Bloggarkiv

Vårt dagliga bröd
Vårt dagliga bröd
Vårt dagliga bröd är en serie recept och tips på hur man får till olika sorters matbröd. Bianca Holmberg, Chribbe Aarnio, Gunnevi Winberg och Martin Nord turas om med att bjuda KP-läsarna på sina läckraste recept och bästa tips.

Några färgklickar från Krakow

13.04.2015 15:14

Äta tillsammans men glömma matlagningen? Enklaste receptet är att ta efter tiden med subventionerad lunchsedel från jobbet, gå ut tillsammans och äta en bit. På den gamla redaktionen vid Bangatan i Helsingfors, under sin tid legendarisk träffpunkt för stiftets folk, hörde det till dagens angenäma problem att välja vilken i uppsjön av etniska restauranger som var dagens bud. De besöken har under åren resulterat i säkert tusen goda lunchsamtal som påverkat både liv och lära.

Det enkla receptet ingår också i min nuvarande pensionärsexistens, om än med klart lägre frekvens. I min hemby Karis (eller vad ska man kalla den förra köpingen, numera en del av staden Raseborg) har inom drygt ett år inte mindre än tre ambitiösa krögare etablerat sig, vid samma gata dessutom. Om det är pensionärspriserna som gjort sitt till vet jag inte, men det är en tydlig trend att jag och min fru är långt ifrån ensamma om ”utegångsreceptet”. Dessutom är krögare med ambition i regel duktigare på det här med närmat och ekologiskt än den som har sitt skafferi utlagt hos de stora butikskedjorna. Goda bordssamtal kan man inte beställa, men det senaste kunde jag läsa om i Huvudstadsbladet, på insändarplats visserligen.

Men det är kockat hemma hos som räknas i den här spalten och i matlagning är jag kvar i kökets förskola. Kändiskocken Jamie Oliver som mer än någon annan inspirerat vanligt folk att själva laga mat hellre än att köpa färdigt säger att första steget mot ökad kulinarisk självkänsla är att klara av åtminstone några recept riktigt bra. Paprikagrytan från Krakow som jag valt enligt principen ett recept per EU-land hör till min ”förskolexamen” i kokkunskap.
Potatisen och löken kommer från egna odlingar. Därför står det gram i receptet, odlar man själv är storlek ingen standard. Närmatskonceptet är väl utvecklat i Västnyland men ännu vågar jag inte välja bort de färggranna paprikaexemplaren i butiken till förmån för lokalt odlade varianter. Däremot borde det gå bra att välja lokal Billnäskorv till grytan.

Efterrätten är en ny favorit. Blanda ner 150 gram kvarg i en dl vispad grädde samt ett par teskedar socker och blanda ner apelsin, banan och vindruvor skurna i bitar.

Paprikagryta från Krakow

tre paprikor (500g, av olika färg)
300 g potatis
tre stora tomater
200 g lök
500 g krakowkorv
1–2 vitlöksklyftor
3 msk rypsolja
2 tsk torkad oregano
salt och svartpeppar

Rensa och skär upp paprikorna i grova bitar.
Skär potatisen i bitar, skala och klyv upp löken.
Fräs upp bitarna i olivoljan tillsammans med vitlöken.
Ös upp i en ugnsfast form. Lägg till tomatklyftorna och kryddorna.
Stek i 225 graders ugn en halv timme.
Lägg till korven, skuren i bitar, och fortsätt steka ytterligare en kvart.

Rolf af Hällström

Matteus församling har som en av de första församlingarna i Norden skapat en mobilapp för konfirmander. Appen är bara en liten del av ett långsiktigt förnyande av skriftskolan. 11.4.2013 kl. 10:18

Kyrkpressens chefredaktör May Wikström blir vd för Fontana Media. Hon kommer dessutom att fortsättningsvis sköta uppdraget som chefredaktör för Kyrkpressen. 8.4.2013 kl. 11:12

Dagens trosproffs är mer tilltufsade och ifrågasatta kulturellt än för bara tio år sedan. Emeritusbiskopen trivs numera som resepredikant. Han tror på påskens hopp som medicin mot uppgivenheten. 31.3.2013 kl. 12:00

Prästhemmens och prästmakens/makans roll har förändrats mycket sedan prästfruarnas förbund bildades. I dag har förbundet bytt namn och många ”prästfruar” är män och prästerna ibland ensamstående. 28.3.2013 kl. 15:00

Styrelsen för Pörkenäs har nekat rollspelsföreningen Eloria att hålla ett lajv på lägergården under påsken. 28.3.2013 kl. 12:00

När journalister rapporterar om kyrkliga frågor leder bristande kunskaper lätt till dålig journalistik. 27.3.2013 kl. 12:45

I trädgården. 31.3.2013 kl. 10:00

Vid graven i trädgården. 29.3.2013 kl. 18:00

I korsets skugga. 29.3.2013 kl. 15:00

På korset. 29.3.2013 kl. 15:00

På vägen till Golgata. 29.3.2013 kl. 12:00

I prokuratorns residens. 29.3.2013 kl. 10:00

På översteprästens gård. 28.3.2013 kl. 23:00

I Getsemane trädgård. 28.3.2013 kl. 21:00

I översteprästens palats. 28.3.2013 kl. 18:00

tro. Minna Opara förlorade sin pappa som 15-åring. Med åren kom barndomens oro ut i form av panikångest. – När jag känner paniken komma säger jag till Jesus: Gör någonting. Jag är bara en mamma, men du är allsmäktig. 26.5.2021 kl. 16:18

BERÄTTANDE. Lovisabon Annika Gustafsson-Flinck har varit lärare i 30 år. – De ämnen som ligger mig varmast om hjärtat är historia och religion. I vår har hon också tagit sitt berättande till en annan nivå och debuterar som romanförfattare. 26.5.2021 kl. 10:42

assessorsval. Stina Lindgård är ny prästassessor vid domkapitlet i Borgå stift. 25.5.2021 kl. 17:47

naturen. Visst finns naturen i stan! Se dig omkring, förundras och hitta lugnet i naturen. Det är vi många som gör. Det finns också mycket du kan göra för att ta hand om naturen i närområdet. 26.5.2021 kl. 08:00

musik. Mikael ”Mickus” Nyman skriver inget som inte har betydelse för honom. – Jag lägger normalt mer vikt vid texten än musiken. 24.5.2021 kl. 14:09