I månadsskiftet januari–februari besöker Lee Saville Petrus församling.
I månadsskiftet januari–februari besöker Lee Saville Petrus församling.

Från England till Rumänien

Livsvägar.

Lee Saville älskade sitt jobb på advokatbyrån i England. Efter ett möte med Gud förändrades allt, och sedan många år hjälper han utsatta barn i Rumänien.

2.1.2020 kl. 00:00

Lee Saville växte upp i en arbetarfamilj i norra England. Redan som elvaåring visste han att han ville bli advokat, och inte långt efter att han avslutat sina studier blev han delägare i en advokatbyrå i Sheffield.

– Jag kan ärligt säga att jag älskade mitt arbete.

1993 ville han skriva kontrakt med en affärsman för att få sköta mannens juridiska affärer. Han var glad över att bli hembjuden till mannen på middag, men kvällen blev inte vad han tänkt sig.

– När jag kom dit upptäckte jag att middagen var den första kvällen på en Alphakurs.

Alphakursen är en internationellt känd grundkurs i kristen tro, som bygger på att deltagarna äter tillsammans och diskuterar livsfrågor. Saville säger att han vuxit upp i en familj som inte brukade gå i kyrkan men att den där kvällen fick honom att börja närma sig tron.

– Året efter hade jag ett kraftfullt möte med den helige Ande och mötte Gud. I det mötet var det som om allt mitt intresse för advokatbyrån rann av mig och ersattes med en passion för Jesus.

Mötte barnen i Rumänien

Strax efter detta hade han återkommande drömmar om barn som sökte skydd, drömmar som fick honom att vakna upp gråtande.

– Gud ordnade det så att jag 1996 fick möta barnen från mina drömmar i Aran, en stad i nordvästra Rumänien. Under veckorna som följde blev det klart för mig att Gud kallade mig att utföra hans arbete bland de här barnen.

Han sålde sin andel i advokatbyrån och flyttade till Rumänien, där han till en början grundade en välgörenhetsorganisation som hjälper barn som lever på gatan. 2001 grundade han tillsammans med svensken Ingemar Gotestam NetWorks Romania, som jobbar för att motverka att barn hamnar på gatan.

– Det jag har lärt mig under åren som gått är att jag har en vilja, att Jesus har en vilja, och att de inte är samma sak.

– Många gånger är frågan jag ställs inför inte ”tror jag på Gud?” utan ”litar jag på Gud?”. Litar jag på Gud tillräckligt mycket för att ge upp min vilja inför hans vilja?

Lee Saville är en av huvudtalarna på årets Disciple-konferens i Petrus församling den 31.1–2.2. På konferensen kommer han bland annat att tala om Jesus kärlek till de fattiga.

Vad betyder konferensens tema, ”Face to face” för dig?

– Det får mig att tänka på intimitet och vänskap med Honom, på att vi kan dela vårt innersta med våra vänner.

Disciple-konferensen

Disciple-konferensen är en årligen återkommande konferens som ordnas i samrbete mellan Petruskyrkan och Studentmissionen och som varit populär i synnerhet bland unga vuxna.

Årets konferens ordnas 31.1–2.2 i Petruskyrkan (Skogsbäcksvägen 15, Helsingfors) och har temat Face to Face, ansikte mot ansikte med Gud.

Anmälan (öppen till 17.1) och mer information på www.disciple.fi.

Erika Rönngård
Att lyssna på samma låt som någon annan kan skapa en känsla av gemenskap – likaså att dela en konsertupplevelse med främlingar.

gemenskap. Våra gemenskaper ser kanske inte längre ut som de gjorde förr, men fortfarande handlar de om att vi ser varandra och delar samma upplevelser. 16.1.2020 kl. 00:01
Björn Månsson är förtroendevald från Petrus församling i gemensamma kyrkofullmäktige åren 2019-2022. Hans favoritplatser i stan är bland andra huset i Mosabacka och släktens ”urhem” Kottby.

Framtidsvision. "Barn och åldringar ska inte tvingas resa långa vägar för gemensam verksamhet, men kanske ungdomar och vuxna gärna gör det?" 15.1.2020 kl. 11:24
Sedan Bo-Göran Åstrand installerades som biskop i Borgå stift i september har han hunnit resa runt i olika delar av stiftet. Söndagen den 26 januari kommer han att besöka Matteus församling.

Helsingfors. Utmaningarna för församlingarna i Helsingfors är större än på annat håll. Traditionen av kyrklighet är svagare – men de unga utforskar tron fördomslöst. 16.1.2020 kl. 00:01
Madeleine och Tommi Dunderlin ordnade bröllopsfest hemma i sin lägenhet. Det begränsade antalet gäster men gjorde planeringen enklare.

Bröllopsplanering. Måste man ha en stor och påkostad bröllopsfest när man gifter sig? Det tyckte inte Madeleine Dunderlin och hennes man. 2.1.2020 kl. 13:04
Susanna Holmström studerar nordiska språk i Helsingfors.  Hennes favoritplats i stan är grönområden och stränder.

nystart. "Jag vill alltså uppmuntra dig som läser detta att i januari låta bli dieterna och istället umgås med de människor som är viktiga för dig." 2.1.2020 kl. 12:54
Julen bryter av mot vardagen och slitet. Därför känns den så viktig för många av oss, säger Maria Sundblom Lindberg.

Familjejul. Kompromiss är julens ledord nummer ett, säger prästen och familjeterapeuten Maria Sundblom Lindberg. 19.12.2019 kl. 00:01

Julhälsning. "Det är något alldeles speciellt med natten mellan julafton och juldagen." 19.12.2019 kl. 00:00

jul. Här hittar du Helsingfors julböner och mässor i julnatten på svenska. 19.12.2019 kl. 00:01
Eva Biaudet önskar sig stöd för de mänskliga rättigheterna i julklapp.

julfirande. Eva Biaudet läser julevangeliet varje jul. Hon tilltalas av moderskärleken, men påminns också om att Maria, Josef och det nyfödda barnet var en familj på flykt. 19.12.2019 kl. 00:01
Axel Kaaro är civiltjänstgörare i Matteus församling. Hans favoritplats i stan är Hertonäs gårds park.

kommunikation. "Kommunikationen är alltid lite utmanande, men oftast går det bra om jag bara talar riktigt klart och tydligt." 19.12.2019 kl. 00:01
Slutet nått