Anne Koivula blev först jurist och sedan präst.
Anne Koivula blev först jurist och sedan präst.

Vuxna kan lära sig av barnen

Barn i kyrkan.

Anne Koivula är ny präst i Petrus församling. Hon vill ge barnen plats i gudstjänsten så att de ska få känna att de är en del av kyrkans familj.

17.10.2019 kl. 00:01

Sedan början av augusti är Anne Koivula ny präst i Petrus församling med ansvar för barn- och familjearbetet. Innan hon blev prästvigd 2016 hade hon studerat teologi först vid sidan av juridikstudierna och så småningom även vid sidan av jobbet.

– När jag började studera ville jag inte bestämma mig för att bli präst utan valde i stället att studera juridik för att hålla flera dörrar öppna. Jag hade kanske också en snäv bild av vad präster jobbar med.

Juridikstudier föråldras snabbt och därför valde Anne Koivula att först bli färdig med dem. Sedan jobbade hon två år på tingsrätten i Ekenäs och vid Utrikesministeriet, där hon bland annat gått deras diplomatutbildning.

– Genom tingsrätten och utrikesministeriet har jag träffat en hel del olika slags människor, både de som har det väldigt bra i samhället och de som har det väldigt dåligt. Det tycker jag att jag har nytta av nu, för i församlingsarbetet träffar jag ju också många slags familjer, barn och människor.

Anne Koivula gjorde sin församlingspraktik i Petrus för några år sedan, så församlingen var delvis bekant för henne. Sitt första jobb som präst hade hon i Verkosto, en finskspråkig gudstjänstgemenskap i Munksnäs som enligt henne påminner om Pulsgudstjänsten i Petrus församling.

Vill göra barnen delaktiga

Den här hösten leder hon bland annat två musiklekgrupper och en nystartad öppen babyklubb.

– Jag brinner för att barnverksamheten ska få vara en del av församlingens allmänna verksamhet.

Hon berättar att hon tillsammans med kyrkoherden bestämt sig för att under Puls-gudstjänsten välsigna de barn som deltar i Puls barngrupper Coolkids och Barnkyrkan.

– Det är ett enkelt sätt att få barnen att känna att de är en del av kyrkans familj.
– Jag brinner också för att skapa förbindelser mellan de som är aktiva här och de som ännu inte är aktiva. Musiken är också en av mina passioner, jag tycker mycket om både musiken och gemenskapen i musikleken.

Anne Koivula ser fram emot knattekyrkan i slutet av den här månaden, och säger att hon på sikt vill göra det möjligt för barnen att vara aktiva i gudstjänsten.

– Jag vill att barnen inte bara är de som tar emot utan att de också kan ge, både åt andra barn och åt vuxna. Men än så länge handlar mitt jobb mycket om att lära känna familjerna och barnen, det är det viktigaste under mitt första år i församlingen.

Hon trivs med att dela arbetet med barnverksamheten med frivilliga.

– Jag är jätteglad över dem som vill ge av sin tid och kommer hit och leder till exempel Barnkyrkan eller Coolkids. Man ser att de njuter av det de gör. Jag tycker att det ger mycket åt dem som är med, man lär sig mycket av barnen.

Vad har barnen lärt dig?
– En av de bästa saker som barn kan visa oss vuxna är närvaro. De funderar inte så mycket på vad som ska hända nästa vecka utan är med i det som händer just nu. På något sätt har de en bättre inre kontakt.
– Speciellt små barn är sådana de är och utgår från att vi kommer att tycka om dem. Det är något vi vuxna också skulle kunna ta modell av.

Erika Rönngård

Klientkontakterna har ökat med en ungefär en tredjedel under de senaste månaderna, många nya klienter har tagit kontakt.

diakoniarbete. Helsingforsarna mår sämre på grund av coronasituationen, det syns i församlingarnas diakoniarbete. 26.5.2020 kl. 15:48
Bengt Norrlin är en av dem som skött strömningen av gudstjänsterna från Pedersöre och Jakobstads kyrkor. Nu strömmas gudstjänsten från Esse.

strömning. När gudstjänsterna skulle börja strömmas fick kyrkvaktmästarna en ny arbetsuppgift.Den kom över en natt, säger Bengt Norrlin. 25.5.2020 kl. 13:06
Jari Heikkilä är kaplan i den finska församlingen i Väståboland.

Väståboland. Jari Heikkilä brukade sitta på labbet och studera virus, idag är han präst i Väståboland. Men en sak bär han med sig från sitt förflutna: han är noga med att tvätta händerna! 22.5.2020 kl. 09:28
Viking Norrbäck med sitt dragspel.

undantagstillstånd. Viking Norrbäck fick somna in i sitt hem i Esse omgiven av sin familj. Det var så han ville ha det. Men coronan gjorde att han inte fick den begravning han önskat. 20.5.2020 kl. 17:26

Coronapandemin. Finns det förutsättningar att skapa någon form av gemenskapsdagar för konfirmanderna i Jakobstads svenska i stället för de inställda konfirmandlägren? Den frågan söker nu kyrkoherde Jockum Krokfors svar på. 20.5.2020 kl. 16:34
– Jag är kvinna, människa, mamma, präst, maka – jag har många roller. Styrkeidrottare är bara en bland dem.

styrka. I skolan blev Salla Romo mobbad för sin storlek. När hon började styrketräna hade hon inget särskilt mål. Två år senare kunde hon kalla sig Finlands tredje starkaste kvinna. Den styrkesportande prästen har hittat det hon är född att göra, och önskar att andra skulle få uppleva detsamma. 21.5.2020 kl. 13:23
Eva Frantz är uppvuxen i Helsingfors men bor idag i Esbo.

deckardrottning. Hur gör en deckardrottning med mingelskräck? Hon vågar mingla fast hon är hur rädd som helst. 20.5.2020 kl. 14:15
– Hur vi har behandlat skapelsen visar hur vi föraktat Gud som skapare, säger Peter Halldorf.

Klimathot. Peter Halldorfs närläsning av Jeremias bok i Gamla testamentet fick honom att ta klimatnyheterna på större allvar. Det resulterade i boken Därför sörjer jorden, en bok som handlar om klimathot, ansvar och hopp. 21.5.2020 kl. 07:00
Tom Nylund är ofta utrustad med kikare. Han vill följa med minsta myra till största duvhök. Därför gillar han vintern, då är intrycken färre.

Äventyrare. Tom Nylund har mött en arg och hungrig isbjörn. Han har också klarat av en allvarlig sjukdom. – Jag fick verkligen bli du med tanken på att det kan vara kört, säger han. 19.5.2020 kl. 19:50
Om kyrkan är stor kan hela 500 personer samlas till exempel till ett bröllop eller en konfirmation. Men för festen efteråt gäller 50-personersgränsen.

anvisningar. Idag kom biskoparna med mer detaljerade anvisningar om hur gudstjänster och förrättningar kan ordnas från första juni. Det maximala antalet deltagare är 500 personer 19.5.2020 kl. 10:31
Slutet nått