I månadsskiftet januari–februari besöker Lee Saville Petrus församling.
I månadsskiftet januari–februari besöker Lee Saville Petrus församling.

Från England till Rumänien

Livsvägar.

Lee Saville älskade sitt jobb på advokatbyrån i England. Efter ett möte med Gud förändrades allt, och sedan många år hjälper han utsatta barn i Rumänien.

2.1.2020 kl. 00:00

Lee Saville växte upp i en arbetarfamilj i norra England. Redan som elvaåring visste han att han ville bli advokat, och inte långt efter att han avslutat sina studier blev han delägare i en advokatbyrå i Sheffield.

– Jag kan ärligt säga att jag älskade mitt arbete.

1993 ville han skriva kontrakt med en affärsman för att få sköta mannens juridiska affärer. Han var glad över att bli hembjuden till mannen på middag, men kvällen blev inte vad han tänkt sig.

– När jag kom dit upptäckte jag att middagen var den första kvällen på en Alphakurs.

Alphakursen är en internationellt känd grundkurs i kristen tro, som bygger på att deltagarna äter tillsammans och diskuterar livsfrågor. Saville säger att han vuxit upp i en familj som inte brukade gå i kyrkan men att den där kvällen fick honom att börja närma sig tron.

– Året efter hade jag ett kraftfullt möte med den helige Ande och mötte Gud. I det mötet var det som om allt mitt intresse för advokatbyrån rann av mig och ersattes med en passion för Jesus.

Mötte barnen i Rumänien

Strax efter detta hade han återkommande drömmar om barn som sökte skydd, drömmar som fick honom att vakna upp gråtande.

– Gud ordnade det så att jag 1996 fick möta barnen från mina drömmar i Aran, en stad i nordvästra Rumänien. Under veckorna som följde blev det klart för mig att Gud kallade mig att utföra hans arbete bland de här barnen.

Han sålde sin andel i advokatbyrån och flyttade till Rumänien, där han till en början grundade en välgörenhetsorganisation som hjälper barn som lever på gatan. 2001 grundade han tillsammans med svensken Ingemar Gotestam NetWorks Romania, som jobbar för att motverka att barn hamnar på gatan.

– Det jag har lärt mig under åren som gått är att jag har en vilja, att Jesus har en vilja, och att de inte är samma sak.

– Många gånger är frågan jag ställs inför inte ”tror jag på Gud?” utan ”litar jag på Gud?”. Litar jag på Gud tillräckligt mycket för att ge upp min vilja inför hans vilja?

Lee Saville är en av huvudtalarna på årets Disciple-konferens i Petrus församling den 31.1–2.2. På konferensen kommer han bland annat att tala om Jesus kärlek till de fattiga.

Vad betyder konferensens tema, ”Face to face” för dig?

– Det får mig att tänka på intimitet och vänskap med Honom, på att vi kan dela vårt innersta med våra vänner.

Disciple-konferensen

Disciple-konferensen är en årligen återkommande konferens som ordnas i samrbete mellan Petruskyrkan och Studentmissionen och som varit populär i synnerhet bland unga vuxna.

Årets konferens ordnas 31.1–2.2 i Petruskyrkan (Skogsbäcksvägen 15, Helsingfors) och har temat Face to Face, ansikte mot ansikte med Gud.

Anmälan (öppen till 17.1) och mer information på www.disciple.fi.

Erika Rönngård
Fler matkassar än vanligt går åt både i Helsingfors och Vasa.

mathjälp. Coronaepidemin har lett till ett ökat behov av mathjälp. De som ordnar matutdelning försöker möta behovet, samtidigt som de fått lägga om verksamheten. 2.6.2020 kl. 15:51
Caroline Sandström tipsar om Mejlans arboretum, Henrik Andersén om naturen i Nordsjö.

Grönområden. Den här sommaren får många av oss hålla oss närmare hemmet än vanligt. Vi bad två Helsingforsbor tipsa om platser värda att besöka och berätta om sina sommarplaner. 3.6.2020 kl. 00:01
Barbro Eriksson är sjukhuspräst i Helsingfors. Hennes favoritplats är intill en kopp svart, hett, starkt kaffe och en bit mörk choklad.

livsöden. "Jag tror på en Gud som vill människorna väl och som ger oss nya möjligheter." 3.6.2020 kl. 00:01
Klientkontakterna har ökat med en ungefär en tredjedel under de senaste månaderna, många nya klienter har tagit kontakt.

diakoniarbete. Helsingforsarna mår sämre på grund av coronasituationen, det syns i församlingarnas diakoniarbete. 26.5.2020 kl. 15:48
Även denna sommar blir det konfirmandläger på Lekholmen – fast med vissa begränsningar.

konfirmandläger. I början av juni öppnar Lekholmen – men bara för konfirmandlägren. På grund av restriktionerna blir det inga besöksdagar och ingen öppen verksamhet. 18.5.2020 kl. 13:28
Hanna Wiik jobbar som modersmålslärare vid ett gymnasium i huvudstadsregionen. Hennes favoritplats i stan är Sveaborg.

vardagsmöten. "Under hela den här märkliga tiden har jag konstant bett Gud: fyll min vardag med liv." 19.5.2020 kl. 00:01

telefonsamtal. Varsågod, här kommer Kyrkpressens ring-bingo! Spela ring-bingo och fundera på vems ensamhet du kan lindra för en stund genom ett telefonsamtal. 19.5.2020 kl. 00:01
Monica Heikel-Nyberg är kaplan i Johannes församling. 

fadderskap. "En alldeles egen vän, med ett livslångt uppdrag att finnas till hands med råd och dåd, som Guds utsträckta armar." 6.5.2020 kl. 00:01

fadderdagen. Fyra personer berättar om hur man kan vara fadder – och om hur man umgås med sitt fadderbarn i coronatider. 6.5.2020 kl. 00:00
De senaste deltagarna i Transform, från vänster: Johan Myrskog, Elias Ahlskog, Henna Ala-Keturi, ledaren Ida Pekkarinen, Matilda Enlund och Jessica Norrbäck.

Lärjungaskola. Transform är Petrus församlings lärjungaskola. Den ger deltagarna redskap att bättre förstå sin identitet i Gud och att praktisera sin tro i vardagen. 6.5.2020 kl. 00:01
Slutet nått