Sakta täcks golvet med sovsäckar och mjukisdjur.
Sakta täcks golvet med sovsäckar och mjukisdjur.

Skolbarn sov i kyrkan

övernattning.

Det fnissas och prasslar bakom altaret. En enorm luftmadrasspump surrar intill körläktaren och framför orgeln spelas det ett parti kort. Klockan närmar sig tio på lördag kväll men Matteuskyrkan i Östra centrum är bokstavligen full av liv när 25 barn sover över i kyrkan.

11.11.2019 kl. 13:34

Församlingarna är kända för sin breda lägerverksamhet, inte minst genom skriftskollägren.
– Att bjuda barn från årskurserna tre och fyra i grundskolan på en övernattning i kyrkan, mitt i terminen, är på sätt och vis som att ordna ett miniläger, säger Catarina Bärlund-Palm som är barnarbetsledare i församlingen.

Som före detta klasslärare värmer hon vant upp gruppen med lekar och sånger i början av kvällen. Många är nya för varandra, på församlingens område finns flera skolor. Ett större gäng har kommit från årskurs fyra i Brändö lågstadieskola.
– Catarina höll en morgonsamling i vår skola där hon berättade att man fick komma och sova över i kyrkan. Först ville en, sen ville några till, sen plötsligt ville alla, berättar Elsie, Amanda och Anna.


Reflexspårning i mörklagd sal
Kvällen börjar klockan fem med lekar och fortsätter med pyssel, spel och varmkorv i Matteuskyrkans klubb- och församlingssalar. När det mörknar utanför blir det reflexspårning med ficklampor i en mörklagd kyrksal. I lag om tre personer letar barnen ledtrådar fästa vid reflexer runt om i salen. Det blixtrar och glimrar mellan bänkraderna, siffror och bokstäver ropas ut, tävlingen känns i luften. Till slut har alla lag löst rebusen som lyder: ”Snart sovs det i Matteuskyrkan”.

Det mest spännande elementet är nog ändå bäddandet. Var ska jag breda ut mitt liggunderlag, bredvid vem och hur ska man få sömn här, i en kyrka? Sakta täcks golvet med sovsäckar och mjukisdjur, efter tandborstning och en kort aftonandakt släcks ljusen och fnittret tilltar – alla ljud mångdubblas som bekant i mörker när ögat inte ser vad som händer. I en kyrksal ekar det dessutom rejält, minsta hostning dundrar mot taket. Men kvällens mångsidiga program tar så småningom ut sin rätt – vid tolvtiden snarkas det redan skönt.


Hundra år av barnprogram
– Den här kyrknatten med lågstadiebarnen var nog lite livligare än det brukar vara med ungdomarna, konstaterar hjälpledare Viivi, som deltagit i tidigare kyrknätter som församlingens ungdomsverksamhet arrangerat.
Men på det stora hela gick natten bra. Ingen grät eller hade hemlängtan, vilket vanligen hör till på barnläger.
– Kanske är det ganska bra att övernattningen bara gäller en natt, det klarar de flesta ändå av ganska bra.

På morgonmålet får också en del mjukisdjur följa med, de köar fint efter gröt, ägg och bröd. En del telefoner dyker upp vid matbordet liksom pyssel och resterna av gårdagens godislager. Det känns mysigt och långsamt, föräldrafritt inom trygga ramar – som en riktigt bra söndag morgon.

Trion från Brändö har sovit bra.
– Fast vi såg en man gå förbi utanför fönstret och det kändes lite spöklikt med gatlyktorna och en växt som slingrar sig upp längs husväggen utanför. Och vi vaknade halv två och pratade en stund, berättar flickorna.

Helgen avslutas med familjemässa i Matteuskyrkan. I mässan deltar barnen med sång, textläsning och ljusprocession.
– Att göra kyrkorummet och miljön omkring kyrkan bekant för barnen är förstås en av idéerna bakom projektet. Men också gudstjänsten får de en möjlighet att vara med om och uppleva tillsammans med sin familj, säger Catarina Bärlund-Palm.

Att man valt att rikta sig till åldersgruppen 9–10-åringar har många orsaker.
– Kyrkan har mycket verksamhet för småbarn och tonåringar, vi firar våra tioåringar med kalas och Borgbacken, men där runt 8–9 finns det glapp vi gärna ville fylla. Att sova över hos vänner och släktingar är samtidigt en kul grej som många gärna gör just i den här åldern när man blir lite mera självständig. Samtidigt är det ju lite spännande, en utmaning att vara borta hemifrån. Som församling får vi ta det som ett förtroende att barnen vågar sova över hos oss.

Natt i kyrkan

Nationellt projekt där församlingarna inbjuder barn att sova över i kyrkan.
Initiativet startade i de finska församlingarna Paavali och Berghäll i Helsingfors.
En del av feståret 2019 där kyrkan firar hundra år av arbete med barn i skolåldern.

Nina Österholm
Café Torpet har beskrivits som ett vardagsrum där människor kan komma samman.

engagemang. Det nedläggningshotade Café Torpet i Södra Haga i Helsingfors får en fortsättning tack vare en förening som grundats av lokala invånare som vill ha kvar caféet. 4.12.2019 kl. 14:27
Kjell Westö önskar sig en jul med rimligare konsumtion.

adventstid. Författaren Kjell Westö är svag för adventstiden och julen. Han brukar besöka kyrkor för att sitta ner och fundera en stund – trots att han inte själv är medlem i kyrkan. 28.11.2019 kl. 12:00
Sofia Torvalds och Maria Sann står för text och bild i kyrkans julkalender.

julkalender. Församlingarna i huvudstadsregionen delar ut en julkalender till sina medlemmar. Glad adventstid önskar din församling! 28.11.2019 kl. 11:37
Illustration: Maria Sann

julfirande. Här hittar du ett plock bland de största julevenemangen i hela huvudstadsregionen! 22.11.2019 kl. 12:13

Anne Hätönen är kantor i Johannes församling. Hennes favoritplats är den nygamla fåtöljen hemma.

psalmsång. "Psalmsång är också något som vi skapar tillsammans, det är ingenting som jag kan uppnå ensam." 22.11.2019 kl. 11:53

Helsingfors . Här hittar du Helsingforsförsamlingarnas annonsering under tiden 15.11 - 29.11. 12.11.2019 kl. 13:03
Peter Strang tycker att man ska fråga sig själv vad man vill hinna med under sitt liv.

prioritera. – Döden är som solen – man kan bara titta på den en kort stund. Den ger perspektiv på livet, men sedan måste man vända blicken mot livet igen. 11.11.2019 kl. 15:04
Mari Johnson jobbar som diakoniarbetare i Matteus församling. Hennes favoritplats i stan är biosalongerna eller bokhandlarna runt om i Helsingfors.

ny i stan. "Ensamhet är ett stort problem för många men det finns skillnad på ensamhet och att vara ensam." 11.11.2019 kl. 13:50
Kai Sadinmaa säger att man också kan tända ljus hemma om graven är för långt borta.

Begravningsplatser. Fjolårets sommar på Malms begravningsplats tvingade Kai Sadinmaa att möta sin dödsrädsla. Nu känns begravningsplatsen rik och levande. 31.10.2019 kl. 00:01
Ronny Thylin är kaplan i Petrus församling.

Tålamod. "Hur skulle våra liv se ut ifall vi inte tillät oss att betrakta någon som ett hopplöst fall?" 31.10.2019 kl. 00:01
Slutet nått