Sofia Torvalds och Maria Sann står för text och bild i kyrkans julkalender.
Sofia Torvalds och Maria Sann står för text och bild i kyrkans julkalender.

Tillsammans mot julen

julkalender.

Församlingarna i huvudstadsregionen delar ut en julkalender till sina medlemmar. Glad adventstid önskar din församling!

28.11.2019 kl. 11:37

– Stilen i kalenderluckorna är skissaktig, det finns en öppenhet i dem. Jag vill föra fram det vardagliga, inte det finslipade, säger illustratör Maria Sann som tecknat såväl de enskilda luckorna som huvudbilden på församlingarnas julkalender.

En bärande tanke är att adventstiden kan betraktas som en rörelse och resa där vi färdas mot julens under, kanske på en kamelrygg, kanske ombord på ett skepp.

– För mig symboliserar skeppet också alla de människor som inte är här just nu, som kanske är till sjöss eller långt borta, men som jag tänker på under julfirandet, säger Maria Sann.

Utöver bild innehåller varje kalenderlucka även en text skriven av redaktören och författaren Sofia Torvalds.

– Alla behöver höra att det finns något som bär dem. Alla behöver kärlek, uppmuntran och gemenskap. Det har jag försökt skriva in i luckorna. Du är värdefull varje dag, fastän det kanske inte alltid känns så, säger Sofia Torvalds.

Texterna och bilderna är i första hand riktade till vuxna men det går också bra att följa med kalendern tillsammans med barn.

– För mig är det viktigt att kyrkans julkalender är för alla, kanske allra mest för dig som känner dig ensam. Vi har tänkt på dig, säger Maria Sann.

Julens mirakel

Kalendern är ett samarbete mellan kyrkan i Helsingfors, Vanda, Esbo och Grankulla och är en gåva från församlingarna till församlingsborna. De finska församlingsmedlemmarna får en likadan kalender men med texter av poeten Elina Salminen. Det finns också kalendrar med engelskspråkiga texter av prästen Hans Krause. De delas i första hand ut vid olika samlingar.

– För mig är advent en tid när jag får göra det vanliga ett steg vackrare. Jag tycker det är ljuvligt att nästan hela världen, från köpcenter till hemvrå, är pyntad och det skapar samtidigt en slags gemenskap, säger Maria Sann.

Också för Sofia Torvalds är gemenskap en huvudingrediens i julfirandet och ett tema hon för fram i kalendertexterna.

– Jag är själv sådan att julen lätt känns som ett krav, så jag ville förmedla att den inte är det. Julen är en kravlös gåva som vi tar emot och ger vidare, och det jag kan göra för dig är möjligt för att någon annan gjort något för mig. Vi får vara mirakel för varandra.

I Helsingfors och Esbo delas kalendern ut med Kyrkpressen.
I Vanda delas julkalendern ut vid infodisken i församlingens utrymmen i Dickursby (Fernissagatan 4), i Helsinge kyrka S:t Lars (Kyrkovägen 45) och i Myrbacka Virta-kyrka (Råtorpsvägen 8).
I Grankulla delas kalendrar ut i samband med alla tillfällen som ordnas, och man kan också hämta en kalender från Grankulla kyrkas aula, eller kansliet vardagar kl.10-14.

I vanliga fall brukar man öppna en lucka per dag, men nu kan det hända att du får öppna flera på samma gång. Vi beklagar en eventuell försening av utdelningen på grund av poststrejken!

Nina Österholm
Café Torpet har beskrivits som ett vardagsrum där människor kan komma samman.

engagemang. Det nedläggningshotade Café Torpet i Södra Haga i Helsingfors får en fortsättning tack vare en förening som grundats av lokala invånare som vill ha kvar caféet. 4.12.2019 kl. 14:27
Kjell Westö önskar sig en jul med rimligare konsumtion.

adventstid. Författaren Kjell Westö är svag för adventstiden och julen. Han brukar besöka kyrkor för att sitta ner och fundera en stund – trots att han inte själv är medlem i kyrkan. 28.11.2019 kl. 12:00
Illustration: Maria Sann

julfirande. Här hittar du ett plock bland de största julevenemangen i hela huvudstadsregionen! 22.11.2019 kl. 12:13

Anne Hätönen är kantor i Johannes församling. Hennes favoritplats är den nygamla fåtöljen hemma.

psalmsång. "Psalmsång är också något som vi skapar tillsammans, det är ingenting som jag kan uppnå ensam." 22.11.2019 kl. 11:53

Helsingfors . Här hittar du Helsingforsförsamlingarnas annonsering under tiden 15.11 - 29.11. 12.11.2019 kl. 13:03
Peter Strang tycker att man ska fråga sig själv vad man vill hinna med under sitt liv.

prioritera. – Döden är som solen – man kan bara titta på den en kort stund. Den ger perspektiv på livet, men sedan måste man vända blicken mot livet igen. 11.11.2019 kl. 15:04
Mari Johnson jobbar som diakoniarbetare i Matteus församling. Hennes favoritplats i stan är biosalongerna eller bokhandlarna runt om i Helsingfors.

ny i stan. "Ensamhet är ett stort problem för många men det finns skillnad på ensamhet och att vara ensam." 11.11.2019 kl. 13:50
Sakta täcks golvet med sovsäckar och mjukisdjur.

övernattning. Det fnissas och prasslar bakom altaret. En enorm luftmadrasspump surrar intill körläktaren och framför orgeln spelas det ett parti kort. Klockan närmar sig tio på lördag kväll men Matteuskyrkan i Östra centrum är bokstavligen full av liv när 25 barn sover över i kyrkan. 11.11.2019 kl. 13:34
Kai Sadinmaa säger att man också kan tända ljus hemma om graven är för långt borta.

Begravningsplatser. Fjolårets sommar på Malms begravningsplats tvingade Kai Sadinmaa att möta sin dödsrädsla. Nu känns begravningsplatsen rik och levande. 31.10.2019 kl. 00:01
Ronny Thylin är kaplan i Petrus församling.

Tålamod. "Hur skulle våra liv se ut ifall vi inte tillät oss att betrakta någon som ett hopplöst fall?" 31.10.2019 kl. 00:01
Slutet nått