Emilia Pada bor i Korsholm.
Emilia Pada bor i Korsholm.

Sorgen ligger inte bara i tårarna

Kolumn.

När min egen hund gick bort fick jag höra ”Du verkar ju inte ens bry dig om att hon är död” för att jag inte grät som resten av familjen gjorde.

14.9.2022 kl. 14:28

Det kan vara en släkting, nära vän eller ett husdjur som gått bort, en förlorad vänskap eller ett förhållande som tagit slut – det orsakar sorg. Men hur uttrycker vi sorg egentligen?

När vi sörjer känner vi ofta en starkare nedstämdhet än i vanliga fall. Vi tänker ofta tillbaka och känner en saknad efter den vi förlorat men också tacksamhet för att vi fått känna den som lämnat oss. Men ofta betyder inte alltid. Frågor som varför, vad och hur uppkommer ibland när vi tänker på dem som lämnat oss. Varför lämnade de oss? Vad var det som orsakade att de inte stannade? Hur missade jag detta? När dessa frågor dyker upp kan flera känslor blandas och sorgen uttrycks inte bara med tårar utan med ilska, bitterhet eller till och med skratt.

När min egen hund gick bort fick jag höra ”Du verkar ju inte ens bry dig om att hon är död” för att jag inte grät som resten av familjen gjorde. Kommentaren var irriterande, men det slog mig att många förknippar sorg med tårar och inte tänker på andra uttryck för sorg som vi visar. Visst grät jag vid vissa tillfällen men inte öppet inför dem runt omkring mig, för jag trivdes bäst så.

Jag har även träffat många som använt humor under sorgliga tider. De liksom skämtar bort det ledsamma. Det kan framstå som mycket märkligt för dem som står på sidan om det hela, men det är i själva verket ett sätt för den utsatta att hantera sorgen.

Ingen människa är helt lik någon annan, och våra personligheter uttrycker de här känslorna på olika sätt. Alla behöver inte gråta för att uttrycka att de saknar någon, i alla fall inte öppet. Vissa av oss blir kanske mera lättirriterade när de förlorat någon istället för att gråta öppet när ämnet kommer upp. En del håller sorgen mera gömd inombords och försöker att ta livet positivt, röra sig framåt. Andra bearbetar sorgen i kyrkan eller hemma när de ber. Bara för att vi inte gråter när ämnet kommer på tal betyder det inte att vi inte bryr oss.

Sorgen behöver ses från många perspektiv och med ett öppet sinne. Den ligger inte bara i tårarna. Vi vet själva bäst hur vi ska hantera den, och det ska accepteras av alla.

Emilia Pada