Äta tillsammans
Bloggen:
Äta tillsammans
Kyrkpressens matserie bjuder på mat för den som vill lyssna och umgås i stället för att prestera i köket. Matskribenterna är Bianca Holmberg och Rolf af Hällström.

Martins levain

18.06.2014 09:23

Varje surdegsbageri måste ha ett levain på sin repertoar. Dags att avslöja vad som gjorde att ett lite surdegsbageri från Österbotten tog hem vinsten som Finlands bästa bageri. Det är nämligen så att varje surdegsbageri med självaktning måste ha ett levain på sin repertoar. Nu har ju bageriet i Kvevlax inte bara blivit rikskändis på grund av sitt gudomliga Levainbröd men jag är övertygad om att det var en bidragande orsak.

Mitt första levain köptes från ett bageri på Valhallavägen i Stockholm för ca 8 år sedan. Från den dagen har jag varit helt förundrad över hur ett så enkelt bröd kan vara så fantastiskt gott! Nu visar det sig att både jag och bageriet i Kvevlax har hämtat inspiration till våra levain från bageriet på Valhallavägen. Brödbröder och -systrar, här är mitt Levain!

Martins Levain

På kvällen startar jag igång processen genom att bland ihop följande:

2 msk surdegsgrund (se hur du startar en surdegsgrund i mitt förra recept, finns på kyrkpressen.fi)
2 dl vetemjöl special
1 dl vatten

Detta rör du ihop lätt i en stor bunken för vi ska fylla på med resten av ingredienserna I morgon. Täck bunken med lock och låt stå i åtta timmar.

På morgonen tar du fram bunken och blandar i 5 dl vetemjöl special och 1 tsk havssalt. Dessutom ska vi ha i 2 dl vatten och 1 tsk färsk jäst men jag brukar först blanda ut jästen i vattnet innan jag häller i blandningen i bunken för att jästen ska lösas ordentligt. Rör om blandningen med en slev till en jämn smet.

Degen ska sedan vila i bunken i 45 minuter.

Efter att degen vilat i 45 minuter ska du vika degen. Detta gör du genom att först fukta handen för att sedan ta ett grepp under ena sidan av degen, luft upp och vik in mot mitten av degen. Detta gör du 4-5 gånger tills du har tagit dig runt degen. Nu ska du låta degen vila i 45 minuter. Efter att du har gjort denna vikningsprocedur tre gånger låter du degen vila i 1 timme.

Tag sedan en bakhandduk och lägg på bakbordet och mjöla den med rågmjöl och vetemjöl. Vänd ut degen på handduken. Dra ut degen till en rektangel och vik in långsidorna och vänd degen så att skarven hamnar nedåt. Vik sedan in degen i handduken och låt den vila i en timme. Sätt samtidigt på ugnen på 275 grader.

Efter viltiden vänder du över degen till ett bakplåtspapper för att sedan skicka in degen i ugnen. Har du en baksten att lägga brödet på i ugnen är det bara att gratulera! Det är en väl värd investering att köpa hos närmsta stenhuggare eller specialbakbutik för brödet blir extra ljuvligt krispigt. Bakstenen gör att du får en jämn temperatur inne i ugnen och temperaturen åker inte upp och ner då ugnen slår på och av för att reglera temperaturen.

Glöm inte att dra ner gradantalet till 250 grader och häll någon dl vatten i den oömma bakplåten som du så klart alltid har längst ner i ugnen när du bakar bröd! Efter 15 minuter sänker du till 200 grader och låter brödet stå inne i totalt 30 minuter innan du tar ut det och låter det svalna helt på ett galler. Vinnarbrödet är färdigt!

Marin Nord

HJÄLP. En läsare efterlyste fakta om diakoni, vilket passar fint som final på diakonins jubileumsår, och som avstamp för det nya året. Vet du vad som utmärker en diakonal församling och vilka egenskaper en diakoniarbetare inte klarar sig utan? 22.12.2022 kl. 15:13

jesus. – Det finns både en konfirmand och en forskare här uppe, säger Lundprofessorn Dick Harrison och knackar på sitt huvud. Han vill tro och betraktar sig definitivt som en kristen. Som historiker tycker han Bibelns Jesus håller för överraskande mycket källkritik – utom kanske julevangeliet då. 22.12.2022 kl. 10:00

JULTIPS. Som bäst blir julen värme och gemenskap. Som sämst blir den press, jämförelse och ensamhet. 22.12.2022 kl. 19:00

KRIGET I UKRAINA. När kriget i Ukraina bröt ut var det fullt kaos i Maryna Vilkhoryks huvud. Vad skulle hon ta sig till? – Ibland kändes det som om det inte hände mig, det var som i en film, säger hon. Idag tackar hon varje dag Gud för att hon har jobb, hus och sin familj i Jakobstad. 21.12.2022 kl. 10:43

Övergrepp. Ett barn misstänks ha blivit utsatt för sexualbrott i de evangelisk-lutherska församlingarna i Vasa hösten 2022. Det misstänkta brottet är anmält till barnskyddsmyndigheterna och polisen. 20.12.2022 kl. 10:59

musik. – Julen kan vara härlig på morgonen och hemsk på kvällen, säger Emma Raunio. Hon är aktuell med en strålande vacker julskiva, som handlar om att mörkret är en förutsättning för att vi ska se det ljusa. 20.12.2022 kl. 10:00

samer. Forskaren Helga West jämför de tre nordiska folkkyrkornas försonings­processer i norr. Det ska blir en doktorsavhandling i teologi. 19.12.2022 kl. 08:00

jul. Vem är du? 10-åriga Filip Åström tycker att det bästa med julen är att få vara tillsammans, och att vuxna hinner vara lite knasiga när de har ledigt. 21.12.2022 kl. 19:00

Nekrolog. "Redan under studietiden, men framför allt i samband med studentrevolten 1968, kom han till insikt om att teologin måste anpassas till det omgivande samhället. Frälsningen ska gälla hela människan och inte bara själen." 19.12.2022 kl. 14:26

UTNÄMNING. Biskopen har den 15 december utnämnt kaplanen i Närpes församling Ann-Mari Audas-Willman och sakkunnige för arbetet bland finländare utomlands och kyrkans turistarbete vid Kyrkostyrelsen Bror Träskbacka till prostar. 15.12.2022 kl. 14:13

BERGÖ. När tillvaron var tuffare och jularna enklare … Johan Klingenberg delar med sig av minnen från 1950- och 60-talets Bergö. 7.12.2022 kl. 09:54

Zacharias Topelius. – Topelius tro förändrades med tiden, så som jag tror att den gör för de flesta. Det säger doktoranden i kyrkohistoria Erika Boije. 8.12.2022 kl. 13:15

BORGÅ STIFT. En morotsbakelse med vit choklad och tranbär – biskop Bo-Göran Åstrand vispade till Borgå stiftsjubileumsbakverk. 30.11.-0001 kl. 00:00

BORGÅ STIFT. En bok som berättar om livet i Borgå stift, sitter Robert Lemberg och skulle vilja göra. Inte en historik med anledning av 100-årsjubileet, utan en fin, snygg och angelägen jubileumsbok. Kanske med bilder du har hemma. 8.12.2022 kl. 19:00

MAMMAKÖR. ”Nattmörkret sänker sig i våran stad, i alla fönster glimmar bågarna på rad”, sjunger mammakören Änglaklang i Grankulla. Snart har de sin första egna julkonsert. 8.12.2022 kl. 11:27

fotboll. Borgå stifts lag Ankdammen United var det mest jämställda laget i kyrkans turnering Gloria Patri – men tyvärr räckte det inte ända fram. – Vi kämpade hårt men det var tungt, konstaterar lagledaren Kristian Willis och lagkaptenen Lukas Brenner efter en svettig dag i Vierumäki. 30.8.2024 kl. 17:36

kyrkkaffe. Stämningen på kyrkkaffet är inte alltid hundra procent avslappnad – men det gör ingenting. Vid kaffebordet lär vi oss också att möta människor som inte är som vi eller tycker som vi, skriver Edit Koskinen. 28.8.2024 kl. 16:43

festival. Att retreatgården Snoan fortfarande finns, behövs och verkar, det ska firas den 13–15 september. – Vi ser fram emot en fest med glädje, en fest för vad som varit och för vad Snoan har betytt, säger Kalle Sällström. 28.8.2024 kl. 16:17

SPLITTRING. För tjugo år sedan grundade Robin Nyman och Matti Aspvik en gudstjänstgemenskap i Jakobstads svenska församling. Sedan lämnade de församlingen, och många följde med in i den nya gemenskapen. Idag ser de att de gjorde mycket genuint och fint – men de ser också uppror, besvikelse och att de fastnade vid perifera saker. 26.8.2024 kl. 15:36

konflikt. Puls Helsingfors och Christoffer Perret svarar på frågorna kring gemenskapen som lämnat Petrus församling i fråga-svar-form på Puls Helsingfors webbsida. ”Vi fick klara besked”, säger de – men kyrkoherde Pia Kummel-Myrskog menar att diskussionen knappt hann börja. 25.8.2024 kl. 11:57