Sofia Torvalds och Maria Sann står för text och bild i kyrkans julkalender.
Sofia Torvalds och Maria Sann står för text och bild i kyrkans julkalender.

Tillsammans mot julen

julkalender.

Församlingarna i huvudstadsregionen delar ut en julkalender till sina medlemmar. Glad adventstid önskar din församling!

28.11.2019 kl. 11:37

– Stilen i kalenderluckorna är skissaktig, det finns en öppenhet i dem. Jag vill föra fram det vardagliga, inte det finslipade, säger illustratör Maria Sann som tecknat såväl de enskilda luckorna som huvudbilden på församlingarnas julkalender.

En bärande tanke är att adventstiden kan betraktas som en rörelse och resa där vi färdas mot julens under, kanske på en kamelrygg, kanske ombord på ett skepp.

– För mig symboliserar skeppet också alla de människor som inte är här just nu, som kanske är till sjöss eller långt borta, men som jag tänker på under julfirandet, säger Maria Sann.

Utöver bild innehåller varje kalenderlucka även en text skriven av redaktören och författaren Sofia Torvalds.

– Alla behöver höra att det finns något som bär dem. Alla behöver kärlek, uppmuntran och gemenskap. Det har jag försökt skriva in i luckorna. Du är värdefull varje dag, fastän det kanske inte alltid känns så, säger Sofia Torvalds.

Texterna och bilderna är i första hand riktade till vuxna men det går också bra att följa med kalendern tillsammans med barn.

– För mig är det viktigt att kyrkans julkalender är för alla, kanske allra mest för dig som känner dig ensam. Vi har tänkt på dig, säger Maria Sann.

Julens mirakel

Kalendern är ett samarbete mellan kyrkan i Helsingfors, Vanda, Esbo och Grankulla och är en gåva från församlingarna till församlingsborna. De finska församlingsmedlemmarna får en likadan kalender men med texter av poeten Elina Salminen. Det finns också kalendrar med engelskspråkiga texter av prästen Hans Krause. De delas i första hand ut vid olika samlingar.

– För mig är advent en tid när jag får göra det vanliga ett steg vackrare. Jag tycker det är ljuvligt att nästan hela världen, från köpcenter till hemvrå, är pyntad och det skapar samtidigt en slags gemenskap, säger Maria Sann.

Också för Sofia Torvalds är gemenskap en huvudingrediens i julfirandet och ett tema hon för fram i kalendertexterna.

– Jag är själv sådan att julen lätt känns som ett krav, så jag ville förmedla att den inte är det. Julen är en kravlös gåva som vi tar emot och ger vidare, och det jag kan göra för dig är möjligt för att någon annan gjort något för mig. Vi får vara mirakel för varandra.

I Helsingfors och Esbo delas kalendern ut med Kyrkpressen.
I Vanda delas julkalendern ut vid infodisken i församlingens utrymmen i Dickursby (Fernissagatan 4), i Helsinge kyrka S:t Lars (Kyrkovägen 45) och i Myrbacka Virta-kyrka (Råtorpsvägen 8).
I Grankulla delas kalendrar ut i samband med alla tillfällen som ordnas, och man kan också hämta en kalender från Grankulla kyrkas aula, eller kansliet vardagar kl.10-14.

I vanliga fall brukar man öppna en lucka per dag, men nu kan det hända att du får öppna flera på samma gång. Vi beklagar en eventuell försening av utdelningen på grund av poststrejken!

Nina Österholm
Nicolina Grönroos är ungdomsarbetsledare i Johannes församling. Hennes favoritplats i stan är Kampens bottenvåning mitt i morgonrusningen.

rasism. "Jag trodde länge att det var ovanligt i Finland, och att det räckte med att jag själv inte sade fula saker." 16.6.2020 kl. 00:01
Erik Nyström jobbar för tillfället i Helsingfors i stället för i Uganda.

solidaritet. – Människor i svåra situationer är ofta väldigt handlingskraftiga. Medan utrikesnyheterna vanligen fokuserar på problem och katastrofer lyfter Erik Nyström vid Kyrkans Utlandshjälp fram den normala vardagen och den positiva utvecklingen. 16.6.2020 kl. 00:01
Sofia Palmén och Niclas Lemström är de första holmledarna som jobbar i stan.

sommaraktiviteter. I sommar landar något av gemenskapen och stämningen från Lekholmen runt om i Helsingfors på tisdagar och onsdagar i form av Barnens tisdagar och ungdomskvällar. 16.6.2020 kl. 00:01
Fler matkassar än vanligt går åt både i Helsingfors och Vasa.

mathjälp. Coronaepidemin har lett till ett ökat behov av mathjälp. De som ordnar matutdelning försöker möta behovet, samtidigt som de fått lägga om verksamheten. 2.6.2020 kl. 15:51
Caroline Sandström tipsar om Mejlans arboretum, Henrik Andersén om naturen i Nordsjö.

Grönområden. Den här sommaren får många av oss hålla oss närmare hemmet än vanligt. Vi bad två Helsingforsbor tipsa om platser värda att besöka och berätta om sina sommarplaner. 3.6.2020 kl. 00:01
Barbro Eriksson är sjukhuspräst i Helsingfors. Hennes favoritplats är intill en kopp svart, hett, starkt kaffe och en bit mörk choklad.

livsöden. "Jag tror på en Gud som vill människorna väl och som ger oss nya möjligheter." 3.6.2020 kl. 00:01
Klientkontakterna har ökat med en ungefär en tredjedel under de senaste månaderna, många nya klienter har tagit kontakt.

diakoniarbete. Helsingforsarna mår sämre på grund av coronasituationen, det syns i församlingarnas diakoniarbete. 26.5.2020 kl. 15:48
Även denna sommar blir det konfirmandläger på Lekholmen – fast med vissa begränsningar.

konfirmandläger. I början av juni öppnar Lekholmen – men bara för konfirmandlägren. På grund av restriktionerna blir det inga besöksdagar och ingen öppen verksamhet. 18.5.2020 kl. 13:28
Hanna Wiik jobbar som modersmålslärare vid ett gymnasium i huvudstadsregionen. Hennes favoritplats i stan är Sveaborg.

vardagsmöten. "Under hela den här märkliga tiden har jag konstant bett Gud: fyll min vardag med liv." 19.5.2020 kl. 00:01

telefonsamtal. Varsågod, här kommer Kyrkpressens ring-bingo! Spela ring-bingo och fundera på vems ensamhet du kan lindra för en stund genom ett telefonsamtal. 19.5.2020 kl. 00:01
Slutet nått