Isabella Munck är beredd på virtuella satsningar om läget förvärras. Just nu ser hon det värdefulla i att få återgå till vanlig verksamhet.
Isabella Munck är beredd på virtuella satsningar om läget förvärras. Just nu ser hon det värdefulla i att få återgå till vanlig verksamhet.

Viktigt för alla att få ses

sibbo.

Klubbar för barn och deras föräldrar har startat i Sibbo. Isabella Munck hoppas på en så normal höst som möjligt.

2.9.2020 kl. 00:00

Vilken verksamhet för barn drar igång nu i höst?

– Vi försöker följa föreskrifterna så bra som möjligt och köra igång det som vi planerat att göra den här hösten, säger Isabella Munck som är ansvarig för barnverksamheten i Sibbo svenska församling.

– Vi har redan kommit igång med en eftermiddagsklubb för tredje- och fjärdeklassare, Torsdagsklubben i Söderkulla kyrkas klubbutrymmen. Och så har vi planerat att börja KakaoClubben som är en föräldra-barn-klubb på samma ställe på måndagar 9.30–11.30. Vi kör igång 7.9. Också söndagsskolan, som vi har under en del av gudstjänsten i Söderkulla kyrka en gång i månaden, har börjat.

Hur kommer coronaläget att påverka er verksamhet? Kommer ni att vara mycket utomhus?

– Vi har ganska stora och luftiga utrymmen och man kan vara både inne och ute, men direkt uteverksamhet har vi inte planerat. Det beror lite på hur vädret ser ut, om det är fint väder kanske vi håller KakaoClubbens sångstund på utsidan, men det får vi komma överens om med dem som är på plats. Vi kommer att försöka hålla avstånd och tvätta händer så gott det går med små barn. Sedan sköter vi inte själva serveringen som vi brukar utan församlingens husmor kommer och serverar.

Söderkulla kyrkas klubbutrymme väntar på barn och vuxna som deltar i KakaoClubbens verksamhet. FOTO: ISABELLA MUNCK

Varför är det viktigt att få komma igång med den vanliga verksamheten?

– När man är hemma med småbarn kan det bli ganska tungt om man inte får träffa andra vuxna ibland. Det känns som om allting har stannat av. Jag tycker att vi behöver komma tillbaka till en så normal verksamhet som möjligt, och just nu när det inte har rapporterats om många fall här så känns det någorlunda tryggt. Alla måste ta sitt ansvar och se till att man känner sig helt frisk och att barnen är friska när man kommer till samlingar. Men om situationen förändras behöver vi också se över vår verksamhet.

Kommer ni att satsa på virtuella träffar/digitalt material vid behov?

– På våren när skolorna stängde filmade vi den vandring vi skulle ha gjort i skolorna och skickade ut länken till skolorna, liksom med skolornas vårgudstjänst. Om dagisbarnen inte kan komma till julkyrkan gör vi nog något vi kan skicka till dem.

– Någonting till skolorna kommer vi säkert också att göra. Jag hoppas att situationen ska vara sådan att jag kan besöka alla skolor för att hålla Bibeläventyr för treor och fyror, och att förskolorna kan komma till Sibbo kyrka i november på förskolevandring. Men vi får följa med och anpassa verksamheten enligt vad som är möjligt.

Ulrika Hansson

Mikaela Björk är prästfru, trebarnsmamma, teolog och kock.

Kolumn. Förr eller senare kommer vi alla att avlövas, skriver Mikaela Björk. 15.10.2020 kl. 16:20
Sara Löfs-Snellman och Gerd Erickson tros med att jobba i team.

jakobstad. Sara Löfs-Snellman och Gerd Erickson är nya diakoner i Jakobstads svenska församling. De vill vandra en bit på vägen med dem som behöver stöd. 15.10.2020 kl. 16:13
Simon Lampenius tror på samarbete och uppmuntran, när det gäller att jobba för miljön.

Borgå. Samfälligheten i Borgå siktar på ett miljödiplom. Miljötänk är nåd och uppmuntran. 14.10.2020 kl. 00:00
Karl af Hällström är kaplan i Agricola svenska församling.

Kolumn. "Det är ett underbart tillstånd, men ibland leder det till skador …" 14.10.2020 kl. 00:00
Carola Rantti som är husmor på Nilsasgården tycker om att planera sitt jobb självständigt. Utsikten från kapellet över Storträsket hör till hennes favoriter.

sibbo. – Här springer älgarna, hjortarna och rävarna. Carola Rantti är husmor på Nilsasgården, församlingens mångsidiga lägergård. 14.10.2020 kl. 00:00
Titti Sundblom säger att hantverkande i första hand är en livsstil, inget man nödvändigtvis blir rik på.

mariehamn. Titti Sundblom jobbar med smycken, hon är nämligen guldsmed. Hon är troende sedan länge. – Men det gör ju inte att jag är någon bättre människa. Jag har till exempel ett fruktansvärt temperament. 14.10.2020 kl. 00:00
Tinca Björke är informatör i Mariehamns församling.

Lokalt. Hej då perfektionisten! säger Tinca Björke, informatör i Mariehamns församling. 14.10.2020 kl. 08:00

Väståboland. ”För tjock klang och för osmidig, färdig för museet”, experterna dömde ut orgeln i Korpo kyrka på 1970-talet. Men så blev det inte. Nu firar den 150 år! 14.10.2020 kl. 00:00
Hanna Hofmans superkraft skulle vara att se till att alla människor har tillräckligt med pengar på kontot.

korsnäs. Jobber tar inte slut när klockan slår fyra. Hon möter sina medmänniskor både som diakonen och som Hanna. 14.10.2020 kl. 16:50
Susanne Lindbäck är värd för stickcaféet som sammanstrålar i hennes butik. Att de kunde sticka tröstesjalar var Gunilla Teirs idé.

Kristinestad. Den som besöker en sörjande människa kan bära med sig något som värmer, det ser stickcaféet till. För dem är handarbetet och gemenskapen lika viktiga. 14.10.2020 kl. 16:45
Slutet nått