Anne Koivula blev först jurist och sedan präst.
Anne Koivula blev först jurist och sedan präst.

Vuxna kan lära sig av barnen

Barn i kyrkan.

Anne Koivula är ny präst i Petrus församling. Hon vill ge barnen plats i gudstjänsten så att de ska få känna att de är en del av kyrkans familj.

17.10.2019 kl. 00:01

Sedan början av augusti är Anne Koivula ny präst i Petrus församling med ansvar för barn- och familjearbetet. Innan hon blev prästvigd 2016 hade hon studerat teologi först vid sidan av juridikstudierna och så småningom även vid sidan av jobbet.

– När jag började studera ville jag inte bestämma mig för att bli präst utan valde i stället att studera juridik för att hålla flera dörrar öppna. Jag hade kanske också en snäv bild av vad präster jobbar med.

Juridikstudier föråldras snabbt och därför valde Anne Koivula att först bli färdig med dem. Sedan jobbade hon två år på tingsrätten i Ekenäs och vid Utrikesministeriet, där hon bland annat gått deras diplomatutbildning.

– Genom tingsrätten och utrikesministeriet har jag träffat en hel del olika slags människor, både de som har det väldigt bra i samhället och de som har det väldigt dåligt. Det tycker jag att jag har nytta av nu, för i församlingsarbetet träffar jag ju också många slags familjer, barn och människor.

Anne Koivula gjorde sin församlingspraktik i Petrus för några år sedan, så församlingen var delvis bekant för henne. Sitt första jobb som präst hade hon i Verkosto, en finskspråkig gudstjänstgemenskap i Munksnäs som enligt henne påminner om Pulsgudstjänsten i Petrus församling.

Vill göra barnen delaktiga

Den här hösten leder hon bland annat två musiklekgrupper och en nystartad öppen babyklubb.

– Jag brinner för att barnverksamheten ska få vara en del av församlingens allmänna verksamhet.

Hon berättar att hon tillsammans med kyrkoherden bestämt sig för att under Puls-gudstjänsten välsigna de barn som deltar i Puls barngrupper Coolkids och Barnkyrkan.

– Det är ett enkelt sätt att få barnen att känna att de är en del av kyrkans familj.
– Jag brinner också för att skapa förbindelser mellan de som är aktiva här och de som ännu inte är aktiva. Musiken är också en av mina passioner, jag tycker mycket om både musiken och gemenskapen i musikleken.

Anne Koivula ser fram emot knattekyrkan i slutet av den här månaden, och säger att hon på sikt vill göra det möjligt för barnen att vara aktiva i gudstjänsten.

– Jag vill att barnen inte bara är de som tar emot utan att de också kan ge, både åt andra barn och åt vuxna. Men än så länge handlar mitt jobb mycket om att lära känna familjerna och barnen, det är det viktigaste under mitt första år i församlingen.

Hon trivs med att dela arbetet med barnverksamheten med frivilliga.

– Jag är jätteglad över dem som vill ge av sin tid och kommer hit och leder till exempel Barnkyrkan eller Coolkids. Man ser att de njuter av det de gör. Jag tycker att det ger mycket åt dem som är med, man lär sig mycket av barnen.

Vad har barnen lärt dig?
– En av de bästa saker som barn kan visa oss vuxna är närvaro. De funderar inte så mycket på vad som ska hända nästa vecka utan är med i det som händer just nu. På något sätt har de en bättre inre kontakt.
– Speciellt små barn är sådana de är och utgår från att vi kommer att tycka om dem. Det är något vi vuxna också skulle kunna ta modell av.

Erika Rönngård
Stiftsfullmäktige består av sju präster och fjorton lekmän.

val. Både på listan "Tillsammans" och "En kyrka för alla" vill kandidaterna till stiftsfullmäktige arbeta för att alla par ska ha möjlighet till kyrklig vigsel. 18.11.2019 kl. 10:49
Listan "För Kristi kyrka" ställer upp kandidater både i kyrkomötesvalet och stiftsfullmäktigevalet.

val. Listan ”För Kristi kyrka” har nu en programförklaring – och 18 kandidater för stiftsfullmäktige. 14.11.2019 kl. 13:40

film. Filmaffischen visar en pojke i dunklet framför en kyrkas fönster där ljuset skiner genom de praktfulla glasmålningarna. Så är också I Guds namn en film om den lilla människan som farit illa i den ståtliga institutionen – och som trettio år senare kämpar för upprättelse och för att rättvisa ska skipas. 14.11.2019 kl. 11:02
Albert Häggblom, Harry Sanfrid Backström, Ingemar Klemets och Max-Olav Lassila ställer upp i valet av prästombud i kyrkomötet.

val. Listan ”På biblisk grund” och listan ”Jesus i centrum” är nu klara inför valet av kyrkomötesombud och valet av ombud för stiftsfullmäktige. 13.11.2019 kl. 15:06

Program. På grund av poststrejken utkommer Kyrkpressen inte den här veckan. För att du inte ska missa något som händer hittar du här församlingarnas program fram till första advent! 13.11.2019 kl. 10:29
Peter Strang tycker att man ska fråga sig själv vad man vill hinna med under sitt liv.

prioritera. – Döden är som solen – man kan bara titta på den en kort stund. Den ger perspektiv på livet, men sedan måste man vända blicken mot livet igen. 11.11.2019 kl. 15:04
Mari Johnson jobbar som diakoniarbetare i Matteus församling. Hennes favoritplats i stan är biosalongerna eller bokhandlarna runt om i Helsingfors.

ny i stan. "Ensamhet är ett stort problem för många men det finns skillnad på ensamhet och att vara ensam." 11.11.2019 kl. 13:50
Sakta täcks golvet med sovsäckar och mjukisdjur.

övernattning. Det fnissas och prasslar bakom altaret. En enorm luftmadrasspump surrar intill körläktaren och framför orgeln spelas det ett parti kort. Klockan närmar sig tio på lördag kväll men Matteuskyrkan i Östra centrum är bokstavligen full av liv när 25 barn sover över i kyrkan. 11.11.2019 kl. 13:34
Cittran är ett av de instrument Jan-Erk Nyholm spelar.

konsert. Musiken och teologin har varit sammanflätade under Jan-Erik Nyholms liv. Innan han gick i pension som kantor i Pedersöre församling 2013 hade han också varit pastor i Filadelfia i Korsnäs. 11.11.2019 kl. 09:15

Kyrka. Under fredagen meddelades att biträdande justitieombudsman Pasi Pölönen fattat beslut om att en skola i Kouvola inte får ordna sin julfest i kyrkan. Nu reagerar flera politiker på beslutet. 9.11.2019 kl. 19:31
Slutet nått