Sara Grönqvist provpredikar den 15 maj kl 10.
Sara Grönqvist provpredikar den 15 maj kl 10.

Kyrkoherden ska ut ur sitt rum!

kyrkoherdeval.

– Jag tror att min styrka är att jag är intresserad av församlingen, säger tf. kyrkoherde Sara Grönqvist inför kyrkoherdevalet i juni.

26.4.2022 kl. 16:16

Den 5 juni får församlingsmedlemmarna i Väståbolands svenska församling välja kyrkoherde i ett direkt val. De två kandidaterna är församlingens tf. kyrkoherde Sara Grönqvist och den andra är Saara Roto, tf. kaplan i Järvi-Kuopio församling.

Kyrkpressen tar pulsen på de två kandidaterna, och först ute är Sara Grönqvist.

Varför vill du bli kyrkoherde i Väståboland?

– Jag tvekade nog inför uppdraget, men församlingsmedlemmar frågade mig om jag kunde tänka mig att ställa upp. Jag upplevde att jag hade ett förtroende hos en viss skara församlingsmedlemmar och det var ett viktigt stöd – det här är ett jobb som man inte klarar ensam. Dessutom tycker jag om utmaningar.

Hurdan tycker du att en bra kyrkoherde borde vara?

– En människa. Jag tycker man ska vara lyhörd, men också ha visioner. Utmaningen med att vara kyrkoherde är att veta vad man själv vill, vad andra vill och vad vi som församling vill. Det som är speciellt med Väståboland är att församlingen är geografiskt splittrad, och säkert också teologiskt. Hurdan verksamhet ska vi ha, vad vill jag och vad vill församlingen? En bra kyrkoherde måste klara av att väga mellan den egna viljan och församlingens vilja.

Har du en vision? Åt vilket håll skulle du vilja föra församlingen?

– Jag tycker om kyrkans strategi för år 2026, som handlar om öppna dörrar. Jag har en tanke om att det inte bara borde vara så att kyrkoherdens dörr står på glänt eller är öppen, utan att jag borde komma ut ur det där rummet och på riktigt vara därute där församlingen finns. Det är ingen självklarhet länge att folk vet så mycket om kyrkan och kyrkoåret. Idag måste man vara kyrka där människorna är.

Har du någon särskild verksamhetsidé som du brinner för?

– Jag gillar själv mest att jobba med förrättningar, och jag kommer heller inte hinna starta upp någon ny verksamhet. Men om det finns något jag gärna skulle introducera är det något som har att göra med kroppen – till exempel vandringar.

Har du en styrka som du tycker att kunde hjälpa dig med kyrkoherdejobbet?

– Det låter kanske lite banalt, men jag tror att min styrka är att jag är intresserad av församlingen. Jag tycker om att fira gudstjänst och jag tycker om att vara en del av församlingen.

Nämn ett bibelställe som är viktigt för dig.

– Kvinnan vid Sykars brunn (Joh. 4:4). Det är ett ställe som påminner om att vi inte är så perfekta, men vi får ändå vara med.

Sofia Torvalds