Bernice Haglund-Wikström är församlingsfadder åt Leo Östman. Här träffades de under coronatiden tillsammans med Nina Vikman och Tanya Östman.
Bernice Haglund-Wikström är församlingsfadder åt Leo Östman. Här träffades de under coronatiden tillsammans med Nina Vikman och Tanya Östman.

Bernice Haglund-Wikström: ”Om vi säger att barnen är viktiga, då ska de finnas med i budgeten” 

jakobstad.

Bernice Haglund-Wikström har studerat akupunktur i Kina, varit reseledare och jobbat på barnavdelning. Nu går hon i pension från jobbet i församlingen. – Så fort det gick, säger hon.

3.4.2024 kl. 11:40

– Det här är en väldigt speciell tid. Jag njuter av varje arbetsdag, av uppgifterna jag har, av människorna jag möter, av miljön och kaffepauserna.

Det säger Bernice Haglund-Wikström som är tf ledare för familjeverksamheten i Jakobstads svenska församling. I praktiken betyder det att hon ansvarar för församlingens dagklubb, söndagsskola och församlingsfaddrar.

Men det ansvaret bär hon inte så länge till. Vid årsskiftet går hon i pension, och innan dess har hon semester att ta ut. I praktiken gör Bernice sin sista arbetsdag under försommaren.

– Så fort det gick, säger hon angående att vara i slutskedet av arbetslivet.

Vägen till församlingen

Sin första arbetsdag i församlingen gjorde hon den första september 2008. Det kom sig av en slump.

Samtidigt som Bernice var hemmamamma startade folkhögskolan i Nykarleby en barnledarutbildning. Utbildningen hade för få anmälda och Bernice blev tillfrågad om hon kunde anmäla sig till den. Knappast skulle de ändå bli tillräckligt många för att den skulle köra igång.

– Men naturligtvis blev den av, och då den var färdig tänkte jag att jag ju kan jobba med det då jag en gång gått utbildningen.

Från sjukskötare till reseledare

Innan livet förde Bernice till församlingen har hon dock hunnit med en hel del annat.

– I grunden är jag sjukskötare. Jag har jobbat på barnavdelning och på hälsohem, jag är utbildad guide och reseledare, och så har jag jobbat på skolhem och som rehabiliteringshandledare och synpedagog hos Förbundet Finlands svenska synskadade.

Dessutom är hon utbildad akupunktör. Det har fört henne till Kina i två omgångar, och under en praktikperiod i Kina gjorde hon ett arbetsprov i akupunktur. Läraren som bedömde hade tidigare varit läkare åt armén i Algeriet, och arbetsprovet gick på franska.

– Jag kan inte mycket franska, men åtminstone kan jag mer franska än kinesiska. Det har varit ett intressant arbetsliv!

Sitt eget och sina kollegors jobb i församlingen uppskattar hon högt. Det är meningsfullt.

– Särskilt då varken skola eller dagis ger kristen fostran. Vi ska ge barnen Jesus och finnas till för barn och familjer. Men vi behöver fundera på hur vi gör det i dag.

För en tid sedan slopade man söndagsskolan i Jakobstad. Det kom inte så många och det förstår Bernice. För många familjer är söndagen den dag då man får vara hemma och pusta ut.

Därför gäller det att vara kreativ, att hitta på nya verksamhetsformer och vara lyhörd inför barnfamiljernas behov. Men också, att prioritera barnen på riktigt.

– Virva Nyback sa en gång: om vi säger att barnen är viktiga och menar det, då ska de finnas med i budgeten.

Tid för tystnad

Bernice brinner också för retreatverksamhet. Hon har själv gått en retreatledarutbildning och håller regelbundet retreater i församlingens regi.

– Det skulle jag gärna fortsätta med efter pensionen. Retreaten är ett sätt att dra sig tillbaka från vardagens möda, att i avskildhet hitta sin egen djupa längtan.

Med det sagt ser Bernice fram emot att bli pensionär. På sin telefon har hon ett klistermärke där det står: ”Att vänta på en glädje är också en glädje”. Precis så känns det nu.

– Det finns ju massor att göra!

I sommar ska hon bland annat fiska då vädret tillåter, utan något arbete som stör.Tyst retreat vid Merilä

Den 17 till 19 maj drar Bernice Haglund-Wikström och församlingens kantor Lisen Borgmästars en tyst retreat ute vid Merilä lägergård.

För mer info och anmälan: www.jakobstadssvenskaforsamling.fi

Text: Rebecca Pettersson
Foto: Arkiv/Johan Sandberg