Sakta täcks golvet med sovsäckar och mjukisdjur.
Sakta täcks golvet med sovsäckar och mjukisdjur.

Skolbarn sov i kyrkan

övernattning.

Det fnissas och prasslar bakom altaret. En enorm luftmadrasspump surrar intill körläktaren och framför orgeln spelas det ett parti kort. Klockan närmar sig tio på lördag kväll men Matteuskyrkan i Östra centrum är bokstavligen full av liv när 25 barn sover över i kyrkan.

11.11.2019 kl. 13:34

Församlingarna är kända för sin breda lägerverksamhet, inte minst genom skriftskollägren.
– Att bjuda barn från årskurserna tre och fyra i grundskolan på en övernattning i kyrkan, mitt i terminen, är på sätt och vis som att ordna ett miniläger, säger Catarina Bärlund-Palm som är barnarbetsledare i församlingen.

Som före detta klasslärare värmer hon vant upp gruppen med lekar och sånger i början av kvällen. Många är nya för varandra, på församlingens område finns flera skolor. Ett större gäng har kommit från årskurs fyra i Brändö lågstadieskola.
– Catarina höll en morgonsamling i vår skola där hon berättade att man fick komma och sova över i kyrkan. Först ville en, sen ville några till, sen plötsligt ville alla, berättar Elsie, Amanda och Anna.


Reflexspårning i mörklagd sal
Kvällen börjar klockan fem med lekar och fortsätter med pyssel, spel och varmkorv i Matteuskyrkans klubb- och församlingssalar. När det mörknar utanför blir det reflexspårning med ficklampor i en mörklagd kyrksal. I lag om tre personer letar barnen ledtrådar fästa vid reflexer runt om i salen. Det blixtrar och glimrar mellan bänkraderna, siffror och bokstäver ropas ut, tävlingen känns i luften. Till slut har alla lag löst rebusen som lyder: ”Snart sovs det i Matteuskyrkan”.

Det mest spännande elementet är nog ändå bäddandet. Var ska jag breda ut mitt liggunderlag, bredvid vem och hur ska man få sömn här, i en kyrka? Sakta täcks golvet med sovsäckar och mjukisdjur, efter tandborstning och en kort aftonandakt släcks ljusen och fnittret tilltar – alla ljud mångdubblas som bekant i mörker när ögat inte ser vad som händer. I en kyrksal ekar det dessutom rejält, minsta hostning dundrar mot taket. Men kvällens mångsidiga program tar så småningom ut sin rätt – vid tolvtiden snarkas det redan skönt.


Hundra år av barnprogram
– Den här kyrknatten med lågstadiebarnen var nog lite livligare än det brukar vara med ungdomarna, konstaterar hjälpledare Viivi, som deltagit i tidigare kyrknätter som församlingens ungdomsverksamhet arrangerat.
Men på det stora hela gick natten bra. Ingen grät eller hade hemlängtan, vilket vanligen hör till på barnläger.
– Kanske är det ganska bra att övernattningen bara gäller en natt, det klarar de flesta ändå av ganska bra.

På morgonmålet får också en del mjukisdjur följa med, de köar fint efter gröt, ägg och bröd. En del telefoner dyker upp vid matbordet liksom pyssel och resterna av gårdagens godislager. Det känns mysigt och långsamt, föräldrafritt inom trygga ramar – som en riktigt bra söndag morgon.

Trion från Brändö har sovit bra.
– Fast vi såg en man gå förbi utanför fönstret och det kändes lite spöklikt med gatlyktorna och en växt som slingrar sig upp längs husväggen utanför. Och vi vaknade halv två och pratade en stund, berättar flickorna.

Helgen avslutas med familjemässa i Matteuskyrkan. I mässan deltar barnen med sång, textläsning och ljusprocession.
– Att göra kyrkorummet och miljön omkring kyrkan bekant för barnen är förstås en av idéerna bakom projektet. Men också gudstjänsten får de en möjlighet att vara med om och uppleva tillsammans med sin familj, säger Catarina Bärlund-Palm.

Att man valt att rikta sig till åldersgruppen 9–10-åringar har många orsaker.
– Kyrkan har mycket verksamhet för småbarn och tonåringar, vi firar våra tioåringar med kalas och Borgbacken, men där runt 8–9 finns det glapp vi gärna ville fylla. Att sova över hos vänner och släktingar är samtidigt en kul grej som många gärna gör just i den här åldern när man blir lite mera självständig. Samtidigt är det ju lite spännande, en utmaning att vara borta hemifrån. Som församling får vi ta det som ett förtroende att barnen vågar sova över hos oss.

Natt i kyrkan

Nationellt projekt där församlingarna inbjuder barn att sova över i kyrkan.
Initiativet startade i de finska församlingarna Paavali och Berghäll i Helsingfors.
En del av feståret 2019 där kyrkan firar hundra år av arbete med barn i skolåldern.

Nina Österholm
Nicolina Grönroos är ungdomsarbetsledare i Johannes församling. Hennes favoritplats i stan är Kampens bottenvåning mitt i morgonrusningen.

rasism. "Jag trodde länge att det var ovanligt i Finland, och att det räckte med att jag själv inte sade fula saker." 16.6.2020 kl. 00:01
Erik Nyström jobbar för tillfället i Helsingfors i stället för i Uganda.

solidaritet. – Människor i svåra situationer är ofta väldigt handlingskraftiga. Medan utrikesnyheterna vanligen fokuserar på problem och katastrofer lyfter Erik Nyström vid Kyrkans Utlandshjälp fram den normala vardagen och den positiva utvecklingen. 16.6.2020 kl. 00:01
Sofia Palmén och Niclas Lemström är de första holmledarna som jobbar i stan.

sommaraktiviteter. I sommar landar något av gemenskapen och stämningen från Lekholmen runt om i Helsingfors på tisdagar och onsdagar i form av Barnens tisdagar och ungdomskvällar. 16.6.2020 kl. 00:01
Fler matkassar än vanligt går åt både i Helsingfors och Vasa.

mathjälp. Coronaepidemin har lett till ett ökat behov av mathjälp. De som ordnar matutdelning försöker möta behovet, samtidigt som de fått lägga om verksamheten. 2.6.2020 kl. 15:51
Caroline Sandström tipsar om Mejlans arboretum, Henrik Andersén om naturen i Nordsjö.

Grönområden. Den här sommaren får många av oss hålla oss närmare hemmet än vanligt. Vi bad två Helsingforsbor tipsa om platser värda att besöka och berätta om sina sommarplaner. 3.6.2020 kl. 00:01
Barbro Eriksson är sjukhuspräst i Helsingfors. Hennes favoritplats är intill en kopp svart, hett, starkt kaffe och en bit mörk choklad.

livsöden. "Jag tror på en Gud som vill människorna väl och som ger oss nya möjligheter." 3.6.2020 kl. 00:01
Klientkontakterna har ökat med en ungefär en tredjedel under de senaste månaderna, många nya klienter har tagit kontakt.

diakoniarbete. Helsingforsarna mår sämre på grund av coronasituationen, det syns i församlingarnas diakoniarbete. 26.5.2020 kl. 15:48
Även denna sommar blir det konfirmandläger på Lekholmen – fast med vissa begränsningar.

konfirmandläger. I början av juni öppnar Lekholmen – men bara för konfirmandlägren. På grund av restriktionerna blir det inga besöksdagar och ingen öppen verksamhet. 18.5.2020 kl. 13:28
Hanna Wiik jobbar som modersmålslärare vid ett gymnasium i huvudstadsregionen. Hennes favoritplats i stan är Sveaborg.

vardagsmöten. "Under hela den här märkliga tiden har jag konstant bett Gud: fyll min vardag med liv." 19.5.2020 kl. 00:01

telefonsamtal. Varsågod, här kommer Kyrkpressens ring-bingo! Spela ring-bingo och fundera på vems ensamhet du kan lindra för en stund genom ett telefonsamtal. 19.5.2020 kl. 00:01
Slutet nått