youtube. Böneandakt och diskussion. Mera information kan du få via hemsidan eller direkt av ungdomsarbetarna.

Påsk:

Påskvandring på some: Under stilla veckan kan du följa med på en spännande påskvandring via Matteus församlings Facebook eller Instagram.

Hjälp och stöd finns att få: Du kan alltid kontakta församlingens anställda och diakoniarbetarna om du behöver hjälp eller stöd i vardagen under dessa osäkra tider. Kontakta diakoniarbetarna Carita Riitakorpi 050-380 3986 eller Mari Johnson 050-380 3976.

Öppet:

Matteuskyrkan är öppen vardagar kl. 17-19 samt efter söndagsgudstjänsten kl. 11-13.

Det fysiska pastorskansliet på Åbohusvägen 3 är stängt fram till den 13.4.2020. Du når kansliet per telefon, ((09) 2340 7300) eller e-post (matteus.fors@evl.fi) normalt må, ti, to och fr kl. 9-14.

Johannes församling

Gudstjänster:

Varje söndag firas högmässa i Johanneskyrkan. Högmässan filmas och publiceras på hemsidan och på Johannes församlings Facebooksida.

För mer information om verksamheten, besök www.helsingforsforsamlingar.fi/johannes.

Barnfamiljer:

Musiklek, babyrytmik, kantelekursen och den öppna dagklubben är stängda för tillfället. Eftisverksamheten har koncentrerats till skolorna. Vid frågor om barnverksamheten kontakta Helena Hollmérus, helena.hollmerus@evl.fi eller 050 401 0390.

Gemenskap:

Alla samlingar, träffar, körövningar och liknande är inhiberade för tillfället. Följ med på hemsidan för att få senaste nytt eller kontakta oss per telefon eller e-post.

Evenemang:

Rekreationsdag för ande, kropp och själ: måndag 18.5 till Räfsö, Kyrkslätt. Start kl. 9 från Kiasma. Pris: 20€. Anmälan till Gunvor Frände (050 380 1872, gunvor.frande@evl.fi) senast 30.4.

Dagsläger: 1–18.6, vardagar kl. 9–16.30 i Hörnan och i S:t Jacob. För barn i lågstadieåldern. Vi kommer vara mycket utomhus med möjlighet till rörelse och lek. Anmälningstiden går ut 15.5. Deltagarantalet är begränsat och vi tar emot barnen i anmälningsordning. Länk till anmälan hittas på hemsidan. Frågor riktas till Helena Hollmérus (helena.hollmerus@evl.fi), tf ledare för barnverksamheten.

Bön och meditation:

Johanneskyrkan är öppen: på vardagar kl. 12–18 och på helgerna kl. 12–16 för bön och meditation. Under öppettiderna finns en präst eller annan andlig arbetare på plats för samtal.

Ungdomar:

Följ @johannesungdom på Instagram eller kontakta ungdomsarbetsledarna Nicolina Grönroos och Christer Romberg för att få veta vad som är på gång just nu.

Pastorskansliet:

Kansliet är tills vidare stängt, men vi betjänar er som vanligt under öppettiderna per telefon (09 2340 7700) och e-post (johannes.fors@evl.fi).

Erika Rönngård

– Epidemin har gjort det omöjligt för många att utföra sitt arbete, säger verksamhetsledare Rolf Steffansson.

Coronapandemin. Finska Missionssällskapet inleder samarbetsförhandlingar som berör hela personalen. 1.4.2020 kl. 15:44

Coronapandemin. Det finns gratis hjälp för familjen också under undantagstillståndet via kyrkans familjerådgivning. 1.4.2020 kl. 14:43
De jourhavande har vitt skilda yrken och arbetserfarenheter. De står aldrig ensamma i sin uppgift inom samtalstjänsten.

kyrkans samtalstjänst. Ensamhet, relationsproblem och självkänsla, är sådant som människor grubblar över. Frågor om coronaviruset har också dykt upp nu. 1.4.2020 kl. 13:35

samarbetsförhandlingar. Vasa kyrkliga samfällighet inleder samarbetsförhandlingar med hela personalen. Förhandlingarna kan leda till omorganisering av arbetsuppgifterna eller permitteringar. 27.3.2020 kl. 13:02
Ann-Luise Bertell säger att vi pratar mycket om våra framgångar, men vad gjorde oss till de människor vi är? Det är det vi borde prata om.

arv. Vad som formar oss är något Ann-Luise Bertell grubblat mycket på, inte minst i sin senaste roman Heiman. En berättelse som fångar in österbottnisk mentalitet, krigets antihjältar, elände och livsmod. Förlagan till huvudpersonen Elof är hennes egen farfar. – Hans själ log mot min, säger hon. 27.3.2020 kl. 12:38
Daniel Björk är liturg i gudstjänsten och Bo-Göran Åstrand predikar.

tv-gudstjänst. På söndag sänds en tv-gudstjänst med temat “Hoppet bär oss” och predikan av biskop Bo-Göran Åstrand. 27.3.2020 kl. 13:47

stödtelefon. HelsingforsMission startar en ny telefontjänst, Lyssnande örat, för svenskspråkiga seniorer runt om i landet. 26.3.2020 kl. 14:10
Två gånger har Sanna Karlsson repat sig från arbetsrelaterad utmattning. Nu har hon skapat webbportalen Overload för att informera om utmattning.

utmattning. Två gånger har Sanna Karlsson blivit utmattad, två gånger har hon återvänt till arbetslivet. – Jag har lärt mig att allt inte behöver vara perfekt. Det räcker om det är tillräckligt bra. 26.3.2020 kl. 11:55

samarbetsförhandlingar. Närpes församling har också meddelat om samarbetsförhandlingar. Det är första steget i en process som kan leda till permitteringar av församlingens anställa. 24.3.2020 kl. 08:55
– Det är klart att om läget fortsätter så får det konsekvenser också på lång sikt. Frågan är hur stora de är, säger Sixten Ekstrand.

permitteringar. Kyrkans officiella linje är att församlingarna och kyrkan inte ska permittera sina anställda utgående från den erfarenhet vi har av coronaviruset idag. 23.3.2020 kl. 17:56
Slutet nått